Колянните причини и лечението на коляното

Коляното на Runner е една от най-оплакващите болки сред бегачите. Добрата новина е, че е доста лесна за лечение и предотвратяване.

Симптоми

Коляното на Runner се чувства като възпаление около предната част и понякога зад коляното. Обикновено това се влошава, като се спуска надолу, клекна или се изкачва нагоре или надолу по стълбите. Коляното Ви може да се почувства твърдо (чувства се сякаш трябва да се опъне) и болезнено след продължително сядане.

Може да чуете звук при щракване, когато огъвате или разширявате коляното си.

кауза

Коляното на бедрото (известно също като синдром на бедрена бедрена кост или синдром на предно коляно) обикновено е причинено от слабост в средните квадрицепси мускули и стегнати камшици или ИТ ленти. Твоите квадратчета трябва да държат колене на място, така че да следи нагоре и надолу. Но ако те са слаби, колената ви се движат наляво и надясно и завършват с изстъргването на хрущяла, причинявайки болезнено триене и дразнене.

Възможно е да сте изложени на риск от коляно на бегач, ако имате плоски крака и когато прекарате, препъни (краката ви се търкалят навътре). Работата по неравни повърхности на движение или при движение с неправилни или износени ходови обувки също може да допринесе за това.

лечение

Първо, можете да намалите болката и възпаленията, като облечете коленете си веднага след пускането им. Работете върху укрепването на четирите си мускули, които ще ви помогнат да поддържате и стабилизирате колената си. Можете да правите прости упражнения, като предни lunges или прав повдигане на краката.

Протягане на hamstring и IT ленти също може да помогне.

Ако имате само коляното на бегача от едната страна, не пренебрегвайте другия крак. Някои състезатели рехабират един крак, само за да развият същата болка от другата страна. Уверете се, че правите същите упражнения и се простира и на двата крака.

Не минавайте през болка. Отделете няколко дни за бягане или кръстовище , стига да не е болка.

Можете да започнете да се показвате отново, когато сте в състояние да стартирате, без да променяте формата си поради болка. Придържайте се към движението на плоски повърхности, когато се върнете за първи път.

Скъсяването на крачка и удара по земята директно под центъра на тежестта може също да помогне за облекчаване на проблема.

Не използвайте ръкавен конец или еластична превръзка (като например превръзка за асо), за да помогнете за болката. Ако направите това, може просто да компресирате колената си, така че все още да се търка и да се смила хрущяла ви. По-добре да го държите свободно и свободно и да работите върху укрепването на мускулите.

Уверете се, че имате подходящия тип обувки за обувки за вашия тип крак . Също така, не забравяйте да не вървите в износени обувки. Трябва да замените обувките на всеки 300-400 мили. Възможно е да помислите и за закупуването на оръжейни опори на борсата.

Въпреки че някои състезатели могат да лекуват и предотвратяват коляното на бъдещия бегач, следвайки горните стъпки, други може да се нуждаят от допълнително лечение. Може да се наложи да посетите физически терапевт, който може да ви даде подходящите удължения и упражнения. Ако коляното на вашия кандидат е причинено от прекалена проходимост (придвижване на крака навътре, когато се движите), може да се наложи да видите подидат, за да получите ортетика, която да е по поръчка. Тежките случаи на коляно на бегача може да изискват инжектиране на кортизон под колянната става.

Източник: Махарам, Луис, Ръководство за здравословно движение на Док Ръководство , Velo Press, 2011.