Моите обувки са твърде малки?

"Ноктите на пръстите на пръстите ми обикновено боли след дълъг ход. Това означава ли, че моите обувки са твърде малки?"

Някои бегачи не осъзнават, че носят обувки за бягане, които всъщност са твърде малки за тях. Вашите тенис обувки трябва да са 1/2 до пълен размер по-голям от обикновения размер на обувката, защото краката ви ще се надуят, когато бягате и имате нужда от достатъчно място в кутията.

Ако пръстите на краката ви са натъпкани в предната част на обувката, може да имате проблеми с краката, като например черни нокти на крака (които обикновено започват като болка при краката), кичури , мехури или изтръпване на краката .

Когато пазарувате за обувки за бягане , уверете се, че отивате в специализиран магазин и продавачът измерва краката ви. Това може да изглежда като ненужна стъпка, ако вашите крака престанат да растат преди години, но размерът на краката ви може да се промени дори и като възрастен. Например, краката ми вече са по-дълги, отколкото бяха като млад възрастен, защото моите високи арки постепенно паднаха поради бягане. Също така, някои хора имат два различни крака, така че е важно да измервате и двата крака. За да получите подходяща форма, най-добре е да опитате с нови обувки за бягане, след като сте направили дълго време, така че краката ви вече са подути.

Ако вече имате чифт обувки за бягане и се чудите дали са правилният размер, проверете местоположението на големия пръст.

Ако се изтласкат срещу предната част на обувката, те са твърде малки. Друг лесен начин да проверите дали е подходящ е да махнете вложката на обувката и да я поставите настрани. Ако някоя част от пръстите ви висят над края на вложката, те са твърде малки.

Вижте също:
Мога ли да върна текущи обувки?
Кога трябва да заменя моите обувки?