Как да предотвратите и лекувате мехурите по краката при бягане

Съвети за бегачите

Повечето състезатели са имали най-малко една тренировка или състезание, разрушени поради болезнен мехур. Ето какви са симптомите и причините за мехурите на краката, съвети как да ги предотвратите и лекувате.

Причини

Блистери на краката обикновено се причиняват от триене, обикновено между кожата и чорапа ви. Прекомерната влага, причинена от потни крака или мокри условия, може да омекоти кожата, което я прави по-податлива на триене и мехури.

Носенето на обувки за движение, които са прекалено малки или вързани прекалено стегнати, могат да причинят образуване на мехури. Но така може да носите обувки, които имат небрежно прилягане и позволяват прекалено движение на крака.

Предотвратяване

Използвайте тези тактики, за да предотвратите появата на мехури на краката:

Знаци и симптоми

Вероятно сте виждали мехурчета преди. Те са малки мехурчета от кожа, пълни с чиста течност, която може да се появи навсякъде по краката ви. Някои са безболезнени, но други могат да бъдат изключително болезнени - достатъчно, за да ви накарат да спрете бягането си. Понякога, когато проверявате краката си, блистерът ще се спука и може да имате сурово петно, което може да не изтече.

лечение

Първият избор при лечението на мехурчета за крака е просто да го оставите сам. Кожата служи като защита. В крайна сметка ще се счупи и течността ще се отцеди.

Ако блистерът е болезнен, тогава можете да изберете да го източите, докато оставяте кожата непокътнато. Трябва да стерилизирате иглата, като я избършете с триене на алкохол, преминавайки през пламък или като го варете в продължение на 5 до 10 минути във вода. Внимателно пробийте блистера по точки около краищата му. Натискайте флуида навън и използвайте антисептичен крем. Покрийте района с продукт като Band-Aid Blister Block или moleskin, за да се предпазите от инфекция и да осигурите омекотяване.

Ако бягате в състезание, като маратон, а вие развивате болезнен блистер, спрете в някоя от медицинските станции. Те ще могат да лекуват блистера ви и да се върнат в състезанието, без болка.

Променяйте бандажа ежедневно и проверявайте блистера за признаци на инфекция, като зачервяване и гной. Потърсете лекар, ако забележите признаци на инфекция.

> Източници:

> Блистери: Първа помощ. Майо клиника. https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-blisters/basics/ART-20056691?p=1.

> Как да предотвратите и лекувате блистери. Американска академия по дерматология. https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/injured-skin/blisters.