Ребиана е безопасен подсладител?

Как се обработва и използва Ребиана в хранителните продукти

Ребиана е името на подсладител, произведен от растение, наречено стевия . Той не се продава самостоятелно, но е основен компонент на нула-калоричен подсладител, наречен Truvia , който се предлага в магазините за хранителни стоки. Ребиана се получава от листата на растението стевия, като се използва високо рафиниран процес, който пречиства химикала, наречен стевиол гликозид ребаудиозид А (Reb-A).

Каква е разликата между Stevia, Truvia и Rebiana?

Стевия, наричана още Stevia rebaudiana или сладко листо от Парагвай, е растение. Листата му са използвани като подсладител от векове, главно в Южна Америка и Китай. Стевия не само се използва в храни, но и в паста за зъби и други продукти.

Листата Stevia са суровината, използвана за дестилиране на химикала, наречен Reb-A. Това супер сладко химично вещество може да се използва в различни продукти. Реб-А подсладителите включват Truvia, Stevia в Raw OnlySweet, PureVia, Born Sweet Zing. Truvia е марката на подсладителя Reb-A, използван в продуктите, произведени от продукти на Coca-Cola, Sobe Lifewater и Odwalla.

Одобрение на FDA за Ребиана

През декември 2009 г. FDA издаде писмо, в което посочва, че Ребиана и други продукти, произведени от определена част от растението стевия и отговарящи на стандартите за чистота от 97% или по-високи, биха били "нежелателни" като хранителни добавки.

Това беше полу-обръщане на предишната позиция на FDA относно продуктите на stevia. До 2009 г. продуктите на стевия са забранени като хранителни добавки в САЩ поради изследвания, които показват наличието на риск от рак. Cargill, земеделският гигант, успя да докаже на FDA, че продуктите, съдържащи Reb-A, са безопасни и FDA е съгласна.

Как се използва Rebiana?

Ребиана, наричана още ребаудиозид А с висока чистота, е 200-300 пъти по-сладка от захарната маса. Има чист, сладък вкус без послевкус. Използва се в различни напитки и храни, както и в сладкиши или заедно с други въглехидратни подсладители. Той е стабилен при сухи условия и има много по-добра стабилност от аспартам или неотам във водни хранителни системи. Изследванията също така показват, че Ребиана е по-сладка, когато е студена.

Ребиана е безопасно и естествено?

FDA одобри продуктите на Reb-A, но това не означава, че те са без риск. Въпреки това, малките количества е малко вероятно да бъдат вредни и могат да помогнат в диетите, предназначени за намаляване на теглото или холестерола. Важно е обаче да се избягва консумирането на големи количества подсладител на основата на Reb-A, тъй като може да предизвика леки странични ефекти и има потенциал да причини по-сериозни дългосрочни проблеми.

Въпреки че самият Reb-A е малко вероятно да причини проблеми, Truvia е само .5% Reb-A. Останалата част от продукта е направена от еритритол , естествен захарен алкохол . Еритритолът се прибавя към подсладителя Reb-A, за да се елиминира ефикасността на последиците от вкуса на женско биле. Голямо количество захарен алкохол е известно, че причинява храносмилателни проблеми като газ, подуване на корема и диария.

Продуктите, базирани на Reb-A, са технически естествени. С други думи, те са създадени от продукти, които се срещат в природата, включително стевия и царевицата. От друга страна, те са високо преработени продукти. По този начин продуктите, базирани на Reb-A, са почти толкова естествени, колкото и захарната маса.

> Източници:

> Ulbricht, C. et al.Последователен систематичен преглед на stevia от Collaboration Research Nature. Cardiovasc Hematol Agents Med Chem. 2010 Apr; 8 (2): 113-27.