Ето защо трябва да ядете повече Кале

Кейл обикновено се използваше за тъмнозелените неща, използвани за украса на салатните барове. За съжаление то се използва само за няколко дни и след това се изхвърля. Искам да кажа, че кафето е може би най-питателното нещо на някои от старите салатни барове.

Днес ще намерите келе като основна съставка в салати и странични ястия. И за добра причина. Кале е отличен източник на витамини А, С и К и е добър източник на калций, желязо, магнезий, калий и витамин С, докато е с ниско съдържание на натрий.

Освен това има ниско съдържание на калории - една чаша нарязан каре има 34 калории и малко над един грам фибри.

Кале също съдържа значителни количества фитохимикали. Лутеинът и зеаксантинът са свързани с витамин А и могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на катаракта и дегенерация на макулата и лутеинът може да помогне за предотвратяване на атеросклерозата. Подобно на всички кръстоцветни зеленчуци, кафето съдържа горчиви вещества, наречени глюкозинолати , някои от които могат да имат ползи за здравето.

Проучвания върху големи популации от субекти предполагат, че яденето на кръстоцветни зеленчуци може да помогне за предотвратяване на някои форми на рак, въпреки че резултатите не са окончателни. Трудно е да се определи дали определени храни наистина предотвратяват (или причиняват) рак и други заболявания, защото има толкова много потенциални объркващи фактори. Например, хората, които ядат повече кръстоцветни зеленчуци, също могат да ядат повече зеленчуци като цяло или да бъдат по-здравословни.

Лабораторните изследвания обаче могат да ни помогнат да разберем как сулфорафанът може да допринесе за профилактиката на рака.

Сулфарафанът се синтезира от две съединения, които се намират в кръстоцветните зеленчуци, наречени глюкорафанин (един от горчивите глюкозинолати) и мирозиназа, които се освобождават, когато се приготвят кайли или други кръстоцветни зеленчуци и когато се дъвчат.

Сулфорафан може да намали риска от някои видове рак чрез детоксикация на канцерогенни вещества (вещества, които причиняват рак) и чрез повишаване на активността на антиоксиданти . Сулфоран може също така да има директен ефект върху самите ракови клетки (поне това се прави в лабораторни изследвания).

Избиране и подготовка на Кале

Ще намерите келе в секцията за производство на вашия хранителен магазин. Потърсете тъмно зелени листа от листа, които са свежи и не изсъхнали. Можете да замразите калата или да я съхранявате в хладилника в покрит контейнер.

Кале може да се сервира сурово, но готвенето намалява горчивината и омекчава листата.

За да се приготви, изплакнете калата и отстранете стъблата. Разрязвайте листата в ленти и ги използвайте в салати . Kale може да бъде нарязан и варен или на пара или използван като съставка в сърдечна супа или яхния. Можете също така да направите дехидратирани или печени чипс кале, които правят хранителна закуска, която е с ниско съдържание на калории.

Източници:

Giovannucci Е, Rimm EB, Liu Y, Stampfer MJ, Willett WC. "Проспективно проучване на кръстоцветните зеленчуци и рака на простатата." Рак Епидемиол Биомаркери Пред. 2003 декември 12 (12): 1403-9. http://cebp.aacrjournals.org/content/12/12/1403.long.

Хер I, Baachler MW. "Диетични съставки на броколи и други кръстоцветни зеленчуци: последици за профилактика и лечение на рак". Cancer Treat Rev. 2010 Aug. 36 (5): 377-83. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0305737210000174.

Larsson SC, Haakansson N, Naaslund I, Bergkvist L, Wolk A. "Консумация на плодове и зеленчуци във връзка с риска от рак на панкреаса: проспективно проучване". Рак Епидемиол Биомаркери Пред. 2006 фев; 15 (2): 301-5. http://cebp.aacrjournals.org/content/15/2/301.long.

Американското министерство на земеделието служба за селскостопански изследвания Национална база данни за хранителни вещества за стандартна референтна версия 28. "Kale, суров". https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2983.

Voorrips LE, Goldbohm RA, ван Поппел Г, Sturmans F, Hermus RJ, ван ден Брандт PA. "Консумацията на зеленчуци и плодове и рисковете от рак на дебелото черво и ректума в бъдещо изследване на кохортата: Нидерландското изследване на кохортата върху диетата и рака". Am J Epidemiol. 2000 декември 1; 152 (11): 1081-92. http://aje.oxfordjournals.org/content/152/11/1081.long.