Анаболно използване на стероиди при бодибилдинг и вдигане на тежести

Терминът анаболен стероид обикновено се отнася до синтетични вещества, свързани с естествено срещащи се мъжки полови хормони, като например тестостерон, въпреки че тестостеронът може също да бъде описан като анаболен стероид в истинския смисъл на думата. "Анаболен" означава изграждане на тъкани. Анаболните средства са мощни промотори на протеиновия синтез и по този начин са изграждането на мускулите .

Анаболните стероиди обикновено също са андрогенни , което означава, че те повишават мъжките характеристики - космите на тялото, мускулите, мъжките гениталии и дълбокия глас.

Списък на анаболните стероиди

Този списък не е почти завършен. Нови дизайнерски стероиди непрекъснато се произвеждат. Много от този списък се продават под търговските наименования:

Неблагоприятни ефекти

Анаболните стероиди могат да оказват различни ефекти върху организма, включително следното:

Непрекъснатото използване на инжектирани или перорални стероиди може да доведе до това тялото да изключи естественото производство на тестостерон в тестисите, като по този начин ги свие. Гърдите могат да се увеличат при мъжете, защото естрогенът също е в пътя на анаболния стероиден метаболизъм, наречен ароматизация .

Стероидните потребители често контролират това с други лекарства.

Всъщност използването на стероиди от млади мъже за развлечение се е увеличило значително през последното десетилетие. Във връзка със употребата на стероиди се използват други анаболни средства и добавки, често от мъже, които не са известни в токсикологията и фармакологията на такива вещества и които могат да разчитат на продавачи на добавки и други ненадеждни източници за съвет за безопасност.

Човешки растежен хормон и прекурсори, антагонисти на естроген и субстанции за поддържане на тестисите (HCG) са общоприети.

Използване от спортисти

Използването на анаболни стероиди от спортисти, особено спортисти, за които скоростта и здравината са важни конкурентни характеристики, е широко разпространена. Бен Джонсън, канадският спринтьор, спечелил олимпийски 100 метра златен медал през 1988 г., използва станозолол и в крайна сметка е бил забранен. Съществуват и много други примери.

В съвременната епоха професионалните спортисти са склонни да избягват общите стероиди и да използват по-сложни методи, вероятно включващи естествен тестостерон и човешки растежен хормон, които са по-трудни за откриване в необичайни количества в урината или кръвните тестове. Анаболните стероиди лесно се откриват, въпреки че маскиращите агенти са били използвани с известен успех.

В лабораториите постоянно се създават нови синтетични форми на анаболни стероиди, наречени дизайнерски стероиди и тестостеронови активни вещества, което затруднява откриването от страна на органите по допинг на спорта на тези вещества.

Как се вземат стероидите

Анаболните стероиди могат да увредят черния дроб, когато се приемат перорално, а някои се метаболизират от ензими и други храносмилателни фактори, така че те да не работят, когато се приемат като хапчета.

Най-ефективният начин за приемане на повечето анаболни стероиди е чрез инжектиране, въпреки че иглите имат собствени рискове за здравето. Трансдермалната абсорбция на кожата също става популярна. Колоезденето е най-популярният протокол за употреба. Колоезденето включва преминаване на курс на стероиди, спиране (за да може тялото да възстанови нормалните процеси) и след това да започне отново.

Обобщаване

Анаболните стероиди са забранени в повечето спортове. Световният антидопингов орган и различни национални организации за борба с наркотиците регулират незаконната употреба на стероиди. Организирано и случайно тестване се извършва на спортисти.

За потребителите на стероиди за развлечение, вредните въздействия върху здравето на мъжете и жените са често срещани, особено в резултат на дългосрочна употреба.