Как да предотвратите, идентифицирате и лекувате фрактури на метатургичен стрес

Метасарските кости са дългите кости в крака, които свързват глезена с пръстите ви. Фрактура на стрес е малка пауза в костта, която се случва при повторно нараняване или стрес. При бегачите, фрактури на метатарзалните стрес се причиняват от бягане (обикновено прекалено много, прекалено скоро) и прекомерно стресиране на крака.

Симптоми на фрактури на метатургичен стрес

Болката в ноздрите е ранен признак на фрактура на метадарския стрес.

Болката може да възникне, докато тичате, но си почивате. Може да го почувствате в широка област на крака. С течение на времето ще почувствате болката през цялото време, дори и когато не бягате. Площта на крака, където е фрактурата, може да е нежна, когато го докоснете. Може да е и подуване. Ранната диагноза е критична, защото увреждането може да се разпространи и в крайна сметка да се превърне в пълна фрактура на костта.

Основни причини

Подобно на стресови фрактури в други области на крака, метастарзисните стрес фрактури най-често се случват, когато бегачите увеличават интензивността и обема на тяхното обучение в продължение на няколко седмици до няколко месеца. Недостигът на калций или биомеханичен недостатък - в стила на движение или в структурата на тялото ви - също могат да допринесат за нараняването. Тези с костни състояния, като остеопороза (тънки, слаби кости) или артрит (възпалени стави), са изложени на по-голям риск от фрактури на метатарзалния стрес.

Предотвратяване на фрактури на стреса по метатурса за бегачите

Уверете се, че носите правилните обувки за вашия крак и стил на бягане.

Получете анализ на ходенето в работещ магазин. Сменете обувките на всеки 300-400 мили, за да сте сигурни, че не сте в износени обувки. Не увеличавайте седмичния пробег с повече от 10% всяка седмица. Ако тренирате за надбягване на дълги разстояния, слезте в общия си седмичен пробег на всеки 3-4 седмици, за да дадете на тялото си почивка.

Отделете свободното време да бягате и да прекосявате влака, за да избегнете прекомерно натоварване на определени части от тялото си.

Уверете се, че правите правилно загряване, правите бавен курс или ходете в продължение на пет минути и упражнения за загряване , преди да започнете да бягате. Завършете с лесен цикъл на охлаждане в продължение на пет минути и разтягане .

Яжте здравословна, балансирана диета и се уверете, че получавате достатъчно калций и витамин D (необходими за абсорбция на калций). Говорете с лекар относно това дали трябва да приемате някакви добавки. Избягването на газирани напитки, алкохол и тютюн помага за намаляване на риска от ниска костна минерална плътност.

Методи за лечение

Ако имате симптоми на метатерална стресова фрактура, трябва незабавно да спрете да работите и да посетите лекар. Той или тя може да извърши рентгеново изследване, което може да покаже пукнатина. Въпреки това, стрес фрактури понякога не се появяват на рентгенови лъчи, така че MRI или кост сканиране може да бъде необходима за диагностициране. Имайте предвид, че трябва да получите правилна диагноза за стрес фрактура; не се опитвайте да се диагностицирате.

Травмата ви може да отнеме от 4 до 12 седмици, за да се лекува, и в зависимост от тежестта на стрес фрактура, може да се наложи да носите специална обувка, за да поддържате крака си. Ако болката Ви е тежка, може да имате под главата си.

Текущи и стресови фрактури

Не се забърквайте с фрактура на стрес - това не е типът нараняване, с който можете да минете. Това е сериозно и може да се влоши, ако продължите да продължите да бягате. Почивка, противовъзпалителни средства, разтягане и усилване на мускулите се препоръчват. Кръстосана тренировка и водно движение са възможни алтернативи на движение, докато се възстановявате. Уверете се, че ядете хранителна диета, тъй като неправилното хранене, особено липсата на калций, може да забави заздравяването.

Можете да се върнете към работа, когато можете да бягате без болка. Когато рестартирате активност след счупване на напрежението, изграждайте бавно.

Ако кракът ви започне да боли, спрете и поемете друг ден почивка.

Източници:

Bennell, KL; et al. "Рискови фактори за фрактурата на стреса при спортисти на следите и поляците: едно 12-месечно проспективно проучване". American Journal of Sports Medicine 24, 1996, 6 (810-818).

Lappe, J .; et al. "Добавянето на калций и витамин d намалява честотата на стрес фрактури в женски военнослужещи." Journal of Bone and Mineral Research 2008, 23 (5), 741-749.

"Метатурзални стрес фрактури - последващо лечение" MedlinePlus, американска национална библиотека по медицина

"Стрес фрактури", Американската ортопедична общество на краката и глезените

"Стрес фрактури", MayoClinic.com