Мога ли да провеждам състезание със студено?

Общото правило за движение и заболяване е, че ако симптомите ви са над шията (т.е. възпалено гърло, хрема, кихане), трябва да сте добре да бягате. Изключение би било, ако имате висока треска - ако случаят е такъв, не е добра идея да участвате в състезанието.

Ако симптомите ви са под врата (т.е. задръстване на гръдния кош, гадене, диария), е по-добре да играете безопасно и да не се движите в състезанието.

Ако се чувствате болни, най-вероятно няма да бъде забавно преживяване така или иначе. Някои състезания могат да ви позволят да отложите състезанието до следващата година, да преминете на друго състезание или да получите частично възстановяване за регистрацията си. Ако мислите, че не участвате в състезанието, разберете от състезанието какви са вашите възможности.

Но ако се окаже, че просто имате обикновена настинка, трябва да сте сигурни, че ще продължите състезанието. Разбира се, добра идея е да се свържете с Вашия лекар и да видите какво препоръчва той.

Имайте предвид, че дори ако имате леки студени симптоми като хрема, ефективността ви най-вероятно ще бъде засегната. Не очаквайте да сте във върхова форма на състезания и не окажете натиск върху себе си, за да имате расата на живота си. Слушайте тялото си, уверете се, че оставате добре хидратирани по време на състезанието и вижте какво носи денят. Уверете се, че имате предвид възможността да се откажете от състезанието, ако не се чувствате чудесно, след като започнете.

Най-вече да носите носна кърпичка или много тъкани на лицето. Това ще се размине там. Хартиените салфетки често работят по-добре за дълги, сухи писти от Kleenex.

Ще тичам със студено го прави по-лошо?

Ако решите да стартирате половин маратон, 5k или друго състезание, ще рискувате ли да го направите още по-лошо или да имате неуспех?

Изследване на доктор Том Уиднер в Университета на Балтийския държавен университет проверява дали бягането, докато сте студени, ще направи вашето студено по-лошо или ще продължи по-дълго. Провежда се с 40 минути тренировка на 70% от максималната сърдечна честота всеки ден в продължение на 10 дни. Те оцениха своите симптоми и дори претегляха лицевите им тъкани, използвани по време на тренировка, за да измерят симптомите си. Резултатите са, че няма разлика в тежестта или продължителността на настинката с упражнения.

Това е малко проучване, но е успокояващо. Естествено, пробегът ви може да варира! Но поне ще имате медал, който да покаже за вашите усилия.

Как да се избягва предварително раса настинки

В дните, водещи до голямо състезание, можете да се опитате да избегнете настинката, като предприемете определени предпазни мерки. Уверете се, че пиете много вода, ядете много плодове и зеленчуци, за да знаете, че получавате много витамини и антиоксиданти и се стремите към 8 часа сън на ден. Най-важното е да измивате често ръцете си - това е най-добрият начин да избегнете разпространението на студени микроби.

Източник:

Weidner TG, Cranston T, Schurr Т, Kaminsky LA. "Ефектът от тренировките за тренировка върху тежестта и продължителността на вирусното заболяване на горните дихателни пътища." Мед Сис Спорт Изпълнение. 1998 Nov; 30 (11): 1578-83.