Как да направите теста за гъвкавост Sit And Reach

Седнете и достигнете е просто измерване на гъвкавостта на долната част на гърба и гъвкавостта

Тестът за сядане и достигане е най-честият начин за измерване на гъвкавостта на гърба и гъвкавостта .

Тъй като стягането в долната част на гърба и хълбоците често е свързано с мускулни болки и скованост, този тест може да помогне да се определи рискът от страна на човек за бъдещи болки и наранявания. Той е бил използван от физиолозите за тренировки и фитнес инструкторите в продължение на десетилетия, за да се направи оценка на базовата гъвкавост преди да се започне тренировъчна програма и се повтаря след няколко седмици, за да се определи напредъка.

Тъй като това е било толкова дълго, има доста голяма база от данни за всички възрастови групи и полове. Поради тази причина хората продължават да я използват, за да сравнят гъвкавостта на човек с средния резултат за пола и възрастовата група.

Тестът "sit and reach" има своя дял от критиците, които вярват, че това не е полезно измерване на гъвкавостта на функционалността или на "реалния живот" и имам склонност да се съглася. Колко често трябва да седим на пода с краката си точно пред нас и да достигнем до нашите пръсти? Предполагам, че не често. От друга страна, колко често трябва да се навеждаме и да вдигаме нещо (голфъри, тенисисти, бейзбол), да се качвате на място (каране на ски или колоездене) или дори да ритате нещо? Това са примери от реалния живот, където е необходима добра гъвкавост и гъвкавост. Но седенето и обхватът не вършат добра работа, за да измерват добре това.

В момента се разработват нови оценки на гъвкавостта и много обучители и терапевти използват собствените си версии с клиенти.

Но докато по-специализираните тестове за гъвкавост се превърнат в масови, седенето и обхватът могат да помогнат за следене на промените в гъвкавостта с времето Когато се използва за тази цел, тя може да бъде полезен инструмент за тестване за обща гъвкавост.

Как да извършите теста Sit and Reach

Какъв е резултатът от тестовете Ви за Sit и Reach

Резултатите за посещенията и сравненията сравняват собствената си гъвкавост с течение на времето, както и сравняването на резултата си с норми или средни стойности за вашия пол и възраст. Адекватната гъвкавост засяга възможността да стигнете до пръстите на краката си, докато поддържате краката си прав. Ако не можете да достигнете пръстите на краката си (знакът от 26 см върху владетеля), гъвкавостта ви е по-малка от препоръчаната.

Оценяване на резултатите от сесията и достигането до теста

Възрастни мъже - резултати в сантиметри (см)

Възрастни жени - резултати в сантиметри (см)

Подобрете своята гъвкавост

Ако имате малко по- голяма гъвкавост , можете да увеличите гъвкавостта си, като разтегнете основните мускулни групи около три пъти седмично.

> Източници:

> Американски колеж по спортна медицина. Ръководството на ACSM за упражняване на тестове и предписване, 7-то издание. Lippincott Williams and Wilkins: Филаделфия; 2006 година.

> Канадската физическа активност - фитнес и начин на живот, второ издание. Канадското общество за физиология на физическите упражнения. 2001 година.

разкриване

В Fit, нашите експерт-писатели са ангажирани с проучването и писането на внимателни и редакторски независими прегледи на най-добрите продукти за вашия живот и вашето семейство. Ако ви харесва това, което правим, можете да ни подкрепите чрез нашите избрани връзки, които ни печелят. Научете повече за процеса ни на преглед .