Идеални проценти на телесните мазнини за атлети и активни хора

Постигнете процента на мазнините в тялото, за да отговаряте на вашия начин на живот

В някои спортове телесната мастна маса не е непременно определяща за ефективността. Това са предимно стационарни спортове или спортове, които изискват само случайни движения. Стрелба с лък, стрелба, боулинг, голф в по-малка степен и много други, които могат да бъдат описани като "спорт" са примери. Въпреки това, дори при тези спортове, излишната телесна мазнина може да доведе до намалена физическа издръжливост и издръжливост , което може да намали цялостната производителност при продължителни формати на конкуренция.

При спортове, като издръжливост на движение и колоездене, ниски нива на телесните мазнини (<7% мъже и <12% жени са често срещани) и скромната мускулна маса обикновено се считат за изгодни, тъй като тази телесна композиция увеличава съотношението на мощност към теглото и е вероятно да се увеличи разсейване на топлината на тялото. Бодибилдърите ще се стремят дори към по-ниски проценти на телесната мазнина .

Плувците са донякъде парадоксални, защото дори със сходни разходи за енергия за някои спортисти, които не водят спортове, те са склонни да носят повече мазнини, без да намаляват ефективността, може би чрез подобряване на флотацията. Въпреки това, прекомерната телесна мазнина ще наруши ефективността от плуването . Зависи от индивидуалните треньори и съветници да оценят изискванията за мазнини в тялото при различни събития при плуване.

В спортните спортове като футбол и ръгби определени нива на телесните мазнини в отделни позиции на отбори може да подобрят представянето, докато в други това може да влоши представянето. Играчите, които са големи защитници, обикновено се нуждаят от насипни и може би повече мазнини, за да отблъскват и да се предпазват от наранявания.

Атакуващите офанзивни гръб често трябва да бъдат бързи и мобилни с възможността да променят темпото и да се движат бързо. Телесните мазнини обикновено трябва да бъдат под 10% при елитните гърба на мъжете и под 15% при големите защитници. Изключения със сигурност съществуват, а корекциите в съответствие с генетиката и изпълнението са разумни.

Мускул

Мускулната маса не е непременно синоним на силата или мощта за това: зависи от експлозивността и продължителността на дейността и предприетото обучение. Силата и силата за спринт или задвижване на оръжие очевидно не са същите като мощта за маратона или за езда на тур дьо Франс.

Каквато и да е връзката между мускулното натоварване и атлетичното представяне като цяло, сигурно е, че за много спортни топки по-специално времето, скоростта и техническите умения са преобладаващите изисквания. Намирането на правилния баланс на мускулната маса за оптимално представяне в даден спорт е нещо тайнствено научно.

Твърде тежко или твърде светло

Последствията от надвишаване на оптималното тегло се равняват на потенциалните увреждания при недостатъчно хранене и под идеалното тегло. При неуреденото хранене при жените спортисти има три последици: нарушени периоди, нарушения в хормоните и нередности в костната плътност.

Дори и при програми за загуба на тегло, които не са в спортен режим, хранителните разстройства, които водят до загуба на прекалено много телесни мазнини, могат да предизвикат хормонални нередности и хронични заболявания, особено при жените. Тънкият вид, толкова търсен в някои бляскави кръгове и разпространяван от много известни личности, може да бъде опасна мишена за тези с по-естествено здрава форма на тялото.