Спортен масаж след тренировка ли има полза?

Изследванията сочат,

На финалната линия на всеки маратон или полумаратон виждате спортната масажна шатра, която е настроена, а състезателите се подреждат за лечение. Но спортен масаж след интензивно тренировка тренировка за възстановяване на мускулната маса? Намалява ли забавената мускулна болка (DOMS)? Докато спортистите от всякакъв вид използват спортен масаж, трудното изследване дали и как работи е било рядко.

Спортният масаж вероятно намалява болката в мускулите

Ако се чудите дали да се подложите на масаж след раса или тежка тренировка, най-доброто доказателство е, че това може да намали болката. Прегледите на клиничните изпитвания стигат до извода, че има известни доказателства, че спортният масаж намалява забавеното възбуждане на мускулите. Получаването на масаж на краката след състезание може да означава по-малко болки в следващите дни. Един преглед намери доказателства, че масажът е работил, докато други често използвани тактики за обледеняване, разтягане и упражняване с ниска интензивност не са имали ефект. Те не успяха да определят какъв е точният момент за масаж или ако един вид масаж е най-добър.

Масажът помага за възстановяване за ефективност?

Журито все още не е наясно дали спортният масаж ще помогне на мускулите ви да се възстановят по-бързо за изпълнение. Данните от казуси в сравнение с рандомизирани контролирани проучвания показват, че няма ефект или някакъв ефект в улесняването на възстановяването.

Изследване от 2008 г. на изследователите от Държавния университет в Охайо открива доказателства, че шведският масаж е подобрил времето, необходимо на мускулите да се възстановят и масажираните мускули са имали по-малко увреждания и по-малко доказателства за подуване и възпаление. Четиридневното проучване е извършено по-скоро на зайци, отколкото на хора. Те бяха успокоявани и мускулите им преминаха през симулирано упражнение.

Тестовата група от зайци получи симулиран масаж, докато контролната група не получи масаж. Масажът имитира шведските масажни техники, които са най-популярни за спортен масаж с дълги удари, месене, триене и движение на ставите. След упражнението и масажа, изследователите проверяват мускулните тъкани на всички животни. Конкретният изпитан мускул е предният тибиал, който при хората е мускулест мускул, който често се оплаква от болки в шините, когато започнете или промените ходенето си.

Разликата в възстановяването на якостта между масажираните мускули е значителна - 60% в сравнение с 15% за немаскулираните мускули. Изследователите също така видяха, че масажираните мускули са имали по-малко увредени мускулни влакна и няма признаци на наличие на бели кръвни клетки за възстановяване на мускулните увреждания. Масажираните мускули показват по-малко признаци на подуване, тежащи 8% по-малко от немаскуените мускули.

Предишно изследване на човека не намери ефект за възстановяване

Докато зайците показаха някакви ефекти от подобрено възстановяване на мускулите от масаж, предишно проучване на човешките велосипедисти, публикувано в апликацията на Американската журналистика по спортна медицина от април 2004 г., заключи, че няма никакъв измерим ефект върху способността на мускулите на краката им да изпълняват след на масаж на краката или възстановяване на почивка.

Но велосипедистите съобщават за по-малко умора след масаж.

Трябва ли да получите спортен масаж?

Учителите, които тренират за половин маратон или маратон, могат да се възползват от спортен масаж след дългите тренировки, само за да намалят болезнеността на мускулите. Можете да намерите сертифициран масажист във вашия район. Една по-евтина алтернатива е да обучите своя ходещ партньор или съпруг / съпруга да използва прости шведски масажни техники. Използването на пяна ролка за извършване на самомасаж също може да бъде по-евтин начин да получите предимствата на масажа.

Източници:

Butterfield TA, Zhao Y, Agarwal S, Haq F, Best TM. "Цикличното натоварване при компресиране улеснява възстановяването след ексцентрично упражнение." Мед Сис Спорт Изпълнение. 2008 Jul; 40 (7): 1289-96.

Робъртсън, Дж. М. Уат, СДР Галоуей. "Ефекти от масаж на краката върху възстановяването от упражнения с висока интензивност на колоездене". Br J Sports Med 2004; 38: 173-176.

Best TM, Hunter R, Wilcox A, Haq F. "Ефективност на спортния масаж за възстановяване на скелетните мускули от напрегнатото упражнение". Clin J Sport Med. 2008 Sep; 18 (5): 446-60. doi: 10.1097 / JSM.0b013e31818837a1.

Руи Торес, Фернандо Рибейроа, Хосе Алберто Дуартек, Ян М. М. Кабрид. "Доказателство за физиотерапевтичните интервенции, използвани понастоящем след предизвикани от физически упражнения мускулни увреждания: Систематичен преглед и метаанализ." Физикална терапия в спорта Volume 13, Issue 2, May 2012, Pages 101-114.