Предимствата на бета-каротен

Бета-каротинът е съединение, което се намира естествено в редица храни и се предлага под формата на хранителна добавка. Той е класифициран като каротеноид, който е вид пигмент, който помага да се даде много плодове и зеленчуци на техния цвят. Казано е, че увеличаването на приема на бета-каротин може да защити срещу редица здравни проблеми.

Бета-каротин и витамин А

Когато се консумира, бета-каротинът се превръща от тялото ви във витамин А (хранителен елемент, участващ в процеси като формиране и поддържане на здрава кожа и зъби, както и в насърчаване на доброто виждане).

Той може да действа и като антиоксидант .

Бета-каротинът е най-разпространеният тип провитамин А, който е под формата на витамин А, произхождащ от растителни храни. Предпочитаният витамин А междувременно се намира в животински продукти като месо, риба, птици и млечни продукти.

употреби

За бета-каротин се препоръчва да се лекуват или предотвратяват следните здравословни проблеми:

В допълнение, бета-каротинът се предполага, че се бори с рака, повишава плодовитостта и засилва имунната система.

Свързана с възрастта макулна дегенерация

Вземането на комбинация от бета-каротин, витамин С, витамин Е и цинк може да има дългосрочни ефекти срещу свързаната с възрастта макулна дегенерация, предполага последващо проучване, публикувано в списанието Офталмология през 2013.

Преди това проучване, 4 757 по-възрастни възрастни са участвали в клинично проучване, в което са получили или плацебо или добавка, съдържаща бета-каротин, витамини С и Е и цинк.

В края на седемгодишния период на изследване изследователите установиха, че участниците с висок риск от развитие на напреднали стадии на свързана с възрастта макулна дегенерация понижават риска си с около 25%, когато се лекуват с добавка, базирана на бета-каротин.

В последващото проучване (проведено пет години след завършването на клиничното изпитване) изследователите са фокусирали върху 3549 участника от това клинично изпитване.

Те установяват, че благоприятните ефекти на добавката, базирани на бета-каротин, са продължили и че изследваните членове, лекувани с добавката, имат намален риск от загуба на зрението.

Още ползи за здравето

Досега проучванията за други потенциални ползи за здравето на бета-каротин са довели до смесени резултати. Например някои проучвания показват, че след диета с високо съдържание на бета-каротин може да се намали рискът от рак на гърдата при жени в пременопауза, които са с висок риск от заболяването, докато други проучвания показват, че бета-каротинът може да не успее да бъде ефективен срещу такива състояния като диабет, болест на Алцхаймер и инсулт.

Съществуват и някои доказателства, че бета-каротинът може да помогне за предотвратяване на астматични пристъпи, предизвикани от упражнения, да предпази от бронхит при пушачи с хронична обструктивна белодробна болест и да забави прогресията на остеоартрита. Необходими са обаче допълнителни изследвания, преди да се препоръча употребата на бета-каротенни добавки за употреба срещу някое от тези състояния.

Източници на храна

Най-добрите източници на бета-каротин включват тъмно зелени и оранжево-жълти зеленчуци като моркови, сладки картофи, тиквички, спанак, броколи, маруля, кайсии и зелени чушки.

Яденето на пет порции плодове и зеленчуци дневно ще задоволи повече дневните ви нужди от витамин А, според Националните институти по здравеопазване (НИЗ).

Научете повече за най -добрите източници на храни от антиоксиданти .

безопасност

НИХ предупреждава срещу приемането на бета-каротинови добавки за общо здраве. Те обаче заявяват, че бета-каротинът вероятно е безопасен, когато се приема "в подходящи количества за определени специфични медицински състояния". За да определите дали бета-каротинът е подходящ за Вас, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар преди да вземете бета-каротен добавки.

Освен това има известна загриженост, че приемането на големи количества мултивитамин плюс отделна добавка на бета-каротин може да увеличи риска от развитие на напреднал рак на простатата.

> Източници:

> Изследователска група за изследване на очните болести, свързана с възрастта. "Рандомизирано, контролирано с плацебо клинично изпитване на дозировка с високи дози с витамини С и Е, бета каротин и цинк за макулна дегенерация и загуба на зрение, свързани с възрастта: Доклад № 8 на AREDS. Arch Ophthalmol. 2001 Oct; 119 (10): 1417-36.

> Chew EY, Clemons TE, Agron E, Sperduto RD, Sangiovanni JP, Kurinij N, Davis MD; Свързано с възрастта проучване изследване на болестта на очите. "Дългосрочни ефекти на витамините С и Е, β-каротин и цинк върху макулната дегенерация, свързана с възрастта: Доклад на AREDS № 35." Офталмология. 2013 авг; 120 (8): 1604-11.e4.

> McAlindon TE, Жак П, Джан Y, Ханан МТ, Алиабади П, Вайсман Б, Руш D, Леви D, Felson DT. "Защитават ли антиоксидантните микроелементи срещу развитието и прогресията на костния остеоартрит?" Артрит Rheum. 1996 Ап; 39 (4): 648-56.

> Национални институти по здравеопазване. "Бета-каротин: добавки MedlinePlus." Юни 2015 г.

> Neuman I, Nahum H, Ben-Amotz А. "Предотвратяване на астма, предизвикана от упражнения чрез смес от естествен изомер на бета-каротин". Ann Allergy Asthma Immunol. 1999 Jun; 82 (6): 549-53.

> Paiva SA, Russell RM. "Бета-каротин и други каротеноиди като антиоксиданти." J Am Coll Nutr. 1999 Oct; 18 (5): 426-33.

> Pryor WA, Stahl W, Rock CL. "Бета каротин: От биохимия до клинични изпитвания". Nutr Rev. 2000 Feb; 58 (2 Pt 1): 39-53.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.