Обучение за сърдечна зона за кардио тренировка

Използвайте 5 зони на сърдечната честота за ефективно упражнение

Упражнявате ли правилно ? Използването на зони за сърдечен ритъм ви позволява да подредите кардио тренировката си с най-добра интензивност, за да получите желаните резултати. Вие ще знаете дали влагате достатъчно усилия във вашата тренировка.

Сърдечно-съдовите упражнения разчитат на честота, интензивност и продължителност, за да бъдат ефективни. Знаете колко често упражнявате и колко дълго, но трябва да знаете сърдечната честота, за да прецените интензивността си.

Научете повече за ефектите на всяка от петте зони за сърдечен ритъм и как да ги използвате в кардио тренировки

Зоните на сърдечната честота въз основа на MHR

Ако знаете максималния си сърдечен ритъм (MHR), можете да използвате тренировка на сърдечната зона, за да подредите тренировката на правилната интензивност. Вашият максимален сърдечен ритъм е толкова бързо, колкото сърцето ви може да победи. Това е различно за всеки човек, но възрастта обикновено се използва като ръководство за това, което вероятно ще бъде вашият максимален сърдечен ритъм. По-индивидуализиран номер може да бъде осигурен чрез тестване от атлетичен треньор или като функция от някои от по-скъпите монитори за сърдечен ритъм. Можете да използвате диаграма на сърдечната честота, базирана на възрастта, за да видите максималния си сърдечен ритъм и също да намерите целевите си сърдечни честоти въз основа на проценти от максималния сърдечен ритъм.

Използване на 5 зони HR във вашите тренировки

Можете да получите различни фитнес ползи чрез упражняване в различни зони на пулса. Тези пет зони за тренировка се основават на процентни диапазони на максималния пулс.

Във всяка зона ще почувствате различно ниво на усилие и тялото ви ще изгори различен процент въглехидрати, протеини и мазнини.

Здравословно сърце зона

Фитнес зона за сърдечна честота

Аеробна зона на сърдечната честота

Анаеробна зона - прагова зона

Червена линия

Променяйте тренировката си

В коя зона трябва да работите? Най-добре е да променяте тренировките си за дължина и интензивност и да разрешите деня на възстановяване между дните на силно физическо натоварване в аеробната, анаеробната и червената зона. Racewalker Дейв Макгавърн предлага предложение за седмична програма за тренировки, която варира тренировките за интензивност и сърдечен ритъм, за да се подобри скоростта, издръжливостта и разстоянието.

Измерване на сърдечната честота с импулс

Вземете своя сърдечен ритъм пет минути след началото на вашето упражнение и го вземете отново, преди да отидете в хладно. Сърдечната Ви честота ще се забави, ако спрете да се движите, така че е важно да проверите скоростта на пулса си бързо, ако използвате ръчния метод или пулсов монитор, броейки само за 10 до 15 секунди. Можете да намерите пулса на шията (каротидна артерия) или китката (радиална артерия). Използвайте пръст, а не палец, за да намерите артерията и пулса.

Можете също така да използвате мобилно приложение, като например приложението Azumio Instant сърдечна честота . Той използва светкавицата на фотоапарата на мобилния ви телефон, за да прочете пулса ви от пръста ви.

Сърдечна честота срещу импулсни монитори

Мониторите за сърдечен ритъм с гръдната лента са по-точни от това, че приемате своя пулс. Те предават данните на китката или мобилното приложение, така че да можете да видите сърдечната честота през тренировката. Моделите включват много други функции с нарастваща цена, като проследяване на зоните на сърдечната честота, хронометър, изгорени калории и др. Други видове монитори за сърдечен ритъм включват импулсни монитори, където можете да поставите един или два пръста върху сензор за четене.

Много бягащи пътеки и други уреди за тренировка са снабдени с импулсни сензори, вградени в тях. Притискате ги и вашият пулс ще прочете на дисплея на машината. Обикновено няма да се налага да прекъсвате тренировката си, за да получите четене.

Фитнес групи и Smartwatches

Някои фитнес ленти, като някои модели на Fitbit , и smartwatches като Apple Watch имат LED импулсни сензори от долната страна на кожата. Те трябва да се носят здраво по кожата, за да се получи стабилно и точно отчитане. За да се спести живота на батерията, много от тях не четат непрекъснато. Вижте инструкциите за монитора си или гледайте, за да видите как да получите по заявка или непрекъснато четене на импулси.

Тези устройства често имат опростени зони на сърдечната честота, като светлина, умерена и енергична. Някои ви позволяват да зададете целеви сърдечен ритъм и да имате визуално или слухово предупреждение, когато сте в избраната от вас зона.

Словото от

Ще можете да получите повече от тренировките си, когато разберете как сърдечната честота показва интензивността на упражнението. Ще разберете дали постигате умерена или енергична интензивност и можете да промените видовете тренировки, които ви харесват.

> Източници:

> Упражнение: интензитет на измерване. Американски колеж по кардиология. https://www.cardiosmart.org/~/media/Documents/Fact%20Sheets/en/abk5262.ashx.

> Интензивност на упражнението: как да го измерите. Майо клиника. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise-intensity/art-20046887?pg=2

> Target Heart Rates . Американската сърдечна асоциация. HTTPS: // WWW. .com / максимален-сърце-скорост-1231221.