Сърдечно-съдово упражнение - как да го направя

Кардио упражнения Принципи и насоки

Преглед

Сърдечно-съдовите тренировки са предназначени да балансират три фактора за максимална ефективност и безопасност: честота, интензивност и продължителност. Ще трябва да включите и период на загряване, преди да влезете в целевия период на интензивността на тренировката си и период на охлаждане преди края на тренировката.

Какво е кардио тренировка?

Сърдечно-съдовите упражнения повишават сърдечната честота и степента на дишане в умерено до силно ниво на интензитета за 10 минути или повече.

Общите кардио упражнения са оживено ходене , бягане, колоездене, плуване, гребане и ски бягане. Във фитнеса, кардио машини включват бягаща пътека , елиптичен треньор, стационарни цикли, стъпала, машини за гребане и скиорни тренировки.

Загряване и опъване

Традиционно, вие сте треньор да разтягате основните мускули, които да се използват в тренировката след загряването. Има няколко начина на мислене относно използването и ефективността на разтягането, но тук ще разгледаме традиционното виждане.

Да се ​​охлади

Честота

Колко често трябва да упражнявате? Американският колеж по спортна медицина препоръчва три до пет дни в седмицата за повечето програми за сърдечно-съдови упражнения. Редуващите се дни на по-интензивно упражнение с ден на почивка или леко физическо натоварване като ходене и стречинг или йога ще дадат на тялото време за изграждане и възстановяване на мускулите.

продължителност

Колко време трябва да тренирате във всяко упражнение? За сърдечно-съдови ползи, потърсете 20 до 60 минути в зоната на целевия сърдечен ритъм, освен времето, което прекарвате при загряване и охлаждане. При това време тялото ви изгаря чрез наличната си гликогенна енергия и започва да изгаря съхраняваните мазнини. Докато все още ще имате предимствата на изгаряне на калории, ако упражнявате за по-малко от 20 минути във вашата зона, най-добрите ползи от фитнес идва от заделянето на 20-60 минути, за да прекарате в аеробната зона.

интензивност

Когато започнете фитнес програма, концентрирайте се върху увеличаването на продължителността си с добра поза и форма, преди да работите за увеличаване на интензивността на вашата тренировка.

Ако използвате ходене за тренировка, полагайте усилия за увеличаване на броя минути, прекарани във всяка сесия. Общо правило е, че е най-безопасно да се увеличи това с 10% на седмица. След като сте ходили удобно и с добра поза и форма за 60 минути в даден момент, работете върху увеличаване на интензитета чрез добавяне на скорост, хълмове или интервали.

Следва: Интензивност на упражненията: Обучение на зоната на сърцето