Преглед на ексцентричното свиване на мускулите

Спирачът изгражда по-големи мускули

Когато мислите за мускулни контракции, повечето хора мислят, че причиняват мускулна контракция и съкращаване, като например при бицепс. Възможно е обаче да възникне друг вид мускулна контракция, при която мускулът се удължава, докато се свива. Това се нарича ексцентрично мускулно съкращение. Това е вид активиране на мускулите, което увеличава напрежението върху мускулите, докато се удължава.

Ексцентричните контракции обикновено се появяват, когато мускулите се противопоставят на по-силна сила, което причинява удължаване на мускулите при свиване. Понякога се нарича спирачна контракция, отрицателна работа или негативи.

Упражнения, които причиняват ексцентрични свивания

Общите упражнения, които причиняват ексцентрично свиване, включват спускане по стълбите, спускане надолу, понижаване на тежестите и движение надолу на клякам , натискане нагоре или издърпване . Ексцентричните контракции са често срещани при много спортове, в които се нуждаете от контролирани или съпротивителни видове движения.

Ексцентричните контракции се свързват с появата на забавена мускулна болка. Ексцентричните мускулни контракции също се свързват с по-голямо мускулно усилване, отколкото при използване на концентрични контракции .

Как ли договор за мускули при удължаване?

Точно как мускулните влакна работят по време на ексцентричното свиване, все още не е добре разбрано. Изследователите смятат, че те разбират концентричното свиване, но механизмът на ексцентрично свиване все още е загадка.

Екцентричното означава "далеч от центъра", а при ексцентрично свиване мускулът се удължава.

По време на ексцентрично свиване, мускулът се активира и се опитва да съкрати или да свие. Но има противоположна сила, като тежка тежест в ръката ви, която е огромна, за да се удължи вместо това.

В резултат на това мускулите и сухожилията действат, за да контролират и забавят действието, но не и да се движат в противоположната на силата. Вие сте в състояние да намалите теглото с контрол, вместо просто да дърпате ръката си към земята.

Използваме ексцентрично свиване постоянно в ежедневните дейности. Ходенето е комбинация от концентрични и ексцентрични контракции. Краката ви просто биха се спуснали и щракали земята без ексцентричното свиване на мускулите на гръдния кош, което го прави контролирано движение. Когато се разхождате надолу , квадрицепсите в предната част на бедрата сключват екзистенциален договор, за да огънат коляното ви. Преместването на ръката, за да сложите предмети, е друг пример.

Вашите мускули като извори и амортисьори

Ексцентричното свиване на мускулите води до негативна работа. Това е така, защото работата е изместване на силите и силата, която мускулите произвеждат, е в обратната посока на движението, което се случва. Мускулите съхраняват част от тази механична енергия и част от нея се превръща в топлина. Ако има последователност на съкращаване на разтягането, мускулната и сухожилията съхраняват еластичната енергия на напрежение, която след това може да се използва при съкращаването на концентричната контракция. Има оптимална честота, за да се възползвате от това, естествено движение или ход, когато се възползвате максимално от тази съхранявана енергия.

Ако се движите по-бавно, можете да използвате повече енергия за концентричното свиване без помощта на съхраняваната енергия.

Изграждане на мускулите с ексцентрично свиване

Ексцентричното упражнение може бързо да обуздае и изгради мускулите. Например, пеша надолу за първи път може да доведе до много мускулни болки в квадрицепсите, особено на следващия ден. Но това отнема само няколко повторения за мускулите и сухожилията, за да станат по-силни и по-твърди, така че същата екскурзия или дори по-дълги спускания вече не причиняват забавена мускулна болезненост.

Атлетичното обучение често използва plyometrics и ексцентрични упражнения за изграждане на мускули и сила.

Бягане, спринт, скачане, подскачане и хвърляне на топка използват всички ексцентрични усилвания на мускулната сила, за да доставят енергия.

Пилатес упражнения също често използват ексцентрични контракции, противопоставяйки се на изворите в реформатора и гравитацията в упражненията за матрак. Ексцентричните упражнения обикновено се използват в рехабилитацията, като например повреждането на ACL.

> Източник:

> Ексцентрично свиване на мускулите. KenHub.