Разделяния и отрицателни разцепвания в текущия

Разделенията са текущ и състезателен термин, което означава, че времето, необходимо за завършване на определено разстояние при бягане. Например, ако работите 5 мили, вашето време на всеки миля маркер се нарича "разделяне на мили". Някои състезатели използват разделяния, за да видят дали се движат равномерно и остават на път да постигнат конкретна цел. Така че, ако провеждате определена миля, можете да проверите разделянията на всеки 1/4 мили, за да видите дали сте на път.

Проследяването на разделянето на миля по време на състезание е от решаващо значение, ако се опитвате да постигнете конкретно време за гол, например да се класирате за маратона в Бостън . Някои състезатели използват часовници за движение, за да се разделят, когато се състезават. Повечето състезания имат маркери на всяка миля, за да можете да удряте разделения бутон всеки път, когато ударите маркер на миля. Ако имате часовник с GPS, той автоматично ще следи разделянето ви.

Някои състезатели по маратон използват ръчни гривни или временни татуировки на ръцете си, за да знаят какви разцепвания би трябвало да удрят по определени маркери. По този начин им помага да разберат дали остават на път с целта си. Много състезатели искат да прегледат разделянията си след състезания, за да определят колко добре са направили с темпото и какво могат да подобрят за следващото състезание.

Отрицателни разделяния

Отрицателното разделяне означава по-бързо изпълнение на втората половина от състезанието. Така например, ако провеждате маратон и управлявате първите 13.1 мили в 2:01:46 и след това изпълнявате второто 13.1 мили в 1:59:30, тогава сте избягали отрицателно.

Ако обаче втората половина е по-бавна, това се нарича положително разделяне.

Отрицателното разделяне е идеалният начин за провеждане на състезания на дълги разстояния, като например половин или пълен маратон. Много състезатели обаче правят обратното, като отиват твърде бързо в началото, а след това се забавят значително през втората половина на състезанието.

Това е често срещана грешка, защото в началото се чувствате отпочинала и силна, така че е изкушаващо да излезете бързо. Отнема много дисциплина и практика, за да се постигне отрицателно разделение. Повечето хора не могат да го направят в първия си маратон . Но, като цяло, ако можете да задържите и да запазите енергията си в първата половина на състезанието, за да можете да бягате по-бързо през втората половина, ще постигнете много по-добри резултати.