Закупуване и хранене органични

Темата не е толкова изрязана и суха, колкото изглежда, че някои я наричат

Отдавна мислех за хранителни и органични като диаграма на Вен. Храната може да бъде силно питателна, но не и биологична. Храната може да бъде органична, но изобщо не е полезна. И, разбира се, храни могат да бъдат и двете; това припокриване има тенденция за лесен избор.

Но често имаме по-трудни решения. Кое е по- важно : питателна или биологична? Произвежда ли се нуждата да бъдем органични, за да бъдем добри за нас?

Какво знаем за ползите за здравето от екологичните ползи и / или ползите за околната среда?

Ето как моите експертни колеги от Истинската здравна инициатива сортират всичко, за да ви помогнат да направите същото.

Претегляне на вашите опции

Кристофър Гарднър, доктор
Професор по медицина, университета в Станфорд

Закупуването на органични продукти увеличава търсенето на органично отглеждани селскостопански продукти и това почти винаги е по-добро за планетата. Ако е по-добре за планетата, планетата трябва да има по-голям капацитет да произвежда здравословна храна за всички нас. Това е истинска полза за разглеждане.

Други възприемани плюсове на ядене на органични, обаче, не са толкова ясни. Избирате ли биологично, за да получите повече хранителни вещества във вашата храна? Като цяло, хранителният профил на същите храни е подобен, независимо дали те се отглеждат органично или конвенционално.

Загрижени ли сте за излагане на пестициди? Да, биологичното производство включва по-ниска употреба на пестициди, но настоящите ни доказателства за ползите за здравето от тази разлика са ограничени - и не сме сигурни колко ниско е достатъчно ниско.

Какво ще кажете за семейство, което се бори да постави храна на масата? Получаването на конвенционални продукти за тях е по-важно и почти сигурно е по-достъпно от избора на органични продукти.

Както можете да видите, правенето на избор да се яде органично включва много съображения. Тъй като ги претегляте, заслужава да се отбележи, че много дребни земеделски стопани, които следват органични практики, нямат ресурси да станат сертифицирани по биологичен начин; тяхната продукция на пазара на земеделските стопани може да бъде сходно с това на други земеделски стопанства, които са сертифицирани и отглеждат едни и същи продукти.

И накрая, има абсурдността на някого, който е в "биологичното търсене" - първо на продукцията на пазара, като не намери нищо етикетирано биологично и след това отива в бисквитката и избира нещо с органична тръстикова захар и органично бяло брашно в списък на съставките (вместо конвенционалните продукти).

Може да си струва да купувате органични продукти. Но преди да използвате "органични" като стратегия за закупуване, обмислете общите си цели в областта на здравеопазването.

Поставяне на пестициди в перспектива

Джоел Кан, д-р, FACC
Клиничен професор по медицина (кардиология), Училище по медицина на Уейнския държавен университет

Ако животът беше идеален, щеше да консумираме храна, заразена с възможно най-малко пестициди. Пестицидите са класифицирани като вероятни канцерогени в продължение на 25 години и са свързани с различни видове ракови заболявания при някои работници, въпреки че те са изложени на много по-високи нива, отколкото са открити в нашата храна.

Фактът, че органичните плодове и зеленчуци имат по-ниски остатъци от пестициди, е добре известен. Например изследователи в Австралия са изучили 13 доброволци, които са яли конвенционална диета за една седмица и над 80% биологични храни за още една седмица. Нивата на пестициди в урината намаляха с 89% до 96% при биологичното хранене.

При различен анализ на пет семейства в Швеция , нивата на пестициди в урината са намалели с над 90%, когато диетата на семейството се е изместила от конвенционалните до органичните, а намалението е най-голямо за децата.

Разумно е да се избягват пестициди и да се купуват биологични хранителни продукти, когато това е възможно. С това, знаейки, че плодовете и зеленчуците трябва да съставляват поне половината от нашите диети, трябва ли да ги пропуснем, ако единственият избор е конвенционалната продукция?

В анализа на плюсовете и недостатъците на купуването на плодове и зеленчуци се изчислява, че ако половината от американското население ежедневно изяде още една консумация на конвенционални продукти на ден, може да има 10 допълнителни случая на рак от допълнителната експозиция на пестициди.

На обратната страна имаше около 19,990 случая на рак, които биха могли да бъдат предотвратени от здравите хранителни вещества в тези храни.

Изглежда, че получаваме толкова много важни ползи за здравето от консумирането на плодове и зеленчуци, че ако цената и наличието на органични опции са забранени, грахът, морковите, ябълките и сливите са по-добри от никой.

Истината зад митовете

Катлийн Зелман, MPH, RD
Хранителен експерт

Има няколко погрешни схващания, които си струва да се изяснят. Отново, биологичните храни не са по-питателни от тези, които се отглеждат традиционно. Преглед на 55 проучвания не установи разлика в качеството на хранителните вещества на плодовете, зеленчуците, зърната, свинското месо, пилето, яйцата или млякото.

И за изненада на някои хора, както биологичните, така и традиционните земеделски производители могат да използват пестициди; има одобрени синтетични пестициди, които биологичните земеделски производители могат да използват в допълнение към естествените. Макар че е вярно, че консумацията на органични храни може да намали експозицията на остатъци от пестициди като цяло, многобройни проучвания показват, че такива остатъци от конвенционалните продукти са в рамките на максимално допустимите граници.

Дозата прави отровата. Самото наличие на остатъци от пестициди върху храната не означава, че те са вредни. Конвенционално и биологично отглежданите продукти са безопасни за консумация.

По мое мнение, дори ако можете да си позволите допълнителния разход, изборът на органични храни, над традиционно отглежданите, е личен избор. С оценката, че 94% от американците не отговарят на препоръките да ядат пет или повече плодове и зеленчуци дневно, е много по-важно да ядат повече от тези супер хранителни храни, отколкото да се притесняват как се произвеждат.