Защо листата зелени зеленчуци са хранителни елхи

Тъмните листни зелени зеленчуци са най-яростното в новото общество, което съзнава здравето, но знанието не винаги е власт, тъй като малцина от нас отговарят на минималните препоръки на USDA за 3 чаши тъмно зелени зеленчуци на седмица. И все пак тези зеленчуци доставят богатство от витамини, минерали и фитонутриенти . Срещате ли или превишавате препоръките?

Един професор по хранене веднъж ми каза, че е обичайно нашите древни предци да ядат до шест килограма зелени листни зеленчуци на ден под формата на листа.

Представяше им как се разхождат от едно място на друго, просто събират и ядат листа, докато вървят. Можете ли да си представите да ядете торба с хранителни продукти, пълна с зеленчуци всеки ден? С по-голямата част от зелените листни зеленчуци намалява апетита и липсата на захар, зелените листни зеленчуци са добра основа за хората с диета с ниско съдържание на въглехидрати. Когато ги използвате, не забравяйте да създадете разнообразие около тях. Помислете за тези три начина да добавите листни зеленчуци към вашата диета:

Други различия между нашата диета и тези на нашите древни предци

Ползи за здравето

Тъмно зелените листни зеленчуци са калориен калорий, вероятно най-концентриран източник на хранене на всяка хранителна група. Те са богат източник на минерали (включително желязо, калций, калий и магнезий) и витамини, включително витамини К, С, Е и много от витамините В. Те също така осигуряват разнообразни фитонутриенти, включително бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които предпазват клетките от увреждане и очите ни от проблеми, свързани с възрастта, сред много други ефекти.

Тъмнозелените листа дори съдържат малки количества омега-3 мазнини.

Витамин К

Вероятно звездата на тези хранителни вещества е витамин К. Чаша от най-добре приготвените зеленчуци осигурява поне девет пъти по-малкия минимум препоръчителен прием на витамин К на ден. Точно така, само една чаша. Дори няколко чаши сурова тъмна салата зеленчуци осигурява минимум сам по себе си. Неотдавнашно проучване доказва, че този витамин може да бъде още по-важен от този, за който някога сме мислили (настоящият минимум може да не е оптимален) и много хора не получават достатъчно от него.

Витамин К е мастноразтворим витамин , така че не забравяйте да си обличате салата или да готвите зелените си зеленчуци с масло.

Почти без въглехидрати

Зелените имат много малко въглехидрати в тях, а въглехидратите, които са там, са опаковани в слоеве фибри, което ги прави много бавни за смилане. Ето защо, като цяло зелените имат много малко влияние върху кръвната захар. В някои системи, зелените се третират дори като "свободни" въглехидрати (т.е. въглехидратите не трябва да се броят изобщо).