Как да се измият Плодове и зеленчуци

Пресните плодове и зеленчуци, които купувате в магазина за хранителни стоки, може да изглеждат чисти, но винаги има опасност от замърсяване, дължащо се на бактерии, парчета мръсотия или дори части от бъгове, които се гледат във или върху вашата продукция.

Частта от замърсяванията и бъговете (ugh) може да не е вредна за вашето здраве, но могат да присъстват бактерии като листерии, салмонела и Е. coli и няма значение дали те са биологично отгледани или конвенционално отглеждани.

Всички тези бактерии причиняват болести, причинени от храна, и трябва да бъдат измити.

Измиването на конвенционално отглежданите плодове и зеленчуци може също да отстрани част от остатъка, оставен от пестициди или хербициди.

Как да измиете плодовете и зеленчуците си

Освен ако не са покрити с мръсотия, обикновено е най-добре да се мият плодовете и зеленчуците точно преди да имате нужда от тях. Плодовете, особено, са склонни да размножават растежа, ако са измити и съхранявани в хладилника. Плодовете и зеленчуците могат да имат естествени покрития, които държат влагата вътре - измиването може да ги накара да се развалят по-рано.

Измийте всички предварително опаковани продукти, като салатни смеси и спанак, дори ако етикетът твърди, че съдържанието е предварително измито, защото е възможно те да са били изложени на бактерии или да съдържат части от бъгове или други неща, които са пропуснали в измиването.

Започнете с почистването на кухненските плотове, хладилника, съдовете и приборите за хранене и, разбира се, винаги мийте ръцете си, преди да работите с плодове и зеленчуци.

Внимателно разтрийте плодовете и зеленчуците под течаща вода. Не използвайте сапуни, почистващи препарати, избелващи средства или други токсични почистващи химикали. Тези химикали ще оставят остатъци от собствените си продукти и ще унищожат аромата (и вие знаете, че те не са предназначени за консумация).

Търговските спрейове и миенето на плодове и зеленчуци наистина не са по-добри от цялостното почистване с чиста вода, затова не губете парите си върху тях.

Фирмата, като ябълки и картофи, може да се измие със зеленчукова четка, докато се изплаква с чиста вода. Уверете се, че държите зелената ви четка чиста между употребите.

Отстранете и изхвърлете външните листа на маруля и зелените глави и изплакнете останалите листа. Зелените като топчета от цвекло или швейцарската чарда могат да приютят парчета пясък и мръсотия, така че не се страхувайте да ги измиете два пъти.

След като бъдат измити, оставете плодовете, зеленчуците и плодовете си да се отцедят в шлауха и да ги прехвърлите в чисти купи или съдове за готвене.

Гъбите просто се нуждаят от леко миене, без необходимост от вода. Всъщност, измиването им с вода може да ги направи по-трудни за почистване.

И накрая, не забравяйте да запазите чистите си, готови за сервиране плодове и зеленчуци далеч от сурови яйца, месо, птици или морски дарове, защото те могат да бъдат заразени с бактерии.

Източници:

Мичиганския държавен университет. "Измиване на плодове и зеленчуци." http://msue.anr.msu.edu/news/washing_fruits_and_vegetables.

Филипс, СА, Харисън МА. "Сравнение на микрофлората върху органично и конвенционално израснал пролетен микс от процесор в Калифорния". J Food Prot. 2005 Jun; 68 (6): 1143-6. http://www.ingentaconnect.com/content/iafp/jfp/2005/00000068/00000006/art00003.

Университет на Минесота Удължаване на служба. "Лесно се борави със свежи плодове и зеленчуци". http://www.extension.umn.edu/food/food-safety/preserving/fruits/handling-fresh-fruits-and-vegetables-safely/.