Как се провежда фитнес тест

Оценка на вашите здравословни ограничения и упражнения

Тестът за физическа подготовка, известен също като фитнес оценка, се състои от серия от упражнения, които помагат да се оцени здравето и физическото състояние на дадено лице.

Има широка гама от стандартизирани тестове, използвани за тези изпити, някои от които се използват за медицински цели (за да се гарантира, че дадено лице може да толерира дейност), а други да установят дали дадено лице е квалифицирано да участва (например с армията тест за готовност за борба ).

За целите на общото здраве и фитнес тестове като тези се считат за отправна точка за разработване на подходяща програма за упражнения . Те са предназначени да гарантират, че човек няма да бъде изложен на риск от увреждане и да предостави на треньора необходимите прозрения за установяване на ясни и ефективни фитнес цели.

1 - Оценка на вашата история на здравето

Гети изображения

Преди да започнете нова програма за упражнения, добре е да споделите медицинската си история с вашия треньор и да получите необходимите одобрения от Вашия лекар, за да продължите.

Повечето обучители и фитнес специалисти ще използват един или повече инструменти за скрининг, за да определят основното здравословно състояние на клиента. Те могат да включват:

| Повече ▼

2 - Тестване на състав на тялото

Гети изображения

Съставът на тялото описва различните компоненти (мускули, кости, мазнини), които съставляват общото телесно тегло на човека. Най-често срещаните методи за оценка на телесния състав включват:

| Повече ▼

3 - Изследване на издръжливостта на сърдечно-съдовата система

Мартин Барауд / OJO Images / Getty Images

Тестовете за сърдечно-съдова издръжливост измерват ефективността на сърдечната дейност и белите дробове при доставянето на кислород и енергия на организма по време на физическата активност. Сред трите най-често срещани методи за измерване на издръжливостта:

Постоянно се използват и стационарни велосипеди. Някои обучители ще променят тестовете и ще използват различни видове упражнения (включително седящи и тропащи), за да оценят нивата на стреса при упражнения.

| Повече ▼

4 - Изпитване на мускулна сила

Ерик Исаксън / Гети изображения

Тестът за мускулна сила измерва максималното количество сила, която една мускулна група може да упражнява едновременно, а изпитванията за издръжливост измерват продължителността на времето, през което мускулната група може да се свие, преди тя да се умори.

Резултатите се сравняват с тези на хора от същия пол и сходна възраст. Сравнението дава на обучителя базова линия, с която да препоръча началото на подходящите видове упражнения.

Стандартно използваните упражнения включват, наред с другото, тест за усилване и стабилност на ядрото .

| Повече ▼

5 - Тестване на гъвкавостта

Вземете Pix Media / Getty Images

Измерването на гъвкавостта на някои стави е полезно при оценката на мускулната слабост, постуралните дисбаланси и ограниченията в обхвата на движението. Има различни начини за измерване на гъвкавостта, включително:

| Повече ▼