Анализ на биоелектричния импеданс (BIA) Изследване на телесните мазнини

Анализът на биоелектричния импеданс (BIA) е метод за измерване на процента на телесната мазнина чрез изпращане на ниско ниво на безопасен електрически ток през тялото. Това е един прост метод за определяне на телесния състав и телесната мастна тъкан.

Как функционира анализът на биоелектричния импеданс

Токът се движи с различна скорост през различните телесни тъкани, което позволява изчисляването на мастната маса и масата без мазнини.

Тази функция е разпространена в много от днешните домашни цифрови везни.

Токът преминава лесно през мускулната тъкан (която съдържа голямо количество течност), но пътува бавно, докато преминава през мастната тъкан. Съпротивата, която се среща, тъй като токът удря мастната тъкан, се нарича биоелектричен импеданс. Скоростта, с която електрическият ток се движи през тялото ви, оценява количеството мазнини без мазнини, които имате. Това прави това, като вземете предвид колко висок сте, пола си и измерванията на теглото , тези изчисления определят процента на телесните мазнини.

Видове устройства BIA

Има много различни BIA устройства и всички използват едни и същи основни принципи за определяне на телесните мазнини. Някои от най-популярните марки включват Omron, Tanita и HealthTools EatSmart.

Най-често използваните устройства използват BIA от тип "пеша до крака", като например мащаб, но някои са ръчни, които използват BIA "ръка към ръка", както и някои устройства BIA "ръка-към-крак".

За пример, нека използваме скалата като пример за това как работят. Когато стъпвате върху подложките на мащаб на BIA, токът преминава през тялото ви между краката ви.

Измерванията са точни?

В по-голямата си част анализът на биоелектричния импеданс се оказа доста сложен метод за оценка на мастната тъкан в лабораторна среда.

Скалите, които са във вашата баня, обикновено не са това, което се използва в научните изследвания. Точността на измерването има много общо с качеството на продукта, както и с други фактори.

Докато показанията могат да бъдат засегнати от нивата на хидратация, приема на храна, температурата на кожата и други фактори, като например теглото. По ирония на съдбата има някакво доказателство, че БСК не е точна при затлъстели хора, а също и много спортни. Очевидно, когато композицията на тялото ви се наклони по един или друг начин, тя може да изхвърли резултатите от БСК.

Това, което трябва да запомните, е, че това са оценки, а не абсолютни; особено ако използвате скала на BIA. Въпреки че действителният брой може да не е съвършен, той все още може да ви позволи да проследявате промените в състава на тялото си с диета или упражнения.

Ключът към получаването на скала на БСК, която да работи за вас, е да следвате указанията и да четете при подобни условия всеки път. Ако проследявате показанията си, тогава можете да видите дали това, което правите, е от значение за постигането на целите на вашия състав на тялото.

Поради причините, които съставът на тялото наистина означава, можете да прочетете как съставът на тялото е различен от процента на телесната мазнина или можете да прочетете за златния стандарт за измерване на телесния състав .

Източници:

Ръководството на ACSM за упражняване на тестове и рецепта, седмо издание

Alvarez VP, et al. Едночестотна биоелектрична импеданс е лош метод за определяне на мастната маса при умерено затлъстели жени. Затлъстяване хирургия. 2007 Feb.

Международни стандарти за антропометрична оценка (2001 г.), Международното дружество за напредък на кинеротропометрията (ISAK)