Изпитание за якост и тест за стабилност на ядрото

Как можете да знаете колко силни са основните ви мускули и дали се подобрявате с обучението? Има много упражнения и модели на движение за разработване на силни абсцеси и изграждане на якост на ядрото, но се предлагат няколко метода за оценка на тази сила. Спортният треньор Брайън Макензи предлага следния тест за якост и стабилност на сърдечния мускул като начин да определите текущата си якост и да измерите напредъка си във времето.

Когато започнете тренировъчна програма, е обичайно трениращите и обучаващите да правят оценки на вашата начална точка. След няколко седмици може да бъдете тествани отново, за да видите как сте се подобрили. Това може да ви помогне да направлявате допълнително обучение.

Тестът

Целта на тази оценка е да наблюдава развитието и подобряването на основната сила и издръжливост на спортиста във времето. За да се подготвите за оценката, ще ви трябва:

Извършване на тест за якост на ядрото

Вие ще започнете в позицията упражняване дъска. Това е успоредно на земята, като торса е прав и твърд, почивайки тежестта си върху пръстите на краката и предмишниците. Не трябва да се завивате или да се огъвате.

 1. Поставете часовника или часовника, където лесно можете да го видите.
 2. Поемете позицията на упражнението с лактите си на земята.
  Задръжте за 60 секунди.
 3. Вдигнете дясната си ръка от земята.
  Задръжте за 15 секунди.
 1. Върнете дясната си ръка на земята и вдигнете лявата ръка от земята.
  Задръжте за 15 секунди.
 2. Върнете лявата си ръка на земята и вдигнете десния крак от земята.
  Задръжте за 15 секунди.
 3. Върнете десния си крак на земята и вдигнете левия крак от земята.
  Задръжте за 15 секунди.
 4. Повдигнете левия си крак и дясната ръка от земята.
  Задръжте за 15 секунди.
 1. Върнете левия си и дясната ръка на земята.
 2. Вдигнете десния си крак и лявата ръка от земята.
  Задръжте за 15 секунди.
 3. Върнете се в позицията за упражняване на дъската (лакти на земята).
  Задръжте тази позиция за 30 секунди.

Резултати и тълкуване

Използване на резултатите

Лошата якост на сърцето води до ненужно движение на торса и люлеене по време на всички други атлетични движения. Това води до загуба на енергия и лоша биомеханика. Добрата якост на ядрото показва, че спортистът може да се движи с висока ефективност.

За дизайна на теста

Тестът за якост и стабилност на основната мускулатура беше разработен от Брайън Макензи, старши треньор по лека атлетика (UKA 4) с UK Athletics, националния управляващ орган на Обединеното кралство за пистата и полевата атлетика.