PAR-Q (Въпросник за готовност за физическа активност) за безопасно упражнение

Ако не сте били активни наскоро или искате да добавите ново или по-интензивно упражнение към текущата си рутина, PAR-Q може да ви помогне да решите дали сте готови да се упражнявате безопасно или ако имате нужда от пътуване до лекар, за да сте сигурни, че не премествате границата.

Въпросникът за PAR-Q или за готовност за физическа активност е прост инструмент за самостоятелно скриниране, който може и трябва да бъде използван от всеки, който планира да започне програма за упражнения и да го придържа .

Тя обикновено се използва от фитнес инструктори или треньори, за да се определи безопасността или възможния риск от физическо натоварване за дадено лице въз основа на здравословната им история, както и на настоящите симптоми и рискови фактори. Той също така може да помогне на обучителя да направи идеалното упражнение за клиент на базата на тези резултати.

PAR-Q е създаден от Министерството на здравеопазването на Британска Колумбия и Мултидисциплинарния съвет за упражнения. Този формуляр е приет директно от ACSM стандартите и насоките за здравни и физически съоръжения. Въпреки че в момента съществуват разнообразни въпросници за PAR-Q и други самодиагностични оценки за здравето, използвани в различни съоръжения и в интернет, основните въпроси от първоначалния въпросник не са се променили много. Всички въпроси са предназначени да помогнат за разкриването на потенциални рискове за здравето, свързани с упражненията. Въпросите имат за цел да разкрият сърцето, циркулацията, равновесието , медикаментите, емоционалните и съвместни проблеми, които могат да направят упражненията трудни или дори опасни за някои хора.

Най-сериозният потенциален риск от интензивно физическо натоварване е сърдечен пристъп или друго внезапно сърдечно събитие при хора с недиагностицирани сърдечни заболявания.

Тъй като тези въпросници са полезни, някои основни сърдечни проблеми, особено тези при млади спортисти, могат да бъдат диагностицирани безопасно само чрез по-инвазивни тестове, включително електрокардиограма (ЕКГ) и ехокардиограма.

Все пак, прост въпросник има място в скрининга на повечето възрастни за очевидни рискове за безопасност при упражнения.

Вземете въпросника за готовност за физическа активност

Да бъдеш физически активен е много безопасно за повечето хора. Някои хора обаче трябва да се консултират със своите лекари преди да увеличат сегашното си ниво на активност. PAR-Q е предназначен да идентифицира малкия брой възрастни, за които физическата активност може да е неподходяща, или тези, които трябва да имат медицински съвети относно най-подходящия за тях вид дейност.

Отговорете с "да" или "не" на следните въпроси:

  1. Дали вашият лекар някога каза, че имате сърдечно заболяване и че трябва да правите само физическа активност, препоръчана от лекар?
  2. Чувствате ли болка в гърдите си, когато правите физическа активност?
  3. През изминалия месец имате ли болка в гърдите, когато не правите физическа активност?
  4. Изгубвате ли баланса си поради замайване или губите ли съзнание?
  5. Имате ли проблем с костите или ставите, който може да се влоши при промяна във физическата ви активност?
  6. Дали вашият лекар понастоящем предписва лекарства (например хапчета за вода) за кръвното си налягане или сърдечно заболяване?
  7. Знаете ли за някаква друга причина, поради която не трябва да правите физическа активност?

Ако сте отговорили с "да":

Ако сте отговорили с "да" на един или повече от въпросите, сте на възраст над 40 години и сте били неактивни или сте загрижени за здравето си, консултирайте се с лекар преди да вземете фитнес тест или значително да увеличите физическата си активност. Трябва да поискате медицинско удостоверяване, заедно с информация за конкретните ограничения на упражненията, които може да имате.

В повечето случаи ще можете да извършвате всякакъв вид дейност, която искате, стига да спазвате някои указания.

Ако сте отговорили не:

Ако сте отговорили не на всички въпроси, свързани с PAR-Q, можете да сте сигурни, че можете да упражнявате безопасно и да имате нисък риск да имате някакви медицински усложнения от упражнения.

Все още е важно да започнете забавяне и да увеличите постепенно. Може да е от полза и да имате оценка на физическата подготовка с личен треньор или треньор, за да определите къде да започнете.

Кога да забавите старта на тренировъчната програма:

Имайте предвид, че ако се промени здравето ви, за да отговорите на "ДА" на някой от горните въпроси, кажете на вашия фитнес или здравен специалист и попитайте дали трябва да промените плана си за физическа активност.

Източник:

Избиране и ефективно използване на здравна / фитнес съоръжение. ACSM Fit Society. Американския колеж по спортна медицина Пролет.