Разликата между навяхвания и щамове

Навяхвания и щамове, макар и понякога използвани взаимозаменяемо, не са едно и също нещо. Навяхването е нараняване на сухожилията, твърдата, влакнеста тъкан, която свързва костите с други кости. Лигавичните наранявания включват разтягане или разкъсване на тази тъкан.

А щам , от друга страна, е нараняване на мускул или сухожилие, тъкан, която свързва мускулите с костите.

В зависимост от тежестта на нараняването, щамът може да бъде просто пренатягане на мускула или сухожилието или може да доведе до частична или пълна сълза.

Навяхвания

Наблюдаване обикновено се случва, когато хората падат и кацат на изтеглена ръка, се плъзгат в основата, кацнат настрани от краката си или обратят коляното с здраво стъпилата на земята стъпалка. Това води до претоварване или разкъсване на връзките, поддържащи тази връзка.

Често срещаните видове щамове включват:

Знаци и симптоми

Обичайните признаци и симптоми на мускулна изкълчвания включват болка, подуване, натъртване и загуба на функционални способности (способността за движение и използване на ставата).

Понякога хората се чувстват поп или сълзи, когато се случи нараняване. Тези признаци и симптоми обаче могат да варират в зависимост от тежестта на навяхването.

Скала за тежест на изкълчване

При диагностициране на изкълчване, лекарят ще поиска от пациента да обясни как се е случило нараняването. Лекарят ще изследва засегнатото съединение, ще провери стабилността и способността му да се движи и да носи тежест.

Щамове

Натоварването се причинява от усукване или изтегляне на мускули или сухожилие. Щамовете могат да бъдат остри или хронични. Акутният щам е причинен от травма или нараняване, като например удар на тялото; това също може да бъде причинено от неправилно повдигане на тежки предмети или претоварване на мускулите.

Хроничните щамове обикновено са резултат от прекаленото използване - продължително, повтарящо се движение на мускулите и сухожилията.

Често срещаните видове щамове включват:

Контактните спортове, като футбол, футбол, хокей, бокс и борба, поставят хората в риск от напрежение. Гимнастиката, тенисът, гребането, голфът и други спортове, които изискват голямо захващане, могат да увеличат риска от натоварване на ръцете и предмишниците. Лакътните щамове понякога се появяват при хора, които участват в спортове с ракети, хвърляне и спортове за контакт.

Две общи лакти включват:

Знаци и симптоми

Обикновено хората с щам изпитват болка, мускулен спазъм и мускулна слабост. Те могат също така да имат локализиран оток, спазми или възпаления, а при по-тежко натоварване - загуба на мускулна функция. Пациентите обикновено имат болка в увредената област и обща слабост на мускулите, когато се опитват да го преместят. Тежките щамове, които частично или напълно разкъсват мускулите или сухожилията, често са много болезнени и увреждащи.

Тежест на напрежението

Щамовете се категоризират по подобен начин на навяхвания:

Кога да видя лекар за изкълчване или щам

лечение

Лечението на мускулните навяхвания и щамове има две основни цели. Първата цел е да се намали подуването и болката; втората е да ускори възстановяването и рехабилитацията.

За да се намали подуването, се препоръчва да използвате RICE терапия (почивка, лед, компресия и повишаване) за първите 24 до 48 часа след нараняването.

Офталмологичното (или рецепта) противовъзпалително лекарство също може да помогне за намаляване на болката и възпалението.

RICE Therapy

Почивка: Намалете редовно упражненията или други дейности, колкото можете. Вашият лекар може да ви посъветва да не нанасяте тегло върху засегнатата област в продължение на 48 часа. Ако не можете да поставите тегло върху глезена или коляното, патериците могат да ви помогнат. Ако използвате тръстика или патерица за нараняване на глезена, използвайте го на невредимата страна, за да ви помогне да се отпуснете и да облекчите теглото на пострадалия глезен.

Лед : Нанесете леден пакет на засегнатата зона за 20 минути наведнъж, четири до осем пъти на ден. Може да се използва студена опаковка, торбичка за лед или пластмасова торба, напълнена с натрошен лед и обвита в кърпа. За да избегнете студено нараняване и измръзване, не нанасяйте лед за повече от 20 минути.

Компресиране: Компресирането на увреден глезен, коляно или китката може да помогне за намаляване на подуването. Примери за компресионни превръзки са еластични обвивки, специални ботуши, въздушни отливки и шини. Посъветвайте се с Вашия лекар за това, кой да го използвате.

Надморска височина: Ако е възможно, палецът, коляното, лакътя или китката се повдигат на възглавница над нивото на сърцето, за да се намали подуването.

рехабилитация

Втората фаза на лечение на изкълчване или натиск е рехабилитацията за възстановяване на нормалната функция. Когато болката и подуването намаляват, обикновено започнете леко упражнение. Персонализирана програма често се създава от физически терапевт, който предотвратява скованост, подобрява обхвата на движение, подобрява гъвкавостта и изгражда силата. В зависимост от вида на нараняването, което имате, можете да отидете на физическа терапия в продължение на няколко седмици или да правите упражненията у дома.

Хората с изкълчване на глезена могат да започнат с набор от упражнения за движение, като писане на азбуката във въздуха с големия пръст. Спортист с увредено коляно или крак ще работи върху теглене на тежести и балансиращи упражнения. Дължината на този етап зависи от степента на нараняване, но често е няколко седмици.

Възстановяването на силата е бавен и постепенен процес и само когато се прави правилно, спортистът може да обмисли връщане към спорта. Това е съблазнително да се възобнови пълната активност въпреки болката или мускулната болезненост , но връщането към пълна активност скоро увеличава шанса за повторно нараняване и може да доведе до хроничен проблем.

Количеството на рехабилитацията и времето, необходимо за пълно възстановяване след мускулна навяхване или натоварване, зависят от тежестта на нараняването и индивидуалните нива на лечение. Умереното изкълчване на глезена може да отнеме три до шест седмици на рехабилитация и тежкият навяхвания може да отнеме осем до 12 месеца, за да се пребори напълно и да се избегне повторно нараняване. Търпението и ученето за справяне с нараняване са от съществено значение за възстановяването.

Предотвратяване на навяхвания и щамове

Има много неща, които спортистите могат да направят, за да намалят риска от разкъсване на мускулите и щамове. Започнете с преглед на тези 10 съвета за безопасна тренировка .

Източник:

Американската академия по ортопедични хирурзи. Навяхвания и щамове: Каква е разликата?