Какво е мускулна сила и как се измерва?

Научете как да тествате силата на мускулите

Мускулната сила е един от петте основни компонента на физическата годност. Якостта се определя като максималната сила, която може да се развие в мускула или група от мускули по време на едно максимално свиване. Пример за това е най-тежкото тегло, което можете да вдигнете в бицепса с добра форма.

Какво определя мускулната сила?

Когато си мислите колко сте силни, има няколко компонента, които трябва да работят заедно.

Когато вдигате тежест или натискате товар, повече се занимавате, отколкото просто да имате големи мускули. Физиологичната сила на мускула е повлияна от това колко е голяма, площта на напречното сечение, но и видовете мускулни влакна в този мускул, бързото разклащане или бавното потрепване.

След това мускулът се нуждае от силна невронна връзка, тъй като двигателните неврони трябва да се излъчват, за да причинят мускулна контракция. Те трябва да се стрелят по координиран начин, така че повече от мускулните влакна се задействат веднага. Също така трябва да можете да използвате мускула ефективно, за да преместите ставите, което означава, че имате здрави и здрави стави, кости, връзки и сухожилия.

Други мускули работят за подпомагане и противодействие на действието на мускула, така че да се контролира. Позицията и позиционирането са от решаващо значение за това, че може да упражнява силата на мускула до максимален ефект. Малката смяна по един или друг начин може да направи голяма разлика в количеството сила, която може да бъде упражнена.

Обучението за изграждане на мускулите чрез повдигане и бутане на тежести, използвайки правилната форма, ще изгради мускулна сила. Не само тренировка за сила упражнение изграждане на мускулни влакна, тя също тренира нервите да се стреля по един координиран начин да се движи на мускулите, а вие научите правилната форма за използване на мускулите.
Как да изградим големи мускули

Как се тества и измерва мускулната сила?

Максималното тестване на повторението е стандарт за измерване на мускулната сила. Съкращава се като 1RM. За да направи максимален тест за повторение, Kramer и Fry (1995) установиха широко използван протокол. Натискането на пейка и пресата за крака най-често се тестват за определяне на горната част на тялото и мускулната сила на долната част на тялото. Можете да проверите ефективността си срещу стандартите за печат на пресата, съставени от д-р Лон Килгор.

За да направите тест 1RM , ще се нагреете с тежест, която смятате за половината от максимума, който можете да вдигнете в упражнението, за 5-10 повторения. След това отнемате кратка почивка и добавете тегло, за да я доведете до товар, който можете да повдигнете три до пет пъти, при около 75% от максимума. Сега добавяте малко количество тегло и го повдигнете веднъж. Ако можете да го повдигнете с добра форма, изчакайте три до пет минути, добавете повече тегло и опитайте отново. Вие повтаряте тази последователност на добавяне на тегло, опитвате се да повдигнете и почивате, докато не достигнете максимума и не можете да вдигнете следващото нарастващо тегло с добра форма.

Измерването на якостта при физиотерапия и рехабилитация използва по-прост метод за противопоставяне на натиска. Използва се за определяне дали мускулът функционира нормално или не.

Терапевтът може също така да използва динамометър за измерване на силата на специфичен мускул.

Компоненти на физическата фитнес

Другите компоненти на физическата годност са мускулната издръжливост , сърдечно-съдовата издръжливост , гъвкавостта и композицията на тялото .

Източник:

Kraemer, WJ & Fry, AC (1995). Тестване на силата: разработване и оценка на методологията. В P. Maud & C. Nieman, DC (1995). Фитнес и спортна медицина: Здравен подход (3-та издание). Пало Алто, Калифорния: Издателство на бикове.