Предимствата на пшеницата

Какво трябва да знаете

Wheatgrass ( Triticum aestivum ) е популярна съставка за производство на сок, произведена от новоизлюпените издънки на житни зърна. Богато на хлорофил, бета каротин и антиоксиданти , wheatgrass се предлага като естествено средство за лечение на редица здравословни проблеми.

употреби

В алтернативната медицина, поддръжниците твърдят, че wheatgrass предлага широк спектър от ползи за здравето. Например, wheatgrass се казва, че стимулира имунната система, подпомага детоксикацията , увеличава енергията, подобрява храносмилането, намалява гладките, запазва зрението, насърчава загуба на тегло и стимулира щитовидната жлеза.

В допълнение, някои представители на алтернативната медицина предполагат, че хлорофилът, открит в житото, може да повиши нивата на кислорода на организма и от своя страна да лекува или предотврати рака.

Пшеницата също се твърди, че се бори със следните здравословни проблеми:

Ползи

Към днешна дата много малко проучвания са изпробвали потенциалните ползи за здравето на житото. Нещо повече, няма доказателства в подкрепа на твърдението, че хлорофилът може да се бори с рака.

Въпреки това, предварителните проучвания показват, че wheatgrass може да даде обещание за определени здравословни условия. Ето някои от основните констатации от наличните проучвания:

1) Улцерозен колит

Пшеницата може да помогне за облекчаване на улцерозен колит, според малко проучване от 2002 г. в скандинавския вестник "Гастроентерология" . За проучването 23 пациенти с улцерозен колит получават сок от пшеница или плацебо напитка всеки ден в продължение на един месец.

Отчитайки данните за 21-те пациенти, които са завършили изследването, изследователите установиха, че лечението с сок от житни треви значително намалява активността на болестта и тежестта на ректалното кървене.

2) Химиотерапия

Wheatgrass може да помогне за борба с миелотоксичността, причинена от химиотерапия, предполага пилотно проучване през 2007 г. в областта на храненето и рака .

Потенциално животозастрашаващо състояние, миелотоксичността се характеризира с потискане на активността на костния мозък.

Изследването обхваща 60 пациенти, подложени на химиотерапия за рак на гърдата . Сред тези, на които се дава ежедневна доза сок от пшеница през първите три цикъла на химиотерапия, изследователите наблюдаваха значително намаляване на миелотоксичността. Въпреки че сокът от пшеница не изглежда да се намесва в ефектите на химиотерапията, шест от пациентите са имали влошаване на гаденето, което е довело до преустановяване на употребата на сок от пшеница.

3) Висок холестерол

Изследванията на животните показват, че wheatgrass може да помогне за понижаване на холестерола. В проучване от 2011 г. от Acta Poloniae Pharmaceutica , учените откриха, че лечението с сок от пшеница помага за намаляване на общия холестерол и LDL холестерола при плъхове с ненормално високи нива на холестерол. Въпреки това, не е известно дали пшеницата трева може да има същите ефекти на понижаване на холестерола при хората.

Уговорки

Wheatgrass може да предизвика някои странични ефекти (като гадене, главоболие, уртикария и подуване на гърлото). Тъй като кошерите и подутото гърло могат да сигнализират за сериозна алергична реакция, важно е да потърсите незабавна медицинска помощ, ако имате симптом след консумация на пшеница.

Неблагоприятните ефекти от редовното използване на добавки са слабо разбрани. Важно е да имате предвид, че добавките не са тествани за безопасност и хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани. В някои случаи продуктът може да доставя дози, които се различават от определеното количество за всяка билка. В други случаи, продуктът може да бъде замърсен с други вещества, като например метали. Също така, безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена. Можете да получите допълнителни съвети за използването на добавки тук.

Къде да го намерите

Wheatgrass се използва като съставка на много сок барове. В допълнение магазините за натурални храни често продават бутилирани сокове, съдържащи сок от пшеница. В много магазини за натурална храна (и в магазини, специализирани в хранителни добавки), wheatgrass се предлага и в таблетки, капсули и прахообразни форми. Някои магазини също продават комплекти от пшеница, които ви позволяват да отглеждате собствена житова трева.

Използвайки го за здраве

Понастоящем липсват научни доказателства, които да подкрепят използването на пшеница като основно стандартно лечение за всеки здравен проблем. Докато пиенето на сокове или глазури, съдържащи wheatgrass може да предложи някои хранителни ползи, wheatgrass не трябва да се използва като заместител на стандартното лечение на всяко състояние. Ако смятате да го използвате, първо се консултирайте с Вашия лекар.

Източници

Американското сдружение за рака. "Wheatgrass". Ноември 2008 г.

Bar-Sela G, Tsalic M, Fried G, Goldberg H. "Сокът от пшенична трева може да подобри хематологичната токсичност, свързана с химиотерапията при пациенти с рак на гърдата: пилотно проучване". Nutr Cancer. 2007; 58 (1): 43-8.

Ben-Arye E, Goldin E, Wengrower D, Stamper A, Kohn R, Berry E. "Сок от пшенична трева при лечение на активен дистален улцерозен колит: рандомизирано двойно-сляпо плацебо контролирано проучване". Скандинавски вестник на гастроентерологията 2002 37 (4): 444-9.

Котари С, Джайн АК, Мехта СК, Тонпей СД. "Хиполипидемичен ефект на пресен сок от треви Triticum aestivum (пшеница) при хиперхолестеролемични плъхове". Acta Pol Pharm. 2011 Mar-Apr; 68 (2): 291-4.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.