Стевия, тръвия и рака: Какво трябва да знаете за подсладителя

Какво трябва да знаете за този подсладител, получен от Stevia

Truvia е подсладител, получен от растителната стевия . Truvia е известен също като ребаудиозид А и се пречиства от подбрани части от растението стевия. Truvia е създадена от Cargill (земеделският гигант) и Coca-Cola. Основната съставка в Truvia е била "без възражения" от FDA. Като такава, сега тя е в категорията "общопризнати като безопасни" (GRAS) за хранителни добавки.

Научете за този подсладител и неговата безопасност.

Историята на Стевия

Стевия е имала малко смесена история в САЩ. Това растение се използва от векове в Южна Америка като подсладител и е често срещана подсладител на места като Япония. В Съединените щати, обаче, стевата е забранена да се използва като хранителна добавка, поради изследвания, които предполагат, че стевия може потенциално да причини рак.

Различни видове Stevia

Като захар, stevia идва в редица различни форми - течност, прах и гранули. Има и десертни продукти, които използват стевия вместо захар като сладолед, конфитюри и желета. Може да видите и Coca-Cola Life и Sprite Green на рафтовете, и двете са подсладени от стевия. Pepsi True е друг продукт, подсладен със стевия. Докато се казва, че стевният е естествен, при обработката се добавят допълнителни съставки като еритритол , захарен алкохол и "естествени аромати".

Одобрение от FDA срещу несъгласие

"Не-възражение" на FDA е резултат от предоставените от индустрията данни, които показват безопасността на процеса на рафиниране на stevia, който премахва предполагаемите компоненти на стевия.

Този процес се фокусира върху компонент на стевия, известен като стевиол гликозид ребаудиозид А (Reb-A). Reb-A (наричан още Rebiana ) има различен профил на безопасност, в сравнение със стевия като цяло. Truvia е изработена от Reb-A.

Truvia Safety

Но е Truvia сигурна? Тъй като FDA не възразява, то вероятно е толкова безопасно, колкото всеки от захарните заместители там.

Може да се твърди, че е по-малко безопасно заради откриването на рак в миналото, но също така може да се твърди, че "естествеността" на Truvia, съчетана с вековете на употреба (като stevia) в света, го прави по-безопасна.

Поради обозначението на Truvia "общопризнато като безопасно" от FDA, няма ограничения за употребата му по време на бременност. Не е тествана подробно дали тя завършва в кърмата, така че базата данни LactMed, поддържана от Националната библиотека по медицина, казва: "Въпреки че рискът за кърмачето е нисък, алтернативен изкуствен подсладител с повече данни могат да бъдат предпочитани, особено докато кърмят новородено или недоносено дете. "

Прегледът на изследванията през 2017 г. отбелязва, че подсладителите, получени от стевия, печелят по-широко приложение, но не са направени проучвания за ефектите му върху раковите заболявания или рисковете за диабета.

Странични ефекти на Stevia и Truvia

Докато се казва, че стевия е естествен, изследователите са открили нежелани реакции, които трябва да са наясно. Тези, които вече са алергични към амброзия, невен, хризантеми, невен или маргаритки, трябва да избягват стевия, за да предотвратят навлизането в анафилактичен шок. Намален апетит, гадене, усещане за пълнота и подуване на корема също могат да бъдат симптоми, причинени от приема на стевия.

Стевия е противопоказан и при хора, приемащи високо кръвно налягане или лекарства за диабет, тъй като те могат да взаимодействат.

Truvia е проучен за нежелани реакции и е рядък, по-малко от 1 на 100 000 според производителя. Те отбелязват, че еритритолът, захарен алкохол, се използва като пълнител в Truvia. Въпреки че някои други захарни алкохоли са известни като причиняващи диария при някои хора, еритритолът няма същия лаксативен ефект в нормално консумираните количества. Възможно е обаче слабително действие.

Избиране на Truvia

Яденето на Truvia и други подсладители, получени от стевия, може да има рискове, но ако вече използвате изкуствени подсладители, те може да са добри добавки към Вашите подсладители.

> Източници:

> Факти за страничните ефекти на Truvia. Truvia. https://www.truviafacts.com/Facts

> Lohner S, Toews I, Meerpohl JJ. Резултати за здравето на нехранителните подсладители: анализ на пейзажа на изследванията. Хранителен списание . 2017; 16 (1). Doi: 10.1186 / s12937-017-0278-х.

> Лактум: Стевия. Националната библиотека по медицина в САЩ. https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2.

> Ulbricht, С. et al. Систематичен преглед на stevia, основан на фактите, чрез съвместното изследване на природните стандарти. Cardiovasc Hematol Agents Med Chem. 2010 Apr; 8 (2): 113-27.