Ниско-въглехидратни храни, които ще осигурят дневния прием на фибри

Получете дневния прием на фибри от повече от 30 храни с ниско съдържание на въглехидрати

Намирането на храни, които са с ниско съдържание на въглехидрати, но все още с високо съдържание на фибри, може да изглежда като предизвикателство. Въпреки това, почти всички не-скорбялни зеленчуци и плодове с ниска захар са също най-високи в двете фибри и хранителни вещества.

Добре изработената диета с ниско съдържание на въглехидрати подчертава зеленчуците и другите източници на фибри. Можете да получите препоръчителната дневна сума от фибри на диета с ниски въглехидрати, като изберете тези елементи.

Дали Fiber брои като въглехидрати?

Въпреки че повечето източници на влакна са въглехидрати, влакното не повишава кръвната глюкоза, така че диетите с ниско съдържание на въглехидрати не "броят" фибри. Фибрите могат да осигуряват калории, а не като глюкоза, а като продукти на ферментация в дебелото черво.

Всъщност, влакната помагат да се намали ефекта от "използваеми въглехидрати" в кръвта, така че да се стимулират целите на диетите с ниско съдържание на въглехидрати. Дотолкова, доколкото създава ситост, тя също може да помогне за предотвратяване на наддаване на тегло и помощ при отслабване.

Фибрите са добри за храносмилателната система и за предотвратяването на хипертония. Той също така може да поддържа здрави нива на LDL холестерол и кръвна захар.

Препоръчвано ежедневно влакно

Академията по хранене и диетология препоръчва възрастните жени да консумират 25 грама общо фибри на ден, а възрастните мъже консумират 38 грама. И в двата случая 10 до 15 грама трябва да идват от разтворими фибри. Нуждаете се от по-малко влакна, докато сте на възраст. На възраст над 50 години жените трябва да консумират 21 грама, а мъжете да консумират 30 грама.

Повечето хора имат много по-нисък прием на фибри, отколкото се препоръчва. Праисторическите прародители на човечеството вероятно са изяли над 100 грама влакна на ден, така че е възможно да се справите с много големи количества фибри без затруднения.

Храни с високо съдържание на фибри и храни с ниско съдържание на въглехидрати

Ако ограничавате въглехидратите, погледнете съотношението на използваемата въглехидрати (или ефективна или нетната въглехидрати ) в сравнение с фибри.

С други думи, колко въглехидрати трябва да ядете, за да получите грам фибри? Ето списък, приблизително за тази скала въглехидрати / влакна.

Почти всички влакна

Два вида семена са отлични източници на фибри и имат много малко въглехидрати, от които да се притеснявате. Те са чудесни добавки към вашата диета и могат да се консумират по много начини.

Зеленчуците, които са почти всички фибри, включват синапено зеле, цикория и ендиви.

Повече влакна, отколкото използваеми въглехидрати

Следните храни имат повече фибри от използваемите въглехидрати, така че те също са страхотен избор за диета с ниско съдържание на въглехидрати.

За толкова много използваеми въглехидрати като влакна

Тези храни имат еднакво количество използваеми въглехидрати и фибри. Те предлагат перфектен баланс на двата вида и също така са добър избор за вашата диета.

Високо влакно, но по-малко от използваеми въглехидрати

Въпреки че тези храни са с високо съдържание на фибри, те предлагат по-малко влакнини, отколкото използваемите въглехидрати. Те все още са здрави, но искате да запазите броя на въглехидратите.

Оптични добавки

При някои обстоятелства добавките с фибри могат да бъдат полезни добавки към висококачествена, питателна диета. Въпреки това, те никога не трябва да заемат мястото на ядене на храни с високо съдържание на фибри, които също са богати на антиоксиданти и други хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето.

Има някои доказателства, че просто приемането на чиста фибри като хапче или поръсване на добавки с високо съдържание на фибри над вашата храна не носи всички същите предимства, както когато се намира в храната. Също така някои добавки с високо съдържание на влакна, като пшенични трици, съдържат съединения (фитати). Те могат да блокират усвояването на някои хранителни вещества, така че трябва да се избягват големи количества фитати.

Хитин и хитозан са обикновени добавки за фибри. Въпреки това, тя се получава от черупките на ракообразните и трябва да се избягва всеки, който е алергичен към морски дарове.

Насоки за консумация на влакна

Въпреки че влакното е от съществено значение за здравословното хранене, има някои предпазни мерки, които трябва да се вземат предвид при увеличаване на приема.

Словото от

Няма да имате липса на добри източници на фибри, когато сте на диета с ниско съдържание на въглехидрати, ако включите повече зеленчуци, плодове и трици в плановете си за хранене. Вашата табела ще бъде по-цветна и привлекателна и ще можете да се насладите на голямо разнообразие от храни.

> Източници:

> Dahl WJ, Стюарт МЛ. Позиция на Академията по хранене и диететика: Последици за здравето на диетичните фибри. Вестник на Академията по хранене и диететика . 2015; 115 (11): 1861-1870. Дой: 10.1016 / j.jand.2015.09.003.

> Подобряване на здравето ви с влакна. Клиника Кливланд. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/improving-your-health-with-fiber.

> Mcrorie JW. Основан на доказателства подход към добавките към фибри и клинично значимите ползи за здравето, част 2. Хранене Днес . 2015; 50 (2): 90-97. Дой: 10.1097 / nt.0000000000000089.

> USDA база данни за хранителната композиция. Министерство на земеделието на Съединените щати. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list.

> Wald A. Обучение на пациентите: Диета с високо съдържание на фибри (Отвъд основите). Оставят количествени. https://www.uptodate.com/contents/high-fiber-diet-beyond-the-basics.