Ползи за здравето на омега-3 мастни киселини

Какво представляват омега-3 мастните киселини?

Омега-3 мастни киселини са важни за редица функции в организма. Тези функции включват:

Източници на Омега-3 мастни киселини

Налични под формата на хранителни добавки, омега-3 се срещат естествено в определени храни.

Маслените риби, като например сьомгата и скумрията, съдържат омега-3 докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (ЕРА). Някои ядки, като английски орехи и растителни масла (ленено семе, рапица и соя), междувременно съдържат омега-3, наречена алфа-линоленова киселина (АЛА).

Ползи за здравето на омега-3 мастни киселини

Изследванията показват, че приема на омега-3 мастни киселини може да предложи следните предимства:

1) Сърдечно здраве

Увеличаването на нивата на DHA и СИП (или чрез ядене на риба или чрез приемане на добавки от рибено масло) е показало, че подобрява редица рискови фактори за сърдечносъдовите заболявания. Например проучванията показват, че приемът на омега-3 може да понижи холестерола, да намали леко кръвното налягане, да забави прогресията на атеросклерозата (втвърдяване на артериите) и да намали риска от инфаркт, инсулт и смърт сред хората със сърдечно-съдови заболявания.

2) Ревматоиден артрит

Редовният прием на добавки от рибено масло може да намали сутрешната скованост, броя на подутите стави и необходимостта от кортикостероидни лекарства при хора с ревматоиден артрит.

Въздействието на противовъзпалителните ефекти върху рибеното масло може да бъде от ключово значение за ролята му в лечението на ревматоиден артрит, според проучване, публикувано през 2003 г.

Допълнителни ползи

Редица проучвания показват, че омега-3 могат да бъдат полезни и за хората със следните здравословни проблеми. Въпреки това, Националният център за допълнителна и алтернативна медицина предупреждава, че е необходимо повече изследвания, преди да се направят изводи за употребата на омега-3 при лечението на тези състояния.

Няколко проучвания за популацията показват, че приемът на омега-3 мастни киселини в храната може да понижи риска от развитие на някои видове рак (включително рак на гърдата , дебелото черво и простатата). Въпреки това трябва да се направят рандомизирани контролирани проучвания, преди учените да направят някакви заключения относно противораковите ефекти на омега-3.

Уговорки

Въпреки че омега-3 добавки обикновено се считат за безопасни, когато се приемат в дози до умерени дози, те могат да причинят следните симптоми в някои случаи:

Рибият послевкус е често срещан нежелан ефект на добавките от рибено масло. Приемането на добавката преди ядене може да намали ефекта на вкуса или гърдите.

Във високи дози рибеното масло може да взаимодейства с определени лекарства, включително анти-тромбоцитни и антикоагулантни лекарства и лекарства, използвани за високо кръвно налягане.

Имайте предвид, че добавките не са тествани за безопасност и поради факта, че хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани, съдържанието на някои продукти може да се различава от посоченото на етикета на продукта. Също така, безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена.

Можете да получите допълнителни съвети за използването на добавки тук.

Използване на рибено масло за здраве

Ако обмисляте използването на добавки от рибено масло, първо говорете с доставчика си на първична помощ. Самостоятелно лечение на състояние и избягване или забавяне на стандартната грижа може да има сериозни последици.

Източници:

Calviello G, Serini S, Piccioni Е. "n-3 полиненаситени мастни киселини и предотвратяването на колоректален рак: участващи молекулни механизми". Curr Med Chem. 2007; 14 (29): 3059-69.

Клеланд LG, Джеймс М. Дж., Проудман СМ. "Ролята на рибените масла при лечението на ревматоиден артрит". Drugs. 2003; 63 (9): 845-53.

de Deckere EA. "Възможно благоприятно въздействие на рибите и рибите n-3 полиненаситени мастни киселини при рак на гърдата и колоректалния карцином". Eur J Cancer Prev. 1999 8 (3): 213-21.

Х. Кришна Морти и П. Венгупал. "Стратегии за профилактика на рака на простатата: преглед на литературата". Индийски J Urol. 2008 24 (3): 295-302.

Национален център за допълнителна и алтернативна медицина. "Омега-3 добавки: въведение" NCCAM публикация № D436 юли 2009 г.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.