Разхождайки се далеч от болката в долната част на гърба

Ходенето е добро самолечение за болка в гърба? Хората с ниска болка в гърба обикновено получават препоръка да останат физически активни и този съвет е част от указанията за клинична практика. Няколко научни изследвания са допринесли за доказателството, че ходенето е добро за хора с ниска болка в гърба.

Продължавай да се движиш

Едно изследване показва, че ходенето в продължение на три часа или повече седмично помага на пациентите с ниска болка в гърба да имат по-малко болка.

Специфичните гръбначни упражнения също не са функционирали в това проучване. Изследователите на UCLA са изследвали 681 пациенти с болка в болки в гърба. Една група направи специфични упражнения с нисък гръб, друга група ходеше на еквивалента на три часа бърз ходене на седмица.

Ходещата група имаше по-малко болки, увреждания и психически страдания. За съжаление групата за упражнения с нисък заден ход имаше повече болка и дистрес. Това може да се дължи на неправилното извършване на упражненията. Проучването е публикувано през септември 2005 г. в Американския вестник за обществено здраве .

Ходенето е ефективно като други упражнения

Изследване, публикувано през 2013 г., разглежда дали работи програма за ходене по пътечка, както и програма за упражнения назад. Субектите бяха 52 заселници, които имаха хронична болка в гърба. Те ги разделят на две групи. Една група получи шестседмична клинична програма за укрепване на мускулите, която изискваше три тренировки на седмица.

Другата група вместо това прави неблагодарна ходене при умерено усилени усилия (като например с оживено ходене). Те ходеха за 20 минути, за да започнат и след това до 40 минути за две до три сесии на седмица. И двете групи са имали значително подобрение в шест-минутния тест за ходене, тестове за издръжливост на гърба и корема, както и функционалната скала за ниска болка в гърба (LBPFS).

Водещият изследовател, д-р Михал Кац-Леурер посочи предимствата на ходещата програма, която не изисква терапевтично време или оборудване. Това може да бъде по-добро използване на ресурсите, отколкото клиничната програма за обратно упражняване и пациентите могат да бъдат обучавани да го правят у дома.

Пътната рецепта

Лекарите и chiropractors отдавна са предписани ходене за пациенти с болки в гърба и това е написано в насоките за клинична практика. Те трябва да мотивират пациентите да продължат да се движат въпреки болката, което води до по-малко болка и по-бързо възстановяване. Старите понятия за почивка в леглото и лак за лакти за болки в гърба са мъртви.

Позицията е важна

Тези с ниска болка в гърба трябва да практикуват добра позиция на ходене, така че да облекчат слабото напрежение. Честите грешки в позата за ходене се навеждат напред, се навеждат назад и не държат главата нагоре и очите напред. Простите корекции на ходенето по посока на ходенето могат да предотвратят болки в гърба при ходене и да помогнат за облекчаване на болката и възстановяване за тези с ниска болка в гърба.

Ходенето наистина ли пречи на ниската болка в гърба?

Систематичните прегледи на проучванията не са открили доказателства, че ходенето предотвратява ниска болка в гърба. Едно проучване последва заседнал офис работници и установи, че ходенето намалява риска от развитие на болка в шията, но не намалява честотата на болки в гърба.

Докато изследователи като д-р Кац-Леурер смятат, че ходенето може да има защитен ефект за предотвратяване на болки и болки, това все още не е доказано. Добрата новина е, че не изглежда да го нарани.

Източници:

Hurwitz EL, Morgenstern H, Chiao C. "Ефекти на физическата активност и обратно упражнения върху болки в долната част на гърба и психическо безпокойство: констатации от изследването на UCLA за ниско болки в гърба." Am J Обществено здраве. 2005 Oct; 95 (10): 1817-24.

Шнайдерман I, Кац-Леурер М. "Аеробна програма за ходене срещу мускулна укрепваща програма за хронична болка в долната част на гърба: рандомизирано контролирано проучване". Clin Rehabil. 2013 Mar; 27 (3): 207-14. doi: 10.1177 / 0269215512453353. Epub 2012 юли 31.

Роджър Чу, MD; Амир Касейм, дм, доктор, MHA; Винченца Сноу, MD; Доналд Кейси, д-р, MPH, MBA; J. Томас Крос Jr, MD, MPH; Д-р Пол Шекел; Дъглас К. Оуенс, MD, MS, клинична подкомисия за оценка на ефикасността на Американския колеж на лекарите и Американския колеж на лекарите / Американското дружество за борба с болката. "Диагностика и лечение на болки в долната част на гърба: Съвместна насока за клинична практика от Американския колеж по лекари и американското общество на болките", " Annals of Internal Medicine Clinical Guidelines", 2 октомври 2007 г.

Sitthipornvorakul Е1, Janwantanakul Р, Purepong N, Pensri P, van der Beek AJ. "Асоциацията между физическата активност и болката в областта на шията и болки в гърба: систематичен преглед". Eur Spine J. 2011 May; 20 (5): 677-89. doi: 10.1007 / s00586-010-1630-4. Epub 2010 27 ноември.