5 най-рисковите йога пози за начинаещи

Въпреки че йога често се смята за нежна, доброкачествена практика, има потенциал за нараняване в почти всяка поза за йога. Разбира се, бихте могли да навредите и на ходенето по улицата, но все още го правите, защото е добре за вас и ви стига от точка А до точка Б. Същото важи и за йога: си струва риска да получите ползите. Това каза, че е полезно да знаете кои пози представляват еквивалент на избягване на трафика по магистралата, т.е. много по-вероятно да доведе до нараняване. Това не означава, че трябва да избягвате тези пози, но трябва да сте наясно с опасностите и да ги сведете до минимум, като практикувате безопасното привеждане в съответствие , намирането на добър учител и ученето да уважавате собствените си сигнали за кога да спрете.

1 - столче (Salamba Sirsasana)

Клаус Вефелл / Гети изображения

Много от предимствата на Headstand често се изявяват в йога класа, но съществуват редица рискове, свързани с тази поза. Това е особено опасно за всеки с чувствителна врата. Ако някога сте ранили врата си, важно е да говорите с вашия лекар, преди да добавите тази поза към вашия репертоар. Подобно на всички инверсии, това също е не-не за хора с глаукома, чиито очи не могат да се приспособят към допълнителния натиск от това да са обърнати надолу. Едно от най-големите опасности на слушалката е да се нараните в падане, така че трябва да се избягва по време на бременност , освен с много опитни йогини.

2 - Поставка за ръце (Adho Mukha Vrksasana)

Джейми Грил / Гети изображения

Проблемът с ръцете е да се научите да контролирате усилието, което е необходимо, за да се издигнете, като държите ръцете си прав, тъй като това е основата на позата. Вероятно сте виждали излишни ритници и измокрящи ръце твърде много пъти. Като начален студент по йога, може дори да утежнявате кокалчетата си в преувеличен опит да се хвърлите в тази поза. Тъй като тази поза е дори по-малко стабилна от стойката за глава, рискът от падане е по-голям. Същата забрана за хора с глаукома се прилага.

3 - Рамо до рамо (Salamba Sarvangasana)

Джеф Листър / EyeEm / Гети изображения

Виждате ли шаблон тук? Да, това е третата инверсия, за да направите списъка. Тези поза са по същество опасни, тъй като те поставят тялото в нестабилна, непозната позиция. Разбира се, това са същите причини, които тези положения са ценни за по-опитни ученици. Рамото на рамото и плугът могат да поставят шията в много уязвимо положение, ако твърде много от теглото на тялото е поставено в горната част на гръбначния стълб. Лошото изравняване на краката също увеличава възможността за натоварване. И рискът за пациенти с глаукома е същият, както е описано по-горе.

4 - Четири лимфен персонал Pose (Chaturanga Dandasana)

Westend61 / Гети изображения

Опасността с chaturanga е кумулативна, в резултат на това, че правите поза неправилно във времето. В някои практики тази поза се прави многократно във всеки клас, което води до голямо износване на раменете, ако не се полагат грижи с изравняването. Уверете се, че раменете ви не се потапят под нивото на лактите.

Традиционно учениците са научили, че идеалното подреждане за чатунга е да имат горната част на ръката, която е успоредна на пода. Това всъщност може да е твърде ниско за много хора, особено за начинаещи. Вие не искате да хвърляте тегло в раменете си, затова опитайте да останете малко по-високо от 90 градуса. Ако взимате курс с много виниас и се чувствате, че сте прекалено уморени, за да правите безопасни чатуанга, най-добре е да замените коленете, гърдите и брадичката или да прескочите виниаските. Един добър учител няма да ви даде трудно време за това.

5 - Постоянно преместване напред (Uttanasana)

RyanJLane / Е + / Гети изображения

Всяка поза, която се простира на hamstrings предлага възможност за пренатягане на наранявания. Това включва основни напред завои като uttanasana до напреднали позира като маймуна поза (hanumanasana) . Протестът може да бъде сериозен и да отнеме месеци или дори години, за да се излекува, така че избягването им е най-добрата стратегия. Но тъй като отварянето на hamstrings е от голяма полза, йога студентите трябва да се возят на фина линия.

Първо, чувствайте се уверени, че можете учтиво да откажете адаптирането на всеки учител. Ако смятате, че това е чувствителна област за вас, можете да говорите с учителя си преди да започнете курс или просто да кажете "не благодаря", ако те се преместят да задълбочат позицията ви в уголемяване. Второ, винаги слушайте собственото си тяло и уважавайте своя край. Насилването на пътя ви в по-дълбоко завой напред ще бъде изключително контрапродуктивно.