Неща, които трябва да знаете, преди да започнете първите си 5K

Когато стартирате за първи път, лесно можете да се развълнувате от мисълта да завършите състезание, като например 5K . Но може да имате някои въпроси или притеснения, преди да започнете. Ето някои неща, които трябва да имате предвид, преди да вземете първия си 5K.

Не е нужно да играете 5K (3.1 мили) преди действителното състезание

Жълто куче продукции / Getty

Много състезатели за начинаещи приемат, че трябва да се движат най-малко на разстояние от състезанието или отвъд, за да бъдат готови за състезанието. За да бъдете физически подготвени за състезанието, не е нужно да се движите с 3.1 мили преди състезателния ден. Ако можете да бягате или да бягате / ходите за 30 минути, трябва да сте в състояние безопасно и удобно да завършите 5K.

Трябва да тренирате навън.

Cultura

Добре е да направите част от тренировките си на неблагодарна, но се уверете, че и вие правите някои писти навън. Използвате различни мускули, когато се движите на открито, така че ако бягате само на бягаща пътечка, може да имате трудно време да се приспособите към друга повърхност по време на състезанието. Въпреки че има някои предимства на бягащата пътечка, бягането на някои от вашите мили извън вас ще ви помогне да получите по-физически и психически готов за състезанието.

Ако правите местен 5 К и имате достъп до картата на курса, опитайте да стартирате част от курса по време на обучението си. Ще се почувствате по-подготвени - както физически, така и психически - ако сте запознати със състезателния курс.

Също така вижте: Съвети за бягане на безопасно място

Не е нужно да се зареждате с карбон за 5K.

Stockbyte

Някои хора чуват за бегачите, които ядат много въглехидрати преди голямото състезание и смятат, че се прилагат преди да се състезава. Наистина имате нужда от допълнителни въглехидрати, ако провеждате по-дълги разстояния, като например половин или пълен маратон . Ако имате 5K, не е нужно да се зареждате с въглехидрати в деня преди състезанието. Просто ядете това, което обикновено ще изядете ден преди състезанието, но се опитайте да избегнете храни с мазни или мазни храни, които могат да доведат до стомашно-чревни проблеми .

Сутринта на състезанието, не искате да се зареждате, но също така не искате да имате напълно празен стомах. Не е добра идея да ядете непосредствено преди бягане, защото това може да доведе до спазми или странични шевове . Изключването на закуската може да доведе до изчерпване на енергия. Най-добре е да ядете закуска или лека храна около 90 минути преди началото на състезанието.

Опитайте се да ядете нещо, което е високо в въглехидратите и по-ниско съдържание на мазнини, фибри и протеини. Някои примери за добро гориво преди 5K включват: багел с фъстъчено масло; пуйка и сирене върху цял пшеничен хляб; банан и енергиен бар; или купа със студена зърнена каша с чаша мляко.

Също така вижте: Най-добри и най-лоши пред-пуснати храни

Не е нужно да минавате през водния ограничител.

Жълто куче продукции / Getty

Повечето 5K имат най-малко една водна спирка в курса и това е нещо, което предизвиква тревога за някои от първите 5K състезатели. - Ами ако пусна чашата? Трябва ли да продължавам да бягам?

Не е необходимо да продължавате да минавате през водния ограничител, въпреки че някои бегачи избират да го направят. Някои участници в състезанието ще направят разходка през водния спирк, за да могат внимателно да вземат чашата от доброволеца на състезанието и да го глътнат, без да разлеят водата или да я глътнат. Няма правила как точно да вземете водата. Ако условията на състезанието са много готини, някои 5K състезатели откриват, че дори не се нуждаят от вода и се отказват да прескочат спирката. Други носят собствена бутилка за вода, за да могат да пият вода, когато имат нужда от нея.

Вижте също:

Как да вземем вода от помощни станции в състезания

Вашият номер на състезанието се намира на предната част на ризата ви.

Гари Джон Норман

Преди състезанието ще вземете своя расов пакет, който ще включва вашето състезателно число (наричано още състезателно биберон), раса тениска и евентуално и друг раса. Когато поставите номера на състезанието, не забравяйте да го поставите на предната част на ризата си, а не на гърба. Можете да използвате предпазните щифтове във всичките четири ъгъла на подложката, за да я запазите на място. Често организаторите на състезанията раздават безопасни щифтове, когато получите номера на състезанието. Уверете се, че ги получавате, така че да не се бъркате да търсите безопасни игли преди да започнете състезанието.

Важно е да носите бисерите си, за да знаете, че състезателите са наясно, че сте част от състезанието. Също така, ако в курса има официални фотографи на състезанието, те ще използват номера на билета ви, за да идентифицират вашите расови снимки. Така че се уверете, че вашият номер е ясно видим, когато видите фотографите в курса и особено на финалната линия. Ако има устройство за синхронизиране с B-Tag на гърба на вашата раса, уверете се, че то не е изкривено или покрито с дрехи или колан.

Също така вижте: Етикет за текущи състезания

Няма да бъдете дисквалифицирани за ходене.

Жълто производство на кучета

Някои начинаещи се притесняват, че трябва да се разхождат по време на състезание, защото смятат, че ще изглеждат или ще се чувстват като неуспех. Те се радват на събуждане с хвърляне в кърпата. Няма срам да се разхождате! Всъщност, използването на подхода "ход / ходене" може да бъде много интелигентна стратегия за състезания, защото може да ви помогне да избегнете мускулната умора, която често се случва към края на състезанията. Някои участници в състезанието смятат, че предприемането на кратки разходки на разходки всъщност им помага да постигнат цялостно по-бързо темпо на състезанието, отколкото ако се опитаха да прекарат цялото разстояние.

Повече за 5K състезания: