Текущи времена и графици за обучение за 5K

Какво е добро време за завършване?

Какво се счита за добро завършване на 5K?

Това е труден въпрос, който може да бъде отговорен, защото ранните времена могат да бъдат доста субективни - това, което един човек мисли, че е подходящо време за състезание от 5 к.с. (3.1 мили), може да не се смята за добро време от другите. Един лесен начин да видите колко бързи хора обикновено се движат в 5Ks е да погледнете предишните резултати на състезанието, които най-вероятно са изброени на уебсайта на състезанието.

Можете да видите времето на победителите във възрастовата група, тези, които са завършили в средата на пакета, и тези, които са завършили на дъното. Броят на завършилите и обхватът на завършващите времена вероятно са сходни от година на година.

Вие ще видите, че завършващите времена за 5K обхват много широк диапазон, защото обикновено има смесица от опитни, бързи бегачи и начинаещи бегачи и пешачи. Печелившият мъж може да премине курса 5K някъде между 13 и 15 минути, а печелившата жена може да го пусне в рамките на 16 до 19 минути. Някои ходене може да отнеме повече от час, за да завършат. Повечето хора се чувстват добре за довършване в диапазона от 20 до 25 минути (6: 26 / миля до 8: 21 / километър).

Как се сравнява вашето 5K време

Разбира се, сравняването на мъжете с жените и хората на 20-те години с хората на 50-те им години не е точно. Вашето представяне наистина зависи от множество фактори, като вашето ниво на опит, възраст и пол.

Един от начините за поставяне на всички участници на 5К на равнопоставеност, независимо от възрастта и пола, е чрез класиране на възрастта.

Резултатите, класирани на възрастта, ви позволяват да сравните вашето време на състезание с тези на други състезатели в състезанието, както и със стандарта за вашата възраст и пол. Можете да използвате този калкулатор на възраст, за да разберете вашето възрастово класирано време за състезание, за да направите сравнение на това, колко вашето крайно време се сравнява с останалите.

За първите си 5K, опитайте се да не сте прекалено затворени във времето си.

Съсредоточете се върху това как се чувствате по време на състезанието, особено това усещане за вълнение, когато преминете финалната линия.

Състезавайте се срещу себе си

След като спечелите малко повече състезателен опит, можете да се съсредоточите повече върху представянето си, но се постарайте да не се сравнявате с другите. Голямо нещо за провеждане на състезания е, че можете да се състезавате срещу себе си. Много хора обичат да изпълняват едни и същи разстояния всяка година или на всеки няколко месеца, за да могат да се опитат да победят своя личен рекорд (PR). Те могат да се състезават срещу себе си и да измерват своя собствен напредък, а не да се притесняват за това, което другите участници в състезанието правят.

Още около 5К пъти

Ако наистина сте любопитни за часа, в който може да се движите в 5K, ето как можете да изчислите вашето 5K време на състезанието .

5K Курсове за обучение

Ако планирате да стартирате 5K, ето някои тренировъчни програми, от които можете да избирате:

5K тренировъчен график за начинаещи: Този осемседмичен тренировъчен график е предназначен за начинаещи, които могат да преминават най-малко една миля и искат да се движат непрекъснато до финалната линия на състезание от 5 к.с.

Програма за тренировки 5K Run / Walk: Този осемседмичен тренировъчен график е предназначен за онези, които могат да се движат в продължение на пет минути в даден момент и искат да се захванат за цялото състезание 5K.Тренирайте за 5K на месец: Тази четириседмична тренировъчна програма е насочена към начинаещи / пешеходци, които искат да изградят 5 к.с. за един месец.

5K график за тренировки за напреднали начинаещи: Тази осемседмична програма е насочена към участниците, които са малко над програмите за тренировка за начинаещи, могат да се движат 2 мили удобно и могат да работят 4 до 5 дни в седмицата.

5K график за тренировки за междинни състезатели: Тази осемседмична програма е добра за състезателите, които вече са започнали състезания от 5К и се стремят да постигнат личен рекорд (PR) в 5К.

5K график за тренировки за напреднали състезатели: Тази осемседмична програма за обучение 5K е предназначена за напреднали състезатели.

Трябва да работите най-малко 4-5 дни в седмицата и да можете да работите поне 5 мили.

4-седмичен усъвършенстван график за обучение 5K: Този 4-седмичен график е за опитни състезатели, които работят поне 5 дни в седмицата и могат да работят на поне 6 мили.