Кои храни имат високи въглехидрати?

Въглехидратите, които тялото ви използва за енергия, попадат грубо в двете категории захари и нишестета. И двете са разделени на прости захари в кръвта. Докато влакното е също въглехидрати, то не се разгражда и е полезно за храносмилането. Може да искате да намалите въглехидратите като част от диета за диабет или за управление на теглото.

Храните с високо съдържание на въглехидрати включват следните храни и напитки.

Храните с високо съдържание на захар

Захарите могат бързо да се използват от тялото за енергия и да имат по-бърз ефект върху кръвната захар. Тези храни са общи източници на захар във вашата диета.

  1. Напитки : Захарните напитки включват всичко от безалкохолни напитки до ароматизирани кафе напитки до бутилиран студен чай. Също така, коктейлите могат да имат много захар. Когато се опитвате да намалите въглехидратите, ще искате да проучите напитки, които са без захар . Ароматизираната искряща вода може да бъде освежаваща алтернатива. Ако обикновено пиете сладки напитки, правенето на размяна тук може да направи голяма разлика в диетата ви .
  2. Десерти: Тортата, сладоледът, бонбоните и други сладки храни са очевидни източници на захар. Има рецепти и идеи за ниско-въглехидратни десерти, така че все още можете да имате вашата торта, и яжте я също.
  3. Храни с добавена захар: Захарите се добавят към много храни, защото хората имат естествен сладък зъб и намират в тях по-приятни храни със захар. Вие ще искате да заместите подправки, които са с ниско съдържание на въглехидрати, за да компенсирате разликата. Хранителната индустрия излезе с много творчески начини да каже "захар". На етикета за хранителните стойности търсете меласа, меда и други съставки, които означават добавена захар . Ако искате да намалите захарта , проверете етикета на хранителните стойности за всичко, което купувате. Ако някоя от съставките, съдържащи захар, е вписана в горната част на списъка на етикета за хранителна храна или ако има повече от една храна, тя е с високо съдържание на въглехидрати.
  1. Плодове : Много плодове имат естествено високо съдържание на захар, като например узрели банани и смокини. Сухите плодове имат много концентрирана натурална захар и може да са добавили и захар. Консервираните плодове могат да бъдат опаковани в захарен сироп. Но плодовете са част от здравословното хранене и много от тях съдържат благоприятни фибри и витамини, така че проверете списък с плодове с ниско съдържание на въглехидрати, с които можете да се насладите с по-малко захар.

Високо-нишестена храна

Нишестетата са основно дълги нишки глюкоза, така че всички те се разпадат на захари в тялото. Високо-нишестените храни включват:

  1. Зеленчуци от нишесте : Картофите , сладките картофи и царевицата са примери за висококачествени въглехидрати, нишестени зеленчуци. Един бърз начин да мислите дали растителен е скорбяла е от корен. Кореновите зеленчуци и семена често са най-високи, следвани от плодовете на растението, като стъблата и листата са най-ниски. Но има зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати, които можете да избирате от всяка част от растението. Зеленчуците могат да бъдат добър източник на фибри.
  2. Брашно: Всяка храна, направена от брашно, включително хляб, бисквити, понички, сладкиши, бисквитки и сладкиши, е с високо съдържание на нишесте. Това важи и за пълнозърнести брашна, но не и за брашна, направени от ядки или семена, като например бадемово брашно.
  3. Цели зърна: Райс, ечемик, овес, киноа и други цели зърна са с високо съдържание на нишесте.
  4. Бобови растения: Бобът и грахът са с високо съдържание на нишесте, но по -бавно се смилат , особено ако бобът не е консервиран или пюре.

Най-лошото от най-лошите

Най-лошите храни с високо съдържание на въглехидрати, които можете да ядете, са тези, които са силно обработени. Това включва повечето зърнени закуски и храни, направени с бяло брашно или други рафинирани въглехидрати . Много по-добре е да вземете въглехидратите си от цели храни, отколкото от произведени продукти.