Добавки за изграждане на мускули

фосфатидилсерин

Фосфатидилсерин, съединение, известно като фосфолипид, е компонент в клетъчните мембрани (които спомагат за регулирането на движението на хранителните вещества в клетките и отстраняването на отпадъчните продукти).

Предлага се като добавка за изграждане на мускули, фосфатидилсерин се смята, че намалява хормоналния кортизол след тренировка. Нивата на кортизол често се покачват след интензивно физическо натоварване.

Един от ефектите на кортизола е да разруши мускулната тъкан. Чрез потискане на освобождаването на кортизол се смята, че загубата на мускулна тъкан е намалена.

Фосфатидилсеринът не е основно хранително вещество, което означава, че тялото обикновено прави достатъчно, за да покрие нуждите си. Много фосфатидилсеринови продукти днес са получени от соя. Преди това тя е произведена от мозъците на кравите, но тази практика е преустановена поради потенциални рискове за здравето от вирусно замърсяване.

Нежеланите реакции може да включват храносмилателни проблеми. Теоретично, фосфатидилсеринът може да усили хепарина, който изтънява кръвта. Хората, които приемат всякакви видове разредители, трябва да се консултират с лекарите си.

Пируват (дихидроксиацетон пируват, DHAP)

Пируват добавки са станали популярни с културисти, защото се смята, че намалява телесните мазнини, повишава енергията и подобрява капацитета за упражнения за издръжливост. Пируват придава на организма пирувинова киселина - естествено съединение, което участва в енергийния метаболизъм.

Пируватът не е основно хранително вещество. Тялото може да направи всичко, което има нужда, без добавка. Той се среща само в малки количества в храната, като ябълките са най-добрият източник.

Пируват понякога причинява стомашно разстройство и диария.

Аминокиселини с разклонена верига (BCAA)

Аминокиселините са естествено срещащи се молекули, които тялото използва за производството на протеини.

Разклонените аминокиселини се отнасят до аминокиселините левцин, изолевцин и валин, които всички имат молекулна структура с "разклонена верига". Мускулната тъкан е особено висока в аминокиселините с разклонена верига.

Хората използват аминокиселини с разклонена верига, за да изграждат мускули, да подобряват спортните резултати и да сведат до минимум ефектите от пренастройване. Това е така, защото усилията за тренировка и издръжливост използват по-големи количества аминокиселини с разклонена верига от обикновените ежедневни дейности.

Аминокиселините с разклонена верига се намират във всички храни, съдържащи протеини. Най-добри източници са червеното месо и млечните продукти. Суроватъчен протеин на прах, пиле, риба и яйца са други добри източници.

Както всички аминокиселини, аминокиселините с разклонена верига могат да повлияят на лекарствата за болестта на Паркинсон.

Конюгирана линолова киселина (CLA)

Конюгираната линолова киселина (CLA) е смес от различни форми на линолова киселина, която е съществена мастна киселина. CLA стана популярна като добавка към изгарянето на мазнините. Необходими са доказателства, които да ни помогнат да разберем как CLA може да действа в организма.

Въпреки че линолевата киселина е основна мастна киселина, която трябва да бъде получена чрез диета, няма доказателства, че е необходима конюгирана линолова киселина.

Липоева киселина

Липоевата киселина също е известна като алфа-липоева киселина.

Намира се естествено в организма и освен другите функции помага да се превърне кръвната захар в енергия, за да се отговори на нуждите на тялото. Това може да помогне за изграждането на мускулен гликоген, което е причината спортистите да използват липоева киселина. Необходими са повече проучвания в тази област.

Той също така е антиоксидант, който неутрализира свободните радикали. За разлика от другите антиоксиданти, тя работи както в мазнини, така и в вода, като дава широк спектър от действия.

Гама Орязанол

Произведено от масло от оризови трици, гама оризанол се казва, че помага при симптомите на менопаузата, тревожност, стомашно разстройство и висок холестерол.

Предварителните данни показват, че гама оризанол може да увеличи освобождаването на ендорфина и да помогне за изграждането на мускулите. Необходими са допълнителни проучвания.

креатин

Креатин монохидрат е друга популярна добавка за изграждане на чиста мускулна маса, тъй като тя е предшественик на креатиновия фосфат, източник на енергия за високоинтензивна мускулна работа.

Изследванията показват, че тя може да увеличи чистата мускулна маса, силата и производителността, както и да намали времето за възстановяване. Изследването предполага, че може да увеличи мускулната маса, силата и производителността и да намали времето за възстановяване.

Използване на добавки за изграждане на мускули

Поради ограничените проучвания и ограничените познания за безопасността на дългосрочното или редовното използване на добавки, е твърде рано да ги препоръчаме като средство за изграждане на мускулна маса.

Имайте предвид, че добавките не са тествани за безопасност и хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани. В някои случаи продуктът може да доставя дози, които се различават от определеното количество за всяка билка. В други случаи, продуктът може да бъде замърсен с други вещества, като например метали. Също така, безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена. Можете да получите допълнителни съвети за използването на добавки тук.

Също така е важно да се отбележи, че самолечението на едно състояние и избягването или забавянето на стандартната грижа може да има сериозни последици. Ако обмисляте да използвате добавки, първо се консултирайте с вашия доставчик на първична помощ.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.