Как да използвате изображения и само-хипноза за спорт

Ето поетапно ръководство за използване на изображения и самохипнация

Изследванията показват, че е възможно да се подобри спортното представяне и дори да се ускори лечението чрез използване на специфични умствени умения и техники, включително изображения и самохипнация.

Вижте статията: Хипнозата и изображенията могат да помогнат при спортни наранявания .

Какво представлява изображението?

Изображенията, наричани понякога ръководени изображения, визуализации , умствена репетиция или самохипноза, се отнасят до специфични техники, често използвани от психолозите, за да помогнат на хората да визуализират или психически да репетират желаното събитие.

Това включва използването на всички сетива, за да създадете представено преживяване, което се чувства истинско. Чрез използването на всичките си сетива създавате много реално преживяване на желания резултат.

Как да използвате изображения: Ръководство стъпка по стъпка

Първият път, когато опитате изображения, е полезно да имате квалифициран фасилитатор или практикуващ, който да ви преведе през процеса. Това се нарича ръководено изображение. Можете също да използвате компактдискове или ленти или да запишете собствения си скрипт, за да го използвате като ваш наръчник. След като се чувствате удобно с техниката, е лесно да практикувате тези техники сами.

  1. Седнете на удобно място, където няма да бъдете прекъснати.
  2. Отпуснете тялото си и направете няколко дълги, бавни вдишвания.
  3. Затворете очи и създайте жив и убедителен образ. Това изображение може да бъде едно, което преди това сте преживели, или това, което просто желаете.
  4. Ако се разсеете или откриете, че мислите за нещо друго, просто го признайте и го пуснете.
  5. Фокусирайте се върху дишането си, ако загубите изображението.
  1. Поддържайте позитивно отношение.
  2. Представете си гледките, звуците, вкусовете, чувствата и дори мирише на опита.
  3. Обърнете внимание на колкото е възможно повече подробности за сцената. Какво носите, кой е там, какво чувате и как се чувствате?
  4. Ако сесията ви с изображения не върви по начина, по който искате, просто отворете очите си и започнете с дишането си.
  1. Винаги завършвайте сесия с изображения с положително изображение.

Изображения и спортове

Атлетите имат много възможности да опитат спортна хипноза, използвайки различни техники за изображения или самохипноза. От възстановяването на нараняванията до подобреното спортно представяне тези техники показват обещание като стандартна част от тренировъчната програма на спортиста.

Ръководни изображения и самохипноза Книги и компактдискове

източник

Driediger, Molly; Хол, Крейг; Callow, Nichola, Използване на изображения от ранени спортисти: качествен анализ. Вестник на спортните науки, март, 2006 г.

Евънс, Лин; Зайче, Ребека; и Мюлен, Ричард, Използване на изображения по време на рехабилитация от нараняване, Journal of Imagery Research in Sport and Physical Activity, Vol. 1. 2006 г.

Ievleva and Orlick, Психически връзки към подобрено излекуване: Проучвателно изследване, TSP, 5 (1), март 1991 г.