Сауна срещу парна баня: Кое е по-добро?

Сравнете ползите за здравето и рисковете от всяко лечение

Били ли сте някога се чудехте за ползите за здравето от използването на сауна или парна баня? Много от нас се наслаждават на тези процедури в нашия местен здравен клуб или спа център, защото се чувстват добре след тежка тренировка или дълъг ден в офиса. Но се оказва, че използването на тези отопляеми помещения може да осигури някои здравни и медицински предимства. Но в дебата за сауната срещу парната баня - кое лечение печели?

Парна баня

Какво е парна баня?

Парна баня - понякога наричана баня в турски стил - осигурява влажна топлина. Тези помещения обикновено се изработват от плочки (или понякога друг непорест материал като стъкло или пластмаса) и са херметически затворени, за да задържат цялата влага, която се създава от парогенератора. Когато влезете в парна баня, веднага ще забележите наличието на пара, както на кожата (тя ще се почувства влажна), така и във въздуха, който често се чувства дебел.

Парните помещения са проектирани да съдържат 95 до 100 процента влажност. Температурата в парна баня може да варира от 100 до 120 градуса по Фаренхайт, но може да се почувства по-топло поради високата влажност. В някои парни бани ще откриете бутилка с евкалиптово масло или друг аромат, за да подобрите вашето парно изживяване.

Тъй като пара се издига, ще откриете, че седенето по-високо в парна баня осигурява по-интензивна топлина и пара. Седенето по-ниско в парна баня предлага по-малко пара и топлина.

Парна баня ползи за здравето

Всеки, който е прекарал време в парна баня веднага ще види ползи за кожата. Влагата помага на кожата да изглежда освежена и свежа в краткосрочен план. Но ползите не свършват там.

Влажната топлина може да помогне за облекчаване на симптомите на настинка и натрупване (особено когато се комбинира с евкалиптното масло), а хората с болки в мускулите често се чувстват облекчени, след като седнат за няколко минути в парна баня.

Изследванията показват, че влажната топлина е по-ефективна от сухата топлина за облекчаване на забавената мускулна болка (DOMS), мускулната болка, която често се случва в дните след тежка тренировка.

На последно място, много потребители на парна баня ще ви кажат, че опитът помага за намаляване на стреса. Някои дори го описват като "високо". Трудно е обаче да се каже, ако пара наистина редуцира стреса или простото действие на тихо стоене за десет минути осигурява тази полза.

Парола за здравни рискове

Според публикуван доклад: "Във влажните условия на парните бани и джакузита, потта не се изпарява лесно. Стимулирането на средствата за разсейване на топлината води до повишаване на температурата на кожата, което увеличава температурата на сърцето." Ето защо много от рисковете на използването на парна баня са свързани с високата топлина и влага.

Някои хора (особено тези, които не са свикнали с пара топлина) могат да получат замайване, гадене или в тежки случаи припадък при използване на парна баня. Експертите съветват да останете хидратирани, да ограничите времето си в стаята до няколко минути (особено когато сте нови за опита) и да избягвате да използвате тези отопляеми помещения, когато сте под влияние на алкохол, наркотици или определени медикаменти.

Също така може да откриете, че използването на парна баня след хранене води до увеличаване на замаяността.

Никога не е разумно да се упражнявате в парна баня, тъй като тя допълнително ще увеличи сърдечната температура. Жените, които са бременни и тези с определени сърдечни заболявания, трябва да избягват използването на парна баня. Ако не сте сигурни, че парна баня е безопасна за Вас, говорете с Вашия лекар за допълнителни напътствия.

И накрая, ако използвате парна баня за отслабване, вероятно ще сте разочаровани. Докато потенето в парна баня може да причини краткотрайна загуба на тегло поради загуба на тегло вода , килограмите ще се върнат, след като тялото Ви бъде рехидратирано.

Сауната стая

Различни видове сауна

Традиционната сауна осигурява суха топлина. В зависимост от сауната, която използвате, може да почувствате влага до 10% или до 60%. Количеството влага, което изпитвате, често зависи от избрания стил на сауна. Някои сауни ви позволяват да увеличите влажността, като изливате вода върху скалите, за да създадете пара.

Северноамериканското общество на сауни описва най-често срещаните видове сауни.

Предимства за здравето на сауната

Изследователите изследват влиянието на използването на сауната върху сърдечно-съдовото здраве и други резултати. Според доклад, публикуван от клиниката "Майо", някои проучвания показват умерено въздействие върху хроничните състояния, включително високо кръвно налягане, конгестивна сърдечна недостатъчност, деменция и болест на Алцхаймер, главоболие, диабет тип 2 и ревматоиден артрит. Редовната употреба на сауна също може да ви помогне да живеете по-дълго.

Едно дългосрочно проучване на близо 2300 мъже, публикувано в Annals of Medicine, съобщава, че докато честото използване на сауната е независимо свързано с намален риск от смъртност, честото използване на сауната, комбинирано с повишена сърдечно-съдова фитнес, осигурява допълнителни ползи за преживелите. Честото използване е определено като 3-7 посещения на сауна на седмица.

Накрая Училището по медицина и обществено здраве на университета в Уисконсин съобщава, че използването на сауна може да увеличи ползите, които печелите от редовните упражнения . В публикувана статия д-р Адам Риндлейш, лекар на UW здравна семейна медицина, казва, че терапията в сауната е полезна след тренировка за успокояване и отпускане на мускулите. "Упражнението е форма на активно, вътрешно индуцирано изпотяване, а сауната е форма на спокойно външно предизвикано изпотяване", казва той, което предполага, че е важно да се използва сауната като допълнение към упражненията, а не към заместител на упражненията.

Сауна здравни рискове

Използването на сауна изисква същите здрави чувства като използването на парна баня, тъй като високата топлина може да причини отпадналост или замайване. Бременните жени, особено тези в ранните етапи на бременността, обикновено се съветват да избягват висока температура и трябва да говорят с лекаря си, преди да обмислят опита. Също така, д-р Адам Риндлейш съветва, че "Хората с високорискова медицинска анамнеза, включително бъбречно заболяване, чернодробна недостатъчност или сърдечни заболявания, може да не са в състояние да използват сауна терапия". Той предлага всички да се консултират с лекаря си, преди да използват сауна.

Сауна срещу парна баня: долната линия

Въпреки че разликата между сауната и парната баня е доста проста (едната е суха и едната е влажна), посещението ви в парна баня може да се почувства по-интензивно от посещението на сауна. Авторът на сравнението, публикувано в Physician and Sportsmedicine, описва разликата.

"Парната баня се чувства по-топла от сауната, защото парата помага да се предотврати изпарението на потта и тъй като влажният въздух съхранява повече топлина, отколкото сухия въздух. Освен това, когато пара пада върху кожата, тя кондензира с потта вече на кожата, за да освободи така наречената топлина на кондензация.Сауната, от друга страна, има ниска влажност, така че температурата на сърцевината на тялото остава по-хладна, въпреки че температурният диапазон е около 170 ° до 190 ° F.

Но тъй като и сауната, и парната баня предоставят предимства, тази, която избирате зависи от вас. И двата опита вероятно ще помогнат да се намали стреса и да се увеличи удоволствието от вашето фитнес или СПА преживяване . Но редовното използване вероятно ще доведе до най-голяма награда.

За да решите кое е по-добро, може да искате да си зададете въпроса коя парна баня или сауна е най-близо до мен? Предпочитам суха топлина или влажна топлина? Кое е вероятно да използвам редовно?

Ако сте нов в сауната или парната баня, започнете с кратко излагане и постепенно увеличете времето, което прекарвате в помещенията. И не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, ако имате някакви опасения за здравето или ако имате замаяност или други симптоми.

> Източници:

> Crinnion WJ. Сауната е ценен клиничен инструмент за сърдечно-съдови, автоимунни, токсични и други хронични здравни проблеми. Altern Med Rev. 2011; 16 (3): 215-25.

> Duda M. Медицинските рискове и предимства на сауна, парна баня и използване на джакузи. Физика Спорт. Публикувано онлайн, юли 2016

> Kunutsor SK, Khan H, Laukkanen Т, Laukkanen JA. Съвместни асоциации на сауна и сърдечно-респираторна фитнес по сърдечно-съдов и рискова смъртност: дългосрочно проспективно кохортно проучване. Ann Med. 2018; 50 (2): 139-146.

> Petrofsky J, Berk L, Bains G, et al. Влажна топлина или суха топлина за забавено възникване на мускулна болезненост. J Clin Med Res. 2013; 5 (6): 416-25.

> Университет Уисконсин, Медисън, Училище по медицина и обществено здраве. Сауната-индуцирана изпотяване предлага много ползи за здравето. 10.16.2017