Допустими горни нива на прием за витамини, разтворими в мазнини

Мастноразтворимите витамини А, D, Е и К са от съществено значение за разнообразните биологични функции, които тялото ви трябва да бъде в състояние да оцелее и да бъде здравословно. Можете да ги получите от храните, които ядете (и излагане на слънце в случай на витамин D), но те също са на разположение в допълнителна форма, често в големи количества.

Тялото ви запазва мастноразтворимите витамини в черния дроб и мастните ви клетки, така че те се съхраняват много по-дълго от водоразтворимите витамини.

От една страна, има по-малка вероятност да се справите с недостиг, но от друга страна те могат да се натрупват до токсични нива с течение на времето.

Отделът по здравеопазване и медицина на Националните академии по науки, инженерство и медицина е определил колко от всеки хранителен елемент се нуждаете всеки ден, както и допустимото горно ниво на прием (UL). UL е най-големият прием на всяко хранително вещество, за което е известно, че е безопасно.

Витамин А

Витамин А е необходим за здравето на зрението, възпроизводството, функцията на имунната система и развитието на клетките. Препоръчителната дневна доза е 700 микрограма за жените и 900 микрограма на човек. UL е 3000 микрограма на ден. Редовно консумирайки повече от това количество може да доведе до загуба на коса, крекирани устни, суха кожа, главоболия и отслабени кости. Продължаването на употребата на добавки от витамин А може да доведе до увреждане на черния дроб, особено ако имате висок прием на алкохол или имате чернодробно заболяване или високи нива на холестерол и триглицериди.

Бременните жени, които консумират твърде много витамин А, са увеличили риска от вродени дефекти.

Витамин D

Витамин D помага на тялото ви да абсорбира калций , така че е от съществено значение за силни кости и зъби. Препоръчителната дневна доза варира от 5 до 10 микрограма на ден. UL е 50 микрограма (или 2000 международни единици) на ден.

Преминаването на тази сума ежедневно може да доведе до състояние, наречено хиперкалциемия (повишено ниво на калций в кръвта). Ранните симптоми включват гадене, повръщане и диария, а продължителният прием на висок витамин D може евентуално да доведе до дехидратация, камъни в бъбреците и увреждане на бъбреците.

Витамин Е

Витамин Е действа като антиоксидант във вашето тяло. Препоръчителната дневна доза е 15 микрограма на ден, а UL е 1000 микрограма на ден. Консумирането на повече от UL всеки ден може да доведе до проблеми с кръвообращението, особено при хора, които също приемат лекарства за разреждане на кръвта. Големи количества витамин Е могат също да причинят мускулна слабост, гадене и диария.

Витамин К

Витамин К е необходим за нормалното кръвосъсирване и е от съществено значение за здрави кости. Препоръчителната дневна доза е 90 микрограма на ден за жените и 120 микрограма на ден за мъжете. Институтът по медицина не е определил UL за приема на витамин К.

Източници:

Здравеопазването и медицината на Националните академии на науките, инженерството и медицината. "Диетични референтни количества за приемане на таблици и приложение." http://www.nationalacademies.org/hmd/activities/nutrition/summarydris/dri-tables.aspx.

Медицински институти на институтите по здравеопазване. "Диетични референтни количества." http://iom.edu/~/media/Files/Activity%20Files/Nutrition/DRIs/DRI_Vitamins.pdf.

Ръководството на Мерк Ръководство за домашно здраве. "Витамин А". http://www.merckmanuals.com/home/disorders_of_nutrition/vitamins/vitamin_a.html.

Ръководството на Мерк Ръководство за домашно здраве. "Витамин Д". http://www.merckmanuals.com/home/disorders_of_nutrition/vitamins/vitamin_d.html.

Ръководството на Мерк Ръководство за домашно здраве. "Витамин Е". http://www.merckmanuals.com/home/disorders_of_nutrition/vitamins/vitamin_e.html.