Здравословни храни с високо съдържание на мазнини

Нискокафяви високотемпературни вегетариански храни

Смятате ли, че сте здравословен потребител? Хранете ли диета с ниско съдържание на въглехидрати, но отказвате да отидете до мазнини?

Има някои много здравословни храни, които имат високо съдържание на мазнини. Въпреки факта, че повечето диетични експерти ще ви кажат, че не всички мазнини са лоши (в края на краищата, нашите мозъци са предимно мазнини), все още има много смесени съобщения за мазнини в нашата диета.

По принцип, след като знаете колко въглехидрати работи за вас и колко протеин имате нужда, останалите калории ще идват от мазнини. Ако губите тегло, тогава използвате мазнините, съхранявани в тялото ви. С намаляването на телесното тегло, добавете мазнини, вместо въглехидратите, ако имате нужда от повече храна.

Повечето диетични експерти смятат, че диетата с ниско съдържание на въглехидрати е под 100-150 грама въглехидрати на ден, което определено е много по-малко от стандартната западна диета.

Хранене на храни с по-високо съдържание на мазнини при диета с ниско съдържание на въглехидрати

Ако сте установили, че диетата с ниско съдържание на въглехидрати е начина, по който избирате да ядете, тогава в крайна сметка ще трябва да се съгласите с факта, че ще добавите високо съдържание на мазнини към вашата диета. Диетата с много ниско съдържание на въглехидрати трябва да е по-висока в мазнините, в противен случай няма да получите достатъчно енергия, за да се поддържате.

Има някои спорове относно наситените мазнини сред специалистите по диетата с ниско съдържание на въглехидрати, но растящият консенсус в контекста на диетата с ниско съдържание на въглехидрати е, че наситените мазнини не са демоните, които са били създадени. Обикновено повечето експерти се съгласяват, че следните храни са много добри за Вас и могат да бъдат добавени към вашата диета. Тези пет храни ще ви отведат до здравословен старт при увеличаване на мазнините във вашата диета, ще ви помогнат да се чувствате удовлетворени повече след хранене и са полезни за цялостното ви здраве.

1 - Авокадо

Снимка © Карън Струтърс

Авокадото е богат източник на мононенаситени мазнини и истински нисковъглехидратни суперхрани. Те са пълни с хранителни вещества, а цялото авокадо в Калифорния има само 3 грама нетни въглехидрати. Авокадото е технически плод и е с високо съдържание на фибри, витамин В6, витамин С, витамин К, фолиева киселина и калий. Това са всички причини да се отдадете на авокадо.

| Повече ▼

2 - зехтин

Лиляна Виноградова / Гети изображения

Зехтинът е добър за вас - това наистина е отлична храна, която трябва да включите във вашата диета. Екстра девственото зехтин има противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти в организма и проучванията показват, че може да ви предпази от сърдечни заболявания и дори рак. Научете повече за чудесата на зехтина , както и важна информация за подбора и съхранението.

| Повече ▼

3 - Ядки и семена

Рита Маас / Гети изображения

Ядките са показали, че сърцето е здраво. В много проучвания хората, които ядат ядки, имат по-малка вероятност да получат сърдечни заболявания и диабет. Не всички ядки са създадени равни. Някои от тях имат повече въглехидрати и различни видове мазнини .

4 - Семена от лен и Чиа

Леу Робъртсън / Гети изображения

Въпреки че много растения, като повечето зеленчуци, имат някои омега-3 мастни киселини , те всъщност са в малки количества в сравнение с това, което се препоръчва. Има обаче някои семена, като семена от ленено семе и семена от чиа , които съдържат омега-3 мазнини. Въпреки, че мазнините не са наградените дълговерижни омега-3s (DHA и EPA), намиращи се в маслените риби, тези семена все още осигуряват голям източник на омега-3 мастни киселини и са богати на хранителни вещества и фибри.

| Повече ▼

5 - Кокос

Westend61 / Гети изображения

Кокосово масло, което се намира в месото и млякото на кокосовата обвивка и също така се извлича и продава като масло, е противоречиво като препоръка. Това е така, защото маслото в кокосовия орех е предимно наситена мазнина, което за много хора е знак за автоматично опасност. От друга страна, има много различни наситени мазнини и със сигурност не всички имат същите ефекти в организма. Мазнините в кокосовия орех са предимно средно-верижни триглицериди , което някои изследвания показват, че могат да имат положително въздействие върху имунната система, храносмилателните проблеми, някои мозъчни проблеми като болестта на Алцхаймер и др. Някои проучвания показват, че ако имате диабет, може да имате подобрен глюкозен толеранс, когато консумирате тези видове масла.

Един от начините, по които тези триглицериди са различни, е, че ги използваме доста бързо за енергия, така че е по-малко вероятно те да бъдат съхранявани в нашите мастни клетки. Кетони се генерират лесно, когато се метаболизират средно-верижни триглицериди, което може да бъде частично обяснение за липсата на съхранение на мазнини.