Маслиново масло: Хранителни факти

Калории в зехтина и ползите от тях за здравето

Зехтинът е древна храна, използвана от хората в продължение на хиляди години. Това е единственото масло, което се извлича от плод, а не от семе, ядки или зърно. Зехтинът се произвежда най-вече в Европа (Испания, Италия, Франция и Гърция), а малко количество се произвежда в Калифорния и Северна Африка.

Зехтинът варира в цвят и аромат, в зависимост от зрелостта на маслините, климата, вида на почвата и предпочитанията на производителите.

Цветът, който може да варира от тъмно зелено до почти чисто, зависи от процеса на рафиниране и не е добър индикатор за вкуса. Доброто качество на зехтина ще бъде по-дебело от рафинираните продукти, но не прекалено гъста.

Зехтинът не съдържа въглехидрати или протеини. Всички негови "калории идват от мазнини, предимно мононенаситени , което я прави изключително здравословно допълнение към вашата диета.

Хранене на зехтин факти
Размер на сервиране 1 супена лъжица (15 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 124
Калории от мазнините 124
Общо мазнини 14g 22%
Наситена мазнина 2g 10%
Холестерол 0 mg 0%
Калий 0.01 mg 0%
Въглехидрати 0g 0%
Диетични фибри 0g 0%
Захар 0g
Протеин 0 g
Витамин А 0% · Витамин С 0%
Калций 0% · Желязо 0%

* Въз основа на диета с 2000 калории

Една супена лъжица зехтин съдържа около 124 калории и 14 грама мазнини, което го прави висококалоричен хранителен продукт. Добрата новина е, че мазнините са здрави, предимно мононенаситени, около 6.7 грама и полиненаситени, 4.6 грама.

Малко количество калории идват от наситени мазнини. Но макар мазнината да е здрава, трябва да контролирате маслото си. Използвайте го умерено в готвенето и дресинга. И ако го използвате в една порция, имайте предвид, че една порция мазнина е около една чаена лъжичка зехтин.

Ползи за здравето

Маслиновото масло е богато на витамин Е , мастноразтворим витамин, който поддържа нормалната нервна проводимост и играе роля в имунитета. Също така е добър източник на витамин К, който е друг мастноразтворим витамин, който е отговорен за кръвосъсирването.

В допълнение, зехтинът е с високо съдържание на мононенаситени мазнини, което показва, че повишава добрия холестерол (HDL) и понижава лошия холестерол (LDL).

Някои изследвания предполагат, че добавянето на допълнително необработено маслиново масло към диетата, около една до две супени лъжици на ден, може да има противовъзпалителни ефекти чрез намаляване на c-реактивния протеин.

Друг начин зехтина може да помогне за защита на сърцето се основава на неговото съдържание на полифеноли. Някои от полифенолите в маслиновото масло могат да предотвратят образуването на тромбоцити, което е причина за инфаркт. FDA подкрепя твърдението, че "яденето на 2 супени лъжици зехтин всеки ден може да намали риска от коронарна болест на сърцето".

Други изследвания показват, че консумацията на маслиново масло може да ни предпази от когнитивен спад, остеопороза и дори да подобри баланса на бактериите в червата.

Важно е да се отбележи, че много от здравите компоненти на маслиновото масло, като например фитонутриенти, се съдържат в големи количества само в необработено и необработено маслиново масло.

Какво е екстра-девственото зехтин?

Етикетите, девствени, необработени и чисти зехтин, се отнасят до нивото на киселинност на маслото, както и до степента на обработка, използвана за извличане на маслото. Общото правило е, че колкото по-ниска е киселинността, толкова по-добре.

Вирджинското зехтин е 100 процента несъдържащо маслиново масло, което означава, че не се нагрява и не се обработва химически. Вместо това, тя се извлича от маслините само чрез механични средства (или чрез натискане или предене на маслините, след като те се пресушат в паста). Най-превъзходният "екстра девствен" има най-много хранене, по-ниска киселинност от необработеното маслиново масло, много ниска гранясване и най-силен вкус на маслини.

Чистото маслиново масло се преработва от целулозата след първото пресоване, използвайки топлина и химикали. Тя е по-лека в аромата и по-евтина. Ползата тук е, че има по-неутрален вкус и по-висока точка на пушене. Вирджинският и необработен зехтин има по-ниски пушечни пункта и ще започне да се разпада, когато се нагрява прекалено високо, което води до отпадане на вкуса.

Събиране и съхранение на маслиново масло

Мазнините в маслиновото масло го правят податлива на разяждане. Ето защо е много важно да го предпазите от светлина и топлина. След като зехтинът бъде отворен, трябва да го използвате в рамките на шест месеца. Знаете, че маслото е гранясано, когато мирише или вкуси. За да държите маслото в най-добро състояние, трябва да направите следното:

Ако се съхранява правилно, зехтинът поддържа своето вкусово и хранително свойство.

Здравословни начини за използване на маслиново масло

Зехтинът е основен източник на средиземноморска и европейска кухня. Използвайте маслиново масло за изцеждане на зеленчуци, супи, яхнии, боб, месо, риба и домашни птици. Или, използвайте го, за да направите лек саут или ваша собствена, по-ниска натриева салата превръзка.

Ако търсите да готвите на по-високи температури, като скара, можете да използвате екстра девствено зехтин. Вероятно е по-добре да използвате растително масло, рапично масло, девствено или чисто зехтин, поради по-високите пушечни пунктове и по-неутралния вкус.

Отоплението на необработеното необработено маслиново масло може да доведе до загуба на свойствата, които го правят изключително девствена. Но е важно да се отбележи, че някои от алтернативните масла се обработват. Избягвайте напълно горещо готвене, като пържене, тъй като този вид готвене е богат на калории и може да доведе до канцерогенни съединения.

Рецепти с маслиново масло

> Източници:

Berr С, et al. Зехтин и познание: резултати от тричленното проучване. Деменция и гериатрични когнитивни разстройства. 28.4 (2009): 357-364.

Bogani, P, et. Ал Postprandial противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти на екстра virgin зехтин. Атеросклерозата. 190,1 (2007): 181-186

Контогианни. Въздействието на модела на потребление на маслиново масло върху риска от остри коронарни синдроми: проучването CARDIO2000 за случайно контролиране. Клинична кардиология. 30.3 (2007): 125-9.

> Labensky, SR, Hause, АМ. На готвене: учебник на кулинарни основи. 3rd ed. Река Горна Садл, Ню Джърси: Зала Прентис, 2003: 129-130

Lucas, L et al Молекулни механизми на възпаление. Анти-възпалителни ползи от Virgin Olive Oil и феноличното съединение Oleocanthal. Current Pharmaceutical Design, том 17, брой 8, март 2011, стр. 754-768 (15)

Институтът Линус Полинг. Микроелементи за здраве.