Затопляне на вата чай Аюрведа рецепта

Акценти на храненето (на порция)

Калории - 0

Мазнини - 0 грама

Carbs - 0g

Протеин - 0 грама

Общо време 10 мин
Подгответе 5 мин , готвяйте 5 мин
Сервирания 1 (1 чаша)

Следната рецепта за чай Vata е създадена от аюрведа готвач Patti Garland от Bliss Kitchen. Той се прави без корен от женско биле, който се свързва с високо кръвно налягане и повишени нива на алдостерон и трябва да се избягва от хора с такива състояния като хипертония и сърдечно-съдови заболявания. Семена Ajwan, наричани още семена от карамфил, могат да бъдат намерени онлайн или в индийски магазини за хранителни стоки. Ако не можете да намерите семена от яйца, те могат да бъдат пропуснати от рецептата.

Чаят "Вата" се предлага и в опаковани чанти за чай. Популярните марки включват Bindi, Chopra и Maharishi. Освен корен от лешници, канела, джинджифил и кардамон, други често срещани съставки в чая Vata включват копър, индийско орехче и корен от цикория. Ашваганда и Трифала са билки, които се използват и в Аюрведа за балансиране на типа Вата. Не забравяйте да проверите списъка с съставките.

Аюрведически чайове за други доши са пита чай ( чай за охлаждане) и чай Kapha (стимулиращ чай).

Съставки

подготовка

  1. Смесете джинджифила, кардамона, канела и семена от яйца.
  2. Сварете водата и я добавете в сместа от билки и подправки.
  3. Потопете чай, покрит, за пет минути.
  4. Изцедете и изхвърлете билките и подправките и сервирайте топло.

Какво е тип "Вата"?

В Аюрведа форма на алтернативна медицина с произход от Индия, дисбаланс в един от трите конституционни типа или доша (Вата, Капа или пита) нарушава потока на енергията на тялото и може да доведе до заболяване.

Билкови лекарства, йога, медитация и диета са някои от техниките, използвани в Аюрведа за балансиране на доха на човек.

Преобладаващо човек тип Vata има тенденция да има леко изграждане със суха или груба кожа. бърза реч или движения и неприязън към студа. Ако не е балансиран, типът на Вата може да има запек, тревожност, безсъние, безпокойство, умора, слаба памет и чувство за неоснователност.

Аюрведа практикуващите често препоръчват билков чай, съдържащ затоплящи подправки и билки, за които се смята, че са от полза за типа "Вата", като джинджифил, канела и кардамон. Горещият чай за джинджифил, използващ пресен корен от джинджифил, е голям ежедневен чай, който поддържа типа "Вата".

Преди да опитате Вата чай

Ако имате някакви нови симптоми (като запек, тревожност, безсъние, умора), важно е да говорите с вашия доставчик на първична помощ. Самолечението, избягването или забавянето на конвенционалните грижи може да има сериозни последици.