Научете повече за кетоните в диетите с ниско съдържание на въглехидрати

Има два начина да погледнете кетоните. Тук ние сме загрижени за някои кетони (наричани още кетонови тела) в човешкото тяло, но за репортаж кетонът е съединение, съдържащо карбонилна функционална група, свързваща две групи атоми.

В човешкото тяло има известен брой кетони, но тези, с които се занимаваме, се генерират в черния дроб, когато метаболизираме мазнините, които ядем, или ако използваме съхраняваните мазнини за енергия.

Кетоните могат да се използват от повечето клетки в тялото за енергия. По-специално мозъкът може да използва кетони за около 70-75% от енергийните си нужди. Кетони най-вероятно ще бъдат генерирани при определени условия:

През повечето време нашето тяло има механизми за предотвратяване на опасно високи нива на кетон, но последното състояние - "недостатъчен инсулин" - може да позволи на кетонните нива да се превърнат в опасно състояние, наречено "диабетна кетоацидоза". Това не се случва, когато кетоните са повишени само поради хранителни ограничения.

Нормални нива на кетона

За човек, който яде "редовна" смесена диета, кетонните нива в кръвта обикновено ще са ниски - около 0,1 mmol / L (минималоари на литър).

След един нощен пост или след интензивно физическо натоварване може да установим, че нивото е достигнало до 0.3 mmol / L.

Ако няма достъп до храна или ако съзнателно ограничаваме въглехидратите в нашата диета, ще генерираме повече кетони, докато използваме нашата мазнина за енергия. Кетогенната диета ще предизвика думата "хранителна кетоза", която е между 0,5 mmol / L и 3 mmol / L, въпреки че някои хора смятат, че имат нива, които са малко по-високи.

На това ниво апетитът намалява и много хора смятат, че загубата на мазнини е по-лесно.

Ако човек отива бързо или просто няма достъп до храна за около 3 седмици, нивото на кетона може да се покачи до 10 mmol / L. А опасното състояние на кетоацидоза може да доведе до нива до 25 mmol / L или така.

Предимствата на кетоните

Няма съмнение, че във времена на нисък достъп до храна, кетоните са държали хората живи, тъй като тялото не е в състояние да съхранява много глюкоза. От друга страна, хората обикновено имат доста мазнини, които могат да се използват като запаси на енергия, а тъканите в тялото, които не могат директно да използват мазнини, като мозъка, могат да използват кетони за енергия.

Освен това има все по-голямо доказателство, че използването на кетони може да има положителни ефекти отвъд и отвъд да помогне за предотвратяване на глада. По-специално, когато мозъкът използва кетони за енергия, може да има защитен ефект. По време на кетогенни диети с ниски въглехидрати диетите понякога наблюдават своите кетонови нива с урина или кръвни тестове.

Източници:

Американската асоциация по диабет. Живот с диабет: Проверка за кетони от уеб сайта на асоциацията на американския диабет 6/28/13

Газиор, Мацей, Рогавски, Майкъл и Хартман, Адам. Неврозащитни и модифициращи болестта ефекти от кетогенната диета. Поведенческа фармакология (2006) 17 (5 = 6): 431-439

Волек, Джеф и Фини, Стивън. Изкуството и науката за ниско съдържание на въглехидрати . Отвъд затлъстяването, LLC. 2011. Печат.