Начини за добавяне на Chia семена към диетата си с ниско съдържание на въглехидрати

Чиа семена не са нови, в действителност, Чиа се смяташе, че са били използвани като стандартна реколта от ацтеките най-вече заради високото си хранително съдържание. Семената се завръщат с още по-голяма сила, отколкото през 70-те и 80-те години, когато тя се използва предимно като малко семе, което породило палтото "Chia Pets", нещо ново за домакинството.

Chia е роден в региони на Мексико, Централна Америка и Южна Америка.

Името Чи, произнесено като гепар без "т", произлиза от езика на ацтеките.

хранене

Когато мислите за това, не е изненадващо, че семената ще бъдат с високо съдържание на хранителни вещества - в края на краищата, целта на едно семе, всяко семе, е да може да се започне изцяло ново растение.

Това, което отличава семена от Чиа, е, че те имат някои свойства, които обикновено не се срещат в други семена.

Хранителни вещества в семена от чиа Ефекти на хранителните вещества
Високо съдържание на мазнини от Омега-3 Подобно на ленените семена , семена от чиа имат много омега-3 мастни киселини. Повечето семена имат много омега-6 мазнини, но много малко мазнини омега-3.
Високо разтворими влакна Ако добавите вода към семена от чиа, много бързо ще видите гелообразуващо около външната страна на семената, което е форма на разтворимо влакно . Като гел в нашия храносмилателен тракт има тенденция към забавяне на храносмилането и може да заличи влиянието на въглехидратите върху кръвната захар.
Нисък в въглехидрати Почти всички въглехидрати в семена от чиа са фибри, което означава, че почти никой от тези въглехидрати не е захар или нишесте. Това е чудесно за хора, които се хранят с ниски въглехидрати .
Високо в калция и магнезий Унция от семена от чиа, която се равнява на около 2 супени лъжици, има около 180 mg калций, което е значителен принос за ежедневните Ви нужди. Той има 96 мг магнезий, което е 30 процента от потребностите на повечето хора.
Високо в антиоксиданти Подобно на ленените семена , деликатните мазнини от омега-3 са защитени до известна степен от антиоксидантите в семената.

Тяхната висока хранителна стойност, многобройни ползи за здравето както за Вашето тяло, така и за мозъка, и последните проучвания показват, че може да има някои големи ползи, които ядат тези семена.

Chia Seed Хранителни бързи факти (1 унция, 2 супени лъжици)
Калории: 138
Общо въглехидрати: 12 грама
Влакна: 10 грама
Нетни (използваеми) въглехидрати : 2 грама
Обща мазнина: 8.6 грама
Омега-3 мастни киселини (алфа линоленова киселина): 5,1 грама
Протеин: 4.7 грама

Ползи за здравето

Провеждат се още изследвания за изследване на потенциалните ползи за здравето на семена от чиа. Едно проучване разглежда добавянето на семена от чиа към диетите на хората с диабет. Проучвателна група, която яде около 3 супени лъжици семена от чиа дневно, има по-добър контрол на кръвната захар и няколко други ползи за здравето. Тези в изследването, в които добавят семена от чиа към диетата си, изяждат по-малко въглехидрати и по-здравословни мазнини (от 55% до 45% калории от въглехидрати). Има предварителни резултати, които предполагат възможни ползи за намаляване на диабета и сърдечно-съдовия риск.

Потенциални проблеми

Ако не сте свикнали с диета с високо съдържание на фибри , вероятно е най-добре да започнете малка сума и да видите как го правите - може би една чаена лъжичка или две в началото и постепенно да се натрупате. Някои хора не са свикнали да ядат диета с високо съдържание на фибри и могат да съобщават за чревен газ, когато за първи път започват да ядат семена от чиа.

Също така, тъй като семена от чиа се накисват много вода, е жизненоважно да има достатъчно течност с тях. Също така, някои хора, които са алергични към семена от горчица, съобщават, че имат алергични реакции към семена на чиа. Възможно е приемането на лекарства едновременно с храненето на семена на чиа може да забави усвояването на лекарството, което в някои случаи може да е хубаво, а в други случаи не.

Избиране и съхраняване на Чиа

В крайна сметка искате да получите най-пресните семена от чиа, които можете. Добрата новина е, че цели семена от чиа могат да останат добри до 2 години и не е необходимо да се охлаждат. Може да намерите напитки от семена от чиа и други продукти от семена от чиа, които са добри, тъй като те не съдържат захар или консерванти. Chia брашното се продава или можете да го направите сами, може да се използва като алтернатива без глутен в ниско съдържание на въглехидрати рецепти.

Цели семена или земята?

За да получите пълната хранителна полза от семената на чиа, семената могат да се смилат или дъвчат. За разлика от ленените семена, които отделят много малко от хранителните си вещества, докато не се смилат, когато корпусите на семена на чиа се омекотят, обикновено в повечето препарати се появяват повечето хранителни вещества.

Забавното нещо за яденето на цялото семе е, че семена на чиа "тичам" тихо, когато хлътнеш върху омекотеното семе.

Ниски въглехидрати начини за сервиране на семена Чиа

Освен ако не ядете сурови семена от чиа, ще искате да оставяте семената да се омекотят в течност или кисело мляко, преди да ядете. Това може да отнеме около 20 минути със студена храна и от 5 до 10 минути, ако в препарата се използва вряща вода. Гелът, който идва от семето, тъй като той омекотява, може да се подхлъзне в някои препарати, които могат да се окажат невъзможни за някои, а за онези, които обичат тапиоките перли, то трябва да бъде бързо предпочитано.

10 нисковъглеродни начини за сервиране на семена от чиа
кисело мляко
Без захар Jell-O (маскира консистенцията на гела): Лайк кокос Jell-O с чиа семена
Чиа пудинг, подобен на ориз или пудинг от тапиока: рецепта Chia пудинг
Популярна мексиканска напитка agua fresca с чаени семена
Смесете в гладки и шейкове
Дресинг за салата
Супи или ястия
Печени изделия
Разбъркани предястия
омлет

Източници:

Norlaily, MA, et al. "Обещаното бъдеще на Чиа, Салвия испански Л." Вестник на биомедицината и биотехнологиите. (2012 г.).

Reyes-Caudillo Е, Tecante A, Valdivia-López MA. "Съдържание на диетични влакна и антиоксидантна активност на фенолни съединения, присъстващи в семената на мексиканската чия (Salvia hispanica L.)". Food Chemistry 2008; 107 (2): 656-663.

Министерство на земеделието на САЩ Национална база данни за хранителните вещества за стандартна референтна версия 26. "Данни за хранителните вещества за 12006, семена, семена от чиа, сушени".

Vuksan V, et al. "Допълнението на конвенционалната терапия с новото зърно Salba (Salvia hispanica L.) подобрява основните и възникващи сърдечно-съдови рискови фактори при диабет тип 2: резултати от рандомизирано контролирано проучване." Грижа за диабета. 2007, 30 (11): 2804-10.