Зелето с ниско съдържание на въглехидрати е пълно с здравословни хранителни вещества

Отивайки на червено зеле главата до главата бие зелено зеле всеки път

Червено зеле е разнообразие от зеле с допълнителни пигменти, които променят цвета според киселинността или алкалността на почвата, която се отглежда, или киселинността на течността при готвене. Червеното зеле има по-голяма хранителна стойност от зеленото зеле и се счита за нисковъглеродна храна.

За да запазите червения си цвят, когато готвите червено зеле, го гответе с оцет, лимонов сок или друга киселинна съставка.

Ако не го направите, тя ще се превърне в синьо. Домашните индикатори на pH могат да се направят с червен сок от зеле.

Въглехидратите и влакната се броят за червено зеле

Един от най-евтините зеленчуци наоколо, зелето с ниско съдържание на въглехидрати може да се приготви по много различни начини: натъпкано, с овесено говеждо, като звезда в сос или соте.

Подготовка на червено зеле Въглехидрати, фибри и калории
½ чаша нарязано сурово червено зеле 2 грама нетни въглехидрати , 1 грам фибри, 14 калории
½ чаша настъргано сурово червено зеле 2 грама нетни въглехидрати, 1 грам фибри, 11 калории
½ чаша варено нарязано червено зеле 3 грама нетни въглехидрати, 2 грама фибри, 22 калории
1 малка глава зеле (диаметър 4 инча) 30 грама нетни въглехидрати, 12 грама фибри, 176 калории

Гликемичен индекс за червено зеле

Гликемичният индекс на храната е индикатор за това колко и колко бързо храната повишава кръвната Ви захар. Както при повечето не-скорбялни зеленчуци, няма научно изследване на гликемичния индекс на червено зеле .

Оценено гликемично натоварване на червено зеле

Гликемичното натоварване на храната е свързано с гликемичния индекс, но отразява размера на обслужването. Гликемичното натоварване е еквивалентно на приемането на 1 грам глюкоза. Тъй като няма научно изследване за гликемичния индекс на червено зеле, гликемичното натоварване е оценка.

Прогнозен гликемичен товар от червено зеле
½ чаша нарязано сурово червено зеле: 1
½ чаша настъргано сурово червено зеле: 1
½ чаша настъргано варено червено зеле: 1
1 малка глава зеле (диаметър 4 инча): 15

Ползи за здравето на червеното зеле

Червеното зеле е много добър източник на фибри. Той е отличен източник на витамин С и витамин К, много добър източник на витамин А и добър източник на витамин В6 и манган.

Червеното зеле има по-големи количества фитонутриенти, отколкото зеленото зеле, особено полифенолите, включително антоцианините, които са отговорни за червения цвят. Също така, червеното зеле има двойно повече желязо от зеленото зеле.

Червеното зеле има 10 пъти повече витамин А от зеленото зеле. Двата вида зеле съдържат витамин А под формата на каротеноиди бета-каротин, лутеин и зеаксантин. Бета-каротинът е антиоксидант, който може да се превърне във витамин А, който ви е необходим за зрението и да поддържате здравата си кожа и имунна система. Лутеинът и зеаксантинът функционират като антиоксиданти в очите. Според изследователски проучвания лутеинът и зеаксантинът могат да помогнат за предотвратяване на ранната фаза на свързаната с възрастта макулна дегенерация от напредването към края на етапа.

В допълнение, зелето е един от кръстоцветните зеленчуци, за които е доказано, че имат противоракови свойства.

Доста от 3 до 5 порции зеленчуци, зеленото зеле , карфиол , броколи , зеле от Брюксел, зеле и зеле, могат да помогнат за предпазването от няколко вида рак, включително карцином на простатата, белите дробове и дебелото черво. Има някои доказателства, че това може да се постигне отчасти чрез активиране на някои ензими в черния дроб, които се свързват с канцерогени.

Източници