BMI vs. Body Fat Процент: Каква е разликата?

Защо всеки индекс на мастна тъкан е полезен

Ако се опитвате да отслабнете , има няколко начина да измерите напредъка си. В допълнение към претеглянето на скалата, вашият доставчик на здравни услуги може да измерва процента на телесните мазнини или индекса на телесна маса (BMI). Но кое измерване е най-доброто, което да използвате? Много dieters се борят с BMI срещу телесните мазнини въпрос и не са сигурни кое измерване да се използва.

Всеки индекс на телесните мазнини има цел и може да бъде полезен. Най-доброто измерване за вас зависи от редица фактори.

Какво е индекс на телесна маса?

ИТМ е номер, който се използва за оценяване на размера на тялото ви. Това не е процент от телесните мазнини, а по-скоро общ резултат, който помага да се определи дали теглото ви попада в здравословен диапазон . Номерът се изчислява с теглото и височината. Ако носите твърде голяма тежест за вашата височина, се приема, че наднорменото тегло е мазнина. Индекс на телесна маса е просто инструмент, който ви поставя в категория, основана на теглото, не е предназначена да бъде точен диагностичен инструмент за определяне на здравето.

Въпреки че някои експерти предложиха, че ИТМ не винаги е точно измерване, за повечето хора това е най-лесният и най-евтиният начин да се определи дали телесните им мазнини са твърде високи, за да поддържат добро здраве. По принцип хората с ИТМ 25 или по-висок имат по-висок риск от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане , диабет и други хронични заболявания.

Как да измервате и оценявате своя ИТМ

За да разберете собствения си ИТМ, ще трябва да знаете теглото и височината си. Можете да използвате математическа формула, за да получите индексния номер, но е по-лесно да използвате онлайн калкулатора, за да получите незабавен резултат.

След като получите BMI, използвайте тази диаграма, за да оцените резултата.

Ако вашият ИТМ попада в категориите с наднормено тегло или затлъстяване и смятате, че теглото ви е здравословно, може да помислите и за други фактори. Бодибилдърите и спортистите, които участват в енергични тренировки за тежести, могат да носят наднормено тегло, което е мускул, а не мазнини. Вашият хранителен режим, етническа принадлежност и фамилна история могат също да повлияят на вашия ИТМ. Но в повечето случаи ИТМ ще даде добра оценка за това дали теглото ви е здравословно или не.

Какво е процентът на мазнините в тялото?

Процентът на телесните мазнини е измерване на мастната тъкан на тялото ви, в сравнение с мускулната, костната и друга постна телесна маса. За много хора това измерване на телесния състав е по-добър показател за успеха на загубата на тегло от броя на скалата. Здравите проценти на телесната мазнина са различни за мъжете и жените. Мазнините в тялото могат да се измерват с помощта на различни техники.

Как да се измери процента на телесните мазнини

Най-доброто измерване за вас

За повечето хора, които започват плана за отслабване, ИТМ ще осигури най-доброто измерване. Индексът на телесната маса е лесен за измерване, не изисква специална екипировка и в повечето случаи е точен предсказващ фактор за това дали теглото ви е вероятно да причини здравословни проблеми.

Със сигурност има някои експерти, които смятат, че фокусирането върху телесния състав и телесните мазнини е по-важно. Но за мнозина е по-важно да има лесен метод за оценка на напредъка. Например, пациент, който попада в групата с наднормено тегло (степен ІІІ), може да определи разумна цел за достигане на диапазона на BMI с наднормено тегло (степен ІІ). Да имаш лесен метод за оценка ще му помогне да види индекса да се премести в по-здравословна категория и може да вдъхне доверието, необходимо за допълнителна загуба на тегло.

Ако установите, че вашият ИТМ остава същият въпреки усилията ви, може да искате да изберете различен план за отслабване или да говорите с Вашия лекар за лекарства, които могат да ви помогнат да постигнете целта си. След като сте загубили теглото си, не забравяйте да оцените вашето ИТМ от време на време, за да сте сигурни, че теглото ви остава здравословно.

Източници:

Здравословно тегло - това не е диета, това е начин на живот. За BMI. Центрове за контрол и превенция на заболяванията. https://www.cdc.gov/healthyweight/assessing/bmi/adult_bmi/index.html

Оценяване на теглото и здравния риск. Национален център за сърдечни бели дробове и кръв, Национални институти по здравеопазване. https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/risk.htm

Джилиат-Уимбърли М, Маноре ММ, Улф К, Скан PD, Карол СС. "Ефекти на обичайната физическа активност върху покойните метаболитни нива и телесните съставки на жените на възраст от 35 до 50 години" . Национална медицинска библиотека на САЩ Национални институти по здравеопазване 2001 Oct; 101 (10): 1181-8.

Информационна мрежа за контрол на теглото. Разбиране на затлъстяването при възрастни. Национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания. https://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/weight-control/understanding/Pages/understanding-adult-overweight-and-obesity.aspx