Анализ на биоелектричния импеданс (BIA)

Биоелектричният импедансен анализ (BIA) е метод за измерване на телесния състав въз основа на скоростта, с която електрическият ток преминава през тялото. Телесните мазнини (мастната тъкан) причиняват по-голяма съпротива (импеданс), отколкото масата без мазнини и забавят скоростта, с която се движи токът. Скалата на BIA изчислява процента на телесната мазнина, използвайки анализ на биоелектричния импеданс.

Какво е биоелектричен импеданс анализ?

Вероятно сте виждали телесни мазнини в рафтовете на магазините или онлайн, които използват биоелектричен импеданс. Тъй като везните могат да бъдат скъпи, вероятно сте се чудили какво е биоелектричен импеданс анализ и си струва да плащате?

Определянето на анализа на състава на импеданса звучи сравнително сложно. Но скалите на БСК използват ясна технология. Скалите измерват скоростта, при която безболезнен електрически ток преминава през тялото ви. Въз основа на тази скорост се използва изчисление за оценка на масата без мазнини и процента на телесната мазнина.

Има различни видове устройства BIA . Повечето мазнини за телесна мазнина използват биоелектричен импеданс на крака. Това означава, че когато използвате устройството, поставете всеки крак върху подложка и токът преминава през тялото ви между краката ви. Съществуват обаче и устройства BIA от типа "ръка към фут", както и устройства "ръка-към-ръка" и "ръка към ръка".

Били ли са точно везни за биоелектричен импеданс (BIA)?

Някои изследвания показват, че биоелектричният импеданс е доста точен метод за оценка на телесните мазнини. Но тези проучвания обикновено не тестват скалите, които намерите в магазина. И експертите обикновено са съгласни, че точността на измерването зависи отчасти от качеството на устройството.

Освен това има други фактори, които могат да повлияят на четенето, когато използвате скала на BIA.

Някои изследователи казват също, че етническите и екологичните фактори (като температурата на кожата) могат да повлияят на точността на измерванията на BIA.

Трябва ли да си купите телесна мазнина на BIA?

Дори ако получите точна чета в скалата на BIA, броят представлява прогноза за общия процент на телесните мазнини. Анализът на биоелектричния импеданс не осигурява точно измерване на общата телесна мазнина . Скалата също така не може да ви каже къде се намира мазнината на тялото ви .

Така че си струва да си купя мащаб, който използва биоелектричен импеданс? За много хора може да бъде.

Въпреки че има много фактори, които могат да повлияят на точността на вашето четене, скалата BIA, използвана редовно, може да ви покаже промени в телесните мазнини с течение на времето . Така че, въпреки че действителният брой може да не е съвършен, може да сте в състояние да проследявате промените в състава на тялото си с диета или физически упражнения .

Освен това, ако използвате маркер за фитнес от марки като Fitbit, можете да получите скала, която да се сдвои с устройството и да проследявате всичките си показатели за тяло на едно място. Fitbit Aria 2 wi-fi интелигентна скала, която измерва теглото, телесните мазнини и индекса на телесната маса. Числата се синхронизират с таблото за управление на Fitbit, така че да можете да видите как се развиват номерата с течение на времето, заедно с ежедневната активност и диетичните промени.

Тъй като много скали на БСК предлагат няколко функции на разумна цена и тъй като това е бърз и лесен начин да се изчисли процентът на телесните мазнини, телесните мазнини, които използват биоелектричен импеданс са полезна инвестиция за много потребители.

Източници:

О. Андроутсос, К. Герасимидис, А. Караниколу, Дж. Д. Райли и К. A. Edwards ,. "Въздействие на храненето и пиенето върху измерванията на състава на тялото чрез биоелектричен импеданс". Вестник на човешкото хранене и диетология април 2015 г.

Чинг С Уан, Лий С Уорд, Джоселин Халим, Меган Л. Гоу, Манди Хо, Джули Н Бриоди, Келвин Люнг, Крис Т. Кауъл и Сара П Гарнет. "Биоелектричен импедансен анализ за оценка на телесния състав и промяна в мастната плътност при юношите с наднормено тегло и затлъстяване: сравнение с двойноенергийната рентгенова абсорбциометрия". BioMed Central Pediatrics октомври 2014 г.

Dehghan, M. & Merchant, AT "Биоелектричният импеданс е точен за използване при големи епидемиологични изследвания?". Хранителна списание юли 2008 г.

Сиобхан Лейхи, Сиан О'Нийл, Рода Сохун, Филип Якеман. "Сравнение на двуенергийната рентгенова абсордиометрия и биоелектричен импеданс за измерване на общия и сегментния състав на тялото при здрави млади възрастни." Европейски вестник на приложната физиология февруари 2012 г.

Demura S, Sato S. "Сравнение на точността на оценката на процента телесна мазнина от четири биоелектрически импеданс устройства с различна честота и индукционна система на електрически ток." Дневникът на спортната медицина и физическата фитнес 2015.

Thibault, Ronan et al .. "Точност на биоелектричния импеданс за измерване на скелетната мускулна маса". Клинично хранене декември 2014 г.