Може ли Soda да съкрати живота ни?

Захар-подсладените сода могат да причинят по-бързо стареене

През октомври 2014 г. имаше проучване, което предизвика доста порой за консумацията на сода и застаряването. Макар че това беше предварително проучване, от което не можем да направим заключения, мисля, че резултатите са интригуващи, затова го използвах като скачаща точка, за да започна да говоря за стареенето на клетките, как можем да правим нещата и да ядем неща, които може да има положителни ефекти в нашите клетки и следователно в цялото ни тяло.За какво беше проучването за сода? Изследването за сода се появи онлайн в Американския вестник за обществено здравеопазване през октомври 2014 г., ръководено от д-р Синди Люнг. Изследването е изследвало какво ядат хората в извадката от общонационално текущо проучване в Съединените щати, наречено Национални изследвания за здравето и храненето (NHANES). Те са разгледали произволна извадка от тези хора и са открили какво пият по пътя на захар подсладени напитки, плодов сок и диета сода в един ден през 2000 година. Тъй като кръвните проби, взети по това време, изследователите са успели да проверят генетичния материал в белите кръвни клетки. По-конкретно те измерват дължината на теломерите , които са като крайни капачки на хромозомите, които изглежда защитават ДНК.

Защо теломерите са важни? Дължината на теломерите е свързана със стареенето на клетката, както и със застаряването на цялото тяло.

Колкото по-стари сме, толкова по-кратки са ни теломерите, а след като станат твърде кратки, ДНК започва да се повреди и да се влоши. Клетките също спират да се разделят. (Повече за Telomeres)

Напоследък учените разбраха, че можем да направим нещата, за да ускорим или забавим този процес, така че започва да се впускат изследвания в тази насока.

Повечето от излизащите данни сега могат да се смятат за първите бебешки стъпки, които са очарователни, но трябва да помним, че те много далеч не са "доказани". Това изследване е чудесен пример: информация от един 24-часов период и дори ако има ефект от содата, не можем да разберем как се е случило това. Все пак може да ни даде някои улики.

Какво показва това проучване? Имаше някои интересни резултати. На първо място, в съгласие с друга работа е показано връзката между наднормено тегло или затлъстяване и по-къси теломери, както и други фактори като тютюнопушене, упражнения, раса и социално-икономически условия.

По отношение на напитките, най-удивителният резултат е, че хората, които пият сода, подсладена със захар, са имали средно по-къси теломери и наистина не е нужно много сода за появата на тази връзка. Средно хората пили около 12 унции сода на ден, което е достатъчно за значителна разлика в дължината на теломерите, еквивалентна на около 2,9 години стареене. Колкото повече консумира сода, толкова по-късо теломерите.

Хората, които пиеха сода за диета или захаросани напитки, които не бяха газирани, не показаха разлика в дължината на теломерите, но участниците не пиеха почти толкова от тези на ден - само една трета и половина чаша средно.

През последните 15 години има огромно увеличение на напитките, които не съдържат въглехидрати, подсладени със захар ( повечето от тях имат толкова или повече захар от содата) , но по това време те не са толкова популярни, са по-малко данни за тях. Консумацията на плодов сок първоначално изглеждаше така, както ако тя би била добра за дължината на теломерите, но след като изследователите взеха предвид други данни, които биха могли да обяснят разликата, корелацията изчезна.

Какво значи всичко това? Честно казано, трудно е да се знае точно какво означава това. От една страна, пиенето на захар подсладени напитки е свързано със затлъстяване, метаболитен синдром, сърдечно-съдови заболявания и желание да се яде повече (по този начин се консумират излишни калории).

Съкратените теломери са свързани и с някои от тези неща, така че то може просто да бъде част от пакета и ние наистина не знаем още какво причинява това.

От друга страна, основният въпрос е: Как е захарта подсладена сода, свързана с тези неща? Дали защото причинява бързо затваряне на кръвната захар? Ако това е така, трябва да се намерят и други високо гликемични храни - захарта дори не е гликемична като нишестето , като картофите, зърнените храни и т.н., въпреки че е много по-лесно бързо да получите голям удар от захар, когато това е в течна форма. Може ли фруктозата (която не повишава кръвната захар, но има собствени проблеми )? Дали е нещо друго в содата? Просто не мисля, че знаем, но е важно да разберем какво се случва в клетките, за да причини този ефект, и очаквам, че някой ден ще го направим.

Как да намалите напитките

Друга очевидна възможност е хората, които пият сода, да направят други лоши хранителни избори. Свързах се с водещия изследовател, д-р Синди Льон, за това. Тя ми каза, че взимат предвид резултатите от индекса за здравословно хранене, което се получава от различните компоненти на диетата на участниците - плодове, зеленчуци и др. Поради това тя смята, че асоциациите, открити за напитките, са отделни от други възможни ефекти от диетата.

Какво друго може да повлияе на дължината на нашите теломери? Въпреки че вероятно е твърде рано да се каже "влияние", има и други аспекти на диетата, които са свързани с промени в теломерите. По принцип, яденето на богата на хранителни вещества диета, съдържаща много витамини, минерали и фитонутриенти, изглежда е начинът да отида. По-специално зеленчуците и плодовете са свързани с по-малко увреждане на ДНК. Едно проучване показва, че повече омега-6 мазнини в храната са свързани с по-къси теломери, докато повече омега-3 мазнини са свързани с по-дълги теломери. Това е в съответствие с факта, че възпалението се свързва с по-къси теломери и не трябва да се изненадваме, че предварителните проучвания показват, че храни, които имат високи нива на противовъзпалителни средства като омега-3 мазнините в мастните риби за студена вода , куркуминът в куркума и полифенолите в зехтина се свързват с по-малко увреждане на ДНК като цяло и по-дълги по-големи теломери.

Други фактори за начина на живот, които могат да бъдат свързани с продължителността на телемерите, включват упражнения (по-дълги), стрес (по-кратко), пушене (по-кратко) и медитация (по-дълго). Трябва ли да ни изненада? Не - абсолютно знаем, че тези компоненти имат здравословен начин на живот. Просто трябва да излезем и да ги направим!

Източници: