Преглед и значение на мастните разтворими витамини

Мастноразтворимите витамини са тези, които се диспергират и се съхраняват в мазнини. Витамините А, D, Е и К са мастноразтворими витамини. Някои фитонутриенти , като каротеноидите (напр. Бета-каротин) също са разтворими в мазнините. Тези хранителни вещества са необходими, за да се осигури правилно поддържане на тъканите, както и нормални телесни функции и растеж.

Деликатни витамини обяснени

Мастноразтворимите витамини се съхраняват в организма.

Тъй като те могат да се натрупват в продължение на дълги периоди от време, възможно е да се развие токсичност от прекомерната консумация. Това е много малко вероятно да се случи от консумацията на храна (или в случая на витамин D , излагане на слънце), но може да се случи, като се консумират големи количества в "мега" хапчета за витамини. Консумирането на храни, съдържащи мазнини, спомага за усвояването на мастноразтворими витамини и фитонутриенти, но за тази цел се изискват само малки количества мазнини.

Витамин А

Витамин А, известен също като ретинол, е мастноразтворим витамин. Най-активната провитаминна форма на витамин А може да се намери в бета-каротин. Витамин А се намира в храни, които идват от животински източници, като рибено масло, черен дроб, масло, яйчен жълтък и сметана и се наричат ​​предварително формиран витамин А, докато каротеноидите, които се намират в плодовете и зеленчуците, се наричат ​​провитамин А, витамин А в организма (въпреки че телата на някои хора са по-добри в това, отколкото други).

Хората с болести, които ги оставят с малабсорбция на мазнини, т.е. цьолиакия, болестта на Crohn, панкреатични нарушения, могат да станат дефицитни на витамин А. Витамин А има взаимодействия с желязото и цинка, а недостатъците в тези минерали могат да повлияят на метаболизма на витамин А в организма.

Витамин К

Витамин К, известен също като филоквинон, подпомага нормалното кръвосъсирване на организма, както и транспортирането на калций.

Американците получават витамин К чрез зелени листни зеленчуци преди всичко. Макар че е трудно да се усвои, подобно на други мастноразтворими витамини, яденето на зелени листни зеленчуци като спанак с мазнини, като масло или зехтин, може да увеличи приема на витамин с повече от 3 пъти. Витамин К е показан в здравето на костите, така че продължавайте да ядете тези листни зеленчуци.

Витамин Е

Интересно е, че американците най-добрите източници на витамин Е идват от някои не толкова хранителни храни като пица, чили, сос от спагети и пържени картофи. Витамин Е идва от токофероли. По-здравите източници на витамин Е включват домати, яйца, ядки и семена.

Витамин D

Витамин D, наречен калциферол, се среща само в няколко храни, които американците не ядат много добре, включително масла от черен дроб от риба, мастни риби, гъби, яйчни жълтъци и черен дроб. Въпреки че ежедневното излагане на слънце е достатъчно, за да се поддържат здрави нива на витамин D, повечето американци получават повечето от тях от обогатени храни, като млечни продукти и други обогатени закуски и портокалов сок. Витамин D помага на организма да абсорбира калций и фосфор, като действа като хормон в тънките черва.

Каротеноидите

Каротеноидите са червени и жълти пигменти, които се намират в плодовете и зеленчуците, които също са мастноразтворими хранителни вещества.

Американците консумират между 40 и 50 от над 700 налични в природата. Някои от основните източници на каротеноиди са оранжеви плодове и зеленчуци като манго, моркови и тикви.

Долния ред

Мастноразтворимите витамини са напомняне, че хранителните мазнини са основна част от нашата диета и е необходимо тялото ни да абсорбира някои витамини и хранителни вещества. Като се уверите, че ядете достатъчно количество мазнини, листни зеленчуци, плодове и зеленчуци и месо, вие ще се поставите да абсорбират мастноразтворимите витамини без да се провалят.

източник

Центрове за контрол на заболяванията. Доклад за хранителните стойности: Мазнини-разтворими витамини и хранителни вещества.