Вашите ходещи обувки са достатъчно гъвкави?

Ходенето е естествено подвижно движение от петата до петите , като краката ви се огъват на топката на всяка стъпка. Ако вашите обувки за ходене не са достатъчно гъвкави, глезените и мускулите на глезените ви ще се бори с обувките ви. Може да се окажете с уморени и възпалени крака и шипове.

Много обувки, продавани като обувки за ходене, изобщо не са гъвкави. Те са построени за комфорт и стабилност, а не за оживен фитнес .

Повечето обувки за бягане са гъвкави, но не могат да се огъват на правилното място за стъпка на ходене срещу стартираща стъпка. Комфортните обувки могат да имат едни и същи капани и да са прекалено твърди или твърде неструктурирани.

За общо ходене, Американското ортопедично общество на краката и глезените отбелязва, че пешеходците могат да търпят по-голяма скованост в предната част на обувката, тъй като те преобръщат пръстите си в крачка напред, вместо да навеждат пръстите на краката си. Колко гъвкавост е твърде малко или твърде много, вероятно ще варира от човек на човек, в зависимост от скоростта и стила на ходенето.

Как да разберете дали дадена обувка има необходимата гъвкавост за фитнес ходене

Има ли такова нещо като твърде гъвкава обувка?

Неотдавнашната тенденция към минималистични обувки и обувки за ходене бос може да отнеме много гъвкавост.

Ако ходите повече от 30 минути в даден момент, може да се нуждаете от повече поддръжка, отколкото може да ви предостави ултра гъвкава минималистична обувка. Това е особено вярно за по-възрастните проходилки, чиито крака губят естествената си гъвкавост и възглавница и се нуждаят от обувка, която ще ги предпази малко по-добре.

Други неща, които да търсите в фитнес обувки

Изследване на гъвкавите ходещи обувки

Много общи препоръки за характеристики на спортни обувки са поставени под въпрос. Едната е, че хората с остеоартрит на коляното трябва да носят силно омекотени, стабилни и негъвкави ортопедични обувки за ходене.

Тъй като много хора се противопоставят на това и избират спортни обувки за стил и комфорт, едно проучване тества натоварващите сили, усетени от коляното и бедрата, с различни видове обувки. Една плоска, гъвкава, леко натоварена лека ходеща обуща имаше 7 до 15% по-малко стрес върху коляното, отколкото тъкани или обувки за стабилност, които имат по-високи токчета и са по-малко гъвкави. Друго изследване поставя предметите в плоски, гъвкави обувки за ходене и установява значително намаляване на натоварването на коляното след 24 седмици, дори когато се върнаха на редовните си обувки.

Това е интересен път за изследване, който досега дава подкрепа за препоръчване на пешеходците да се възползват от обувки, които имат поне известна гъвкавост в предната част на краката.

> Източници:

> Как да избера най-подходящия спортни обувки. Американската ортопедична общество за краката и глезените. http://www.aofas.org/footcaremd/how-to/footwear/Pages/Selecting-Athletic-Shoes.aspx.

> Shakoor N, Lidtke RH, Wimmer MA, et al. Подобряване на натоварването на коляното след използване на специализирани обувки за колянов остеоартрит: резултати от шестмесечно пилотно проучване. Артрит и ревматизъм . 2013; 65 (5): 1282-1289. Дой: 10.1002 / art.37896.

> Shakoor N, Sengupta M, Foucher KC, Wimmer MA, Fogg LF, блок JA. Ефекти на обикновените обувки върху съвместното зареждане при остеоартрит на коляното. Артрит Грижи и изследвания . 2010; 62 (7): 917-923. Дой: 10.1002 / acr.20165.

> Носете подходящите обувки за ходене. Американската сърдечна асоциация. http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/PhysicalActivity/Walking/Wearing-the-Right-Shoes-for-Walking_UCM_461782_Article.jsp#.Wgjo74hrzx9.