Трябва ли да отслабвам?

Имате ли притеснения, че може да имате наднормено тегло?

Първо, съветваме Ви да говорите с Вашия лекар за теглото си. Той или тя ще може да ви каже дали сте всъщност с наднормено тегло. Наднорменото тегло означава, че теглото ви е по-високо от това, което се счита за нормално тегло за вашата височина. В миналото бяха използвани диаграми с височина за измерване на теглото, но сега се предпочитат по-надеждни методи.

Вашият лекар ще иска да прецени как теглото ви влияе върху риска от развитие на здравословни проблеми, свързани с теглото.

Има три основни начина за измерване на риска, свързан с теглото. Те са:

Ако се установи, че имате повишен риск за здравето с някой от тези инструменти за оценка, ще бъдете посъветвани да отслабнете, за да намалите здравния риск и да подобрите здравето си.

Процент телесна мазнина

Процентът на телесните мазнини (PBF) може да бъде оценен чрез измерване на телесния състав (колко от тялото ви е мастно или без мазнини) с безболезнен тест, наречен измерване на калибра. Този тест измерва подкожната (под кожата) мазнина с помощта на дебелочервено тяло. Чукът се използва за хващане на гънката на кожата и я издърпайте от мускулите. Обикновено гънките се измерват в талията, бедрата, бедрата и няколко други места на тялото. Резултатите след това се пресмятат във формула, която позволява да се оценят телесните Ви мазнини.

Има няколко причини, поради които процентното измерване на телесните мазнини може да не е идеално: колкото по-възрастните сте, толкова по-малко вероятно е резултатите да бъдат точни, тъй като разпределението на мазнините се променя с възрастта. Caliper измерване е най-доброто за тези под 55-годишна възраст, въпреки че може да стане по-малко точни от вашите 40s.

Освен това, точността на резултатите може да варира в зависимост от уменията на лицето, което извършва измерванията, и качеството на използвания за измерване измервателен уред.

На последно място, колкото е по-наднорменото индивид, толкова по-малко ще са резултатите.

Други методи за оценка на телесния състав включват биоелектричен импеданс, DEXA сканиране и тестове на BodPod.

Какво ли означава вашата процентна телесна мастна тъкан?

Американския колеж по спортна медицина съветва жените да имат между 20% и 32% телесни мазнини и препоръчва между 10% и 22% за мъжете. По-високите проценти биха показали, че човек е с наднормено тегло.

Стандартите, свързани със здравния риск за диапазоните на телесните мазнини, са идентифицирани в проучване, публикувано в The Journal of Clinical Nutrition през 2000 г. Според тези данни една жена на възраст между 20 и 39 години е увеличила рисковете за здравето при 33% телесни мазнини; рисковете значително нарастват с 39%. За мъжете се установи, че рисковете за здравето се увеличават с 20% телесни мазнини и значително се увеличават с 25%.

Оценката на PBF не се използва толкова широко като другите методи за оценка на теглото. Клиничните насоки за идентифициране, оценка и лечение на наднормено тегло и затлъстяване при възрастни предполагат, че тъй като PBF е скъпо да се оцени и оборудването не винаги е лесно достъпно, ИТМ е по-практичен подход, отколкото PBF.

Съотношение между талията и таза

Съотношението между талията и шийката (WHR) се изчислява, като се вземе обиколката на талията и се раздели на обиколката на бедрото.

Понякога може да чуете фигури на тялото, наричани "ябълки" и "круши". Тези два дескриптора са свързани с WHR. Някой, който е с форма на ябълка, носи насипно състояние около средната си част, а тези, които имат крушовидна форма, носят тежестта си в областта на бедрата.

За да изчислите WHR, ще ви е необходима лентова мярка. Трябва да измерите кръста си в най-тясната си точка, а бедрата в най-широката си точка (виж илюстрацията). След това разделете резултатите си от кръста си с резултатите от бедрата си. Полученият номер е вашето съотношение между талията и бедрата.

WHR се използва за оценка на риска от сърдечни заболявания и хипертония в частност.

Изследванията показват, че съотношението между талията и тазобедрената става е още по-добре за определяне на риска от сърдечни проблеми, отколкото индексът на телесна маса.

Тези, които се считат за "ябълки", са с много по-висок риск от сърдечни заболявания и хипертония, отколкото "крушите", които носят тежестта си в бедрата или бедрата. Изследванията показват, че мастните мазнини особено повишават рисковете за здравето на жените.

Какво означава ли талията ти до хип?

Високият сърдечно-съдов риск за жените се наблюдава при съотношения по-високи от 0,85 и 0,90 при мъжете. Тъй като съотношението се увеличава, така и рискът.

Индекс на телесна маса

ИТМ може да се определи, като се раздели теглото ви в килограми с вашата височина в инчове в квадрат и след това се умножи по 705.

Например, една жена, която е 5'6 "и тежи 190 ще има ИТМ от 31.

Какво означава вашият BMI?

Следното важи за възрастни на 20-годишна възраст и по-големи:

> Източници:

> Американски колеж по спортна медицина. ACSM Fit Society . Състав на мастната тъкан: как да го измерите и какво означава това, зима 2006-2007.

> Центрове за контрол на заболяванията, CDC.gov. Индекс на телесна маса: За ИТМ за възрастни.

> Gallagher, > Dymna > и Steve Heymsfield, et al. "Здравословен процент на телесните мазнини: подход за разработване на насоки на база индекс на телесна маса 72 (3): 694." 24 януари 2000 г. Американски вестник за клинично хранене .

> Kanai, Н. и Y Matsuzawa, et al. "Хипертония: вестник на американската сърдечна асоциация". Близка корелация на вътребодомственото. 15 юни 1990 г. Американска асоциация на сърцето.

> "Процент телесна мазнина - 2." Процент телесна мастна тъкан - мерки на кожата. Shape Up America.

> Yusuf, MD Salim, et al. "Мярката за затлъстяване трябва да бъде предефинирана, за да може точна оценка на риска от сърдечен атаки". Ноември 2005. Университет Макмастър.